2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort dla muzyka Saxofon
Torty 3D poza precyzyjnym projektem, najczęściej wymagają także specjalnej konstrukcji, która utrzyma poszczególne elementy w przestrzeni. Powołałam więc dwu osobowy zespół wsparcia technicznego, do którego, oprócz siebie, wcieliłam osobistego męża - inżyniera.
Niestety po krótkiej wymianie koncepcji zmuszono mnie do opuszczenia zespołu. Pozostało mi więc oczekiwać na gotowy stelaż ;)

Dzisiejszy grający kawałek pachnie kwiatem lipy i soczystymi truskawkami.

tort dla muzyka Saksofon

Jak zrobić tort dla muzyka z saksofonem



Do wykonania przestrzennej konstrukcji użyłam stelaża.

tort dla muzyka Saksofon

Upiekłam różowy biszkopt truskawkowy. Przecięłam go na trzy solidne warstwy i złożyłam na grubej desce - podstawie stelaża, przykrytej cienką, jednorazową podkładką.
Wszystkie blaty nasączyłam od wewnątrz ostudzoną herbatką truskawkową wzmocnioną odrobiną wódki cytrynowej i przełożyłam kremem mascarpone aromatyzowanym kwiatem lipy, w którym umieściłam krążki truskawkowej galaretki z owocami.
Po schodzeniu w lodówce obłożyłam tort kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i fioletowym lukrem plastycznym.

Na stelażu wyprofilowałam część instrumentu i podsuszyłam przed nakładaniem kolejnych elementów.

tort dla muzyka Saksofon

Brakujące elementy instrumentu ukryłam pod lukrową tkaniną

Obrazek: tort saxofon

z chwościkami :)

Obrazek: tkanina okrywająca instrument

Pozostało już tylko umieścić detale.

Obrazek: tkanina okrywająca instrument

Jeżeli chcecie zobaczyć jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.




Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.


Tagi:smaki tradycji,truskawkowy
 
 
Biszkopt truskawkowy z liofilizowanymi malinami

Biszkopt truskawkowy ma delikatny aromat truskawek i naturalny, malinowy kolor.



Przepis na biszkopt truskawkowy
o średnicy 24cm


Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1/4 szklanki budyniu truskawkowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki liofilizowanych malin

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia, proszek malinowy) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.


Jeżeli podoba Ci się ten przepis, daj mi znać w komentarzu.


 
 
Krem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipy

Tyle jest wokół naturalnych aromatów, o których zapomnieliśmy, kwiaty i owoce czarnego bzu, kwiaty mniszka czy rosnącej dosłownie wszędzie lipy. Oprócz dawno już znanych właściwości prozdrowotnych dostarczają one wyjątkowo aromatycznych miodów i soków, które postanowiłam wykorzystać w swoich przepisach.
Moja nowa wariacja kremu mascarpone jest aromatyzowana kwiatem lipy. Zaskoczyło mnie jak oba aromaty łagodnie harmonizują ze sobą i jeszcze pozostawiają przestrzeń smakową na coś...



Przepis na krem mascarpone z kwiatem lipy


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
pół szklanki kwiatów lipy (same kwiaty bez listków i ogonków
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki brązowego cukru


1. Kwiaty gotujemy w 100 ml wody przez 2 minuty, a następnie przecedzamy.
2. Kiedy przestygnie dodajemy cukier oraz miód i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą a następnie schładzamy (miód w wysokiej temperaturze straci swoje właściwości).
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone, oraz napar z lipy.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.


Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.


 
 
Truskawki w galaretce

Galaretka z owocami stanowi soczystą i niesamowicie intensywną warstwę o odmiennej strukturze i konsystencji. Warstwa jest odpowiednia do tortu o średnicy 24cm



Przepis na galaretkę z truskawkami


Składniki:

300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa lub cytynowa

1. Średnica galaretki powinna być mniejsza niż średnica tortu, żeby mogła zostać całkowicie schowana w pierścieniu kremu.
2. Galaretkę zalewamy 400ml wrzątku (to mniej niż w przepisie na opakowaniu) i dokładnie mieszamy.
3. Owoce myjemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze części, ale niezbyt drobno.
4. Galaretkę i owoce umieszczamy w naczyniu o średnicy 2-3 cm mniejszej niż średnica tortu (np. talerz) i wstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia.
5. W rezultacie powinniśmy otrzymać stabilny krążek galaretki wypełniony owocami.


Jeżeli podoba Ci się ten przepis, daj mi znać w komentarzu.