Strona główna
O mnie
Blog
Szkolenia
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Kawal Ciacha
Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

25 Sep 2017
Krem
wpisy podobne:

Frużelina malinowaFrużelina malinowaKrem maślany, mleczny do dekoracjiKrem maślany, mleczny do dekoracjiKrem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipyKrem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipyTruskawki w galaretce Truskawki w galaretce

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem, dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy. Truskawki są w tym względzie niekwestionowanym liderem, to właśnie te owoce wkładamy do tortów najczęściej.



Przepis na frużelinę truskawkową



Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.

Jeżeli masz jakieś pytania, napisz do mnie w komentarzu.
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności