Strona g艂贸wna
O mnie
Blog
Szkolenia
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Kawal Ciacha

Tort dla matematyka ca艂ka

20 Sep 2016
Tort
wpisy powiazane:

Krem ma艣lanyKrem ma艣lanyKrem mascarpone - tiramisuKrem mascarpone - tiramisuBiszkopt waniliowyBiszkopt waniliowy
Koniec z tym 艣wi臋towaniem, pora zabra膰 si臋 do roboty. Dzieci posz艂y ju偶 do szko艂y, a i rok akademicki za pasem, czas wi臋c na ma艂膮 zagadk臋 matematyczn膮.

Ot贸偶, najbli偶si pewnej Pani - mi艂o艣nika matematyki, poprosili o tort na jej urodziny, ale by艂y dwa warunki: mia艂 by膰 silnie skorelowany z matematyk膮 i oryginalny. Hmm. Nie by艂o to 艂atwe, wchodzi艂y w gr臋 ekierki i wystaj膮ce cyrkle, przenikaj膮ce si臋 bry艂y przestrzenne... i nagle mnie ol艣ni艂o - ca艂ka oznaczona to w ko艅cu pole, a polem, na pewno, mo偶e by膰 kawa艂ek ciacha.



Obrazek: Tort dla matematyka ca艂ka

I tak powsta艂 pi臋trowy tort, kt贸rego pierwsze pi臋tro stanowi uk艂ad wsp贸艂rz臋dnych, a drugie, ca艂ka oznaczona funkcji sinus.

A wracaj膮c do zagadki. Nie, nie chodzi mi r贸wnie偶 o warto艣膰 ca艂ki funkcji sinus w tym przedziale, to te偶 by艂o by zbyt proste. Prawdziwe pytanie brzmi: Ile lat ma solenizantka?

Obrazek: Tort ca艂ka dla mi艂o艣nika matematyki

Dwa pi臋tra tortu daj膮 du偶e mo偶liwo艣ci 艂膮czenia smak贸w, a co za tym idzie, szans臋, 偶e ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie. Zgodnie z 偶yczeniem, dolne pi臋tro tortu zdominowa艂 wyra藕ny, korzenny aromat, natomiast g贸rne, delikatnie i s艂odko musn臋艂y maliny.

Jak zrobi膰 tort dla matematyka w kszta艂cie ca艂ki



Upiek艂am dwa biszkopty waniliowe jeden podw贸jnej porcji sk艂adnik贸w w prostok膮tnej blaszce, a drugi w okr膮g艂ej o 艣rednicy 30 cm. Oba przeci臋艂am na trzy warstwy i ka偶d膮 z warstw nas膮czy艂am od wewn膮trz (艣rodkow膮 z obu stron).

Prostok膮tny - korzenny tort po nas膮czeniu delikatnym naparem kawy umie艣ci艂am na podk艂adce i prze艂o偶y艂am kremem mascarpone. Dodatkowo, na ka偶dej kremowej warstwie roz艂o偶y艂am domowe, korzenne pierniki.

Okr膮g艂y - owocowy tort po nas膮czeniu mieszanin膮 soku z cytryny (1/4 szklanki), przegotowanej wody (1/2 szklanki) i kieliszka w贸dki cytrynowej umie艣ci艂am na cienkiej podk艂adce i r贸wnie偶 prze艂o偶y艂am kremem mascarpone. Pierwsz膮 kremow膮 warstw臋 przykry艂am galaretk膮 malinow膮 a drug膮 艣wie偶ymi, pachn膮cymi malinami.

Przed na艂o偶eniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, doci臋艂am i ostatecznie uformowa艂am torty za pomoc膮 kremu ma艣lanego.

Po delikatnym sch艂odzeniu, ob艂o偶y艂am je osobno lukrem plastycznym w kolorze czystej bieli a nast臋pnie u艂o偶y艂am jeden na drugim z u偶yciem bambusowych stabilizator贸w. Czerwone elementy wykresu wyci臋艂am z lukru, a czarne napisy wykona艂am r臋cznie z u偶yciem barwnik贸w spo偶ywczych. Zapraszam na film.



Je偶eli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu.
Tagi: malinowy, piernikowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj s艂odki kana艂 Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Szkolenia Artyku艂y
Polityka prywatno艣ci