Strona główna
O mnie
Blog
Szkolenia
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Kawal Ciacha

Tort ślubny w odcieniach ecru

07 Oct 2016
Tort
wpisy powiazane:

Babeczki na ślub z obrączkamiBabeczki na ślub z obrączkamiŚlub w kolorach ecru i starego złotaŚlub w kolorach ecru i starego złotaBabeczki na wieczór panieński GAME OVERBabeczki na wieczór panieński GAME OVERKrem maślanyKrem maślanyKrem mascarpone - tiramisuKrem mascarpone - tiramisuBiszkopt waniliowyBiszkopt waniliowyBiszkopt piernikowy.Biszkopt piernikowy.
Tyle przygotowań, formalności, kolejnych spraw niecierpliwie odhaczanych w terminarzu i w końcu nadszedł ten dzień. Wszystkim udzielił się podniosły nastrój chwili, przysięga, na palcu złote tak...
A kiedy emocje nieco opadły, nowożeńcy poczęstowali gości kwiatowym kawałkiem tortu pachnącym pomarańczami i piernikiem.

tort angielski ecru

Dzisiejszy kawałek pochodzi z piętrowego tortu ślubnego w dwóch odcieniach ecru i kusi dwoma smakami do wyboru: tiramisu lub korzennym aromatem piernika. Zdobi go delikatny, jednokolorowy bukiet kwiatów z lukru plastycznego.



bukiet kwiatów z lukru plastycznego

Jak zrobić piętrowy tort ślubny z kwiatami z masy cukrowej



W tortownicy o średnicy 28 cm piekłam biszkopt waniliowy, i drugi mniejszy (24 cm) o smaku piernika.
Oba torty przekroiłam na trzy warstwy i każdą z nich nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz): waniliowy - ostudzonym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej a piernikowy sokiem z pomarańczy.

Oba torty przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, przystosowanej do umieszczenia na kolumienkach, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego.

Dolne piętro tortu o smaku tiramisu razem z podstawą okryłam nieco ciemniejszym odcieniem lukru, a w miejscu, gdzie lukier okrywa już tylko podstawę odcisnęłam w nim drobne serduszka (jak na babeczkach - podziękowaniach).

Górne, piernikowe piętro okryłam jaśniejszym odcieniem ecru i umieściłam na kolumienkach zakotwiczonych w dolnym torcie. Dzięki przestrzeni pomiędzy piętrami, całość nabrała dostojnego wyglądu.

piętrowy tort ecru

Na szczycie tortu umieściłam bukiet delikatnych kwiatów z lukru plastycznego w jednym kolorze.

bukiet kwiatów na wierzchu tortu

W kompozycji kwiatowej znalazły się całkiem rozwinięte i częściowo schowane jeszcze w pączkach róże, pęki drobnych hortensji i dopełniające całości liście.

cukrowe kwiaty

Kwiaty i liście umieściłam na drucikach, dzięki czemu kompozycje mogłam uformować przestrzennie.

kompozycja kwiatów cukrowych

A diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach ;)

cukrowa hortensja

Czy Twój wymarzony tort ślubny byłby subtelnie czy bogato zdobiony?

Tagi: kwiatowy, kwiaty cukrowe, ślub, piernikowy, tiramisu
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności