Często dostaję pytania: czym różni się żelka od galaretki, odpowiadam wtedy, że żelka to coś więcej niż woda, żelatyna barwniki i aromat. Zamyka ona w sobie intensywny smak owoców i teksturę musu, a czasem także większe cząstki owocowego miąższu. To świetny dodatek smakowy i urozmaicenie warstw kremu w torcie.
Dziś chciałam pokazać Ci wyjątkowo aromatyczne połączenie jabłek i cynamonu, zamknięte w delikatnej żelce, które od razu przywodzi na myśl gorący kawałek szarlotki.
Przepis na delikatną żelkę jabłkową do tortu
Składniki na żelkę o średnicy 20-21 cm do tortu o średnicy 24cm:
1 duże jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cytryny
1 galaretka przeźroczysta
1. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na drobne cząstki i prażymy z cynamonem, cytryną i łyżką wody do miękkości, a następnie blendujemy.
2. Przygotowujemy galaretkę z musu jabłkowego, który dopełniamy wrzątkiem do pojemności 0,5 litra.
3. Galaretkę wylewamy do okrągłego naczynia o średnicy mniejszej o 3 cm niż biszkopt.
4. Schładzamy do zupełnego ścięcia się galaretki.
Dopiero kiedy żelka będzie zupełnie stała, możemy umieścić ją w torcie.
Żelkę izolujemy tunelem z kremu od brzegu tortu.
Jakiej żelki najczęściej używasz w swoich tortach?