Strona główna
O mnie
Blog
Szkolenia
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Kawal Ciacha
Krem mascarpone solony karmel

Krem mascarpone solony karmel

08 Sep 2017
Krem
wpisy podobne:

Frużelina malinowaFrużelina malinowaKrem maślany, mleczny do dekoracjiKrem maślany, mleczny do dekoracjiKrem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipyKrem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipyTruskawki w galaretce Truskawki w galaretce

Sporo się ostatnio słyszy o solonym karmelu, więc kiedy zobaczyłam lody o tym smaku, nie odmówiłam sobie przyjemności :).
Przyznam, że było to wyjątkowe przeżycie, połączenie intensywnej karmelowej słodyczy z równie wyraźną nutą soli, no i moje myśli pogalopowały...
Tak powstał cudownie delikatny krem karmelowy z nutą solonych orzeszków, który idealnie łączy się z czekoladą pod każdą postacią. Z poziomem słodyczy nie należy jednak przesadzać, wiec polecam przełamać go frużeliną z kwaśnych owoców, jeżyn, porzeczek albo żurawiną.



Przepis na krem mascarpone o smaku solonego karmelu



Składniki:

400 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
0,5 puszki kajmaku klasycznego
2 łyżki masła orzechowego solonego z kawałkami orzeszków lub gładki, jaki wolisz :)

1. Serek mascarpone i bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
2. dodajemy karmel oraz mało orzechowe i delikatnie mieszamy rózgą do połączenia składników.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

Wypróbuj ten wspaniały smak i daj znać w komentarzu, jak Ci poszło.
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodki kanał Piece A Cake
Kategorie bloga

Torty Szkolenia Artykuły
Polityka prywatności