2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort urodzinowy Spiderman

DC czy Marvel? Tego pytania mało nie przypłaciłam życiem ;).
..."No wiesz mamo?"

Moja córka jest wielkim fanem komiksów, ale jak się okazało nie wszystkich. Najlepsi według niej są superbohaterowie DC, łatwiej jej utożsamić się z Teen Titans niż z Avengerami, co oczywiście jest zupełnie zrozumiałe. Dziś jednak na pierwszy plan wychodzi Spider-man - bohater komiksów Marvela, a to z racji premiery kinowej najnowszych przygód człowieka - pająka.

Dzisiejszy, kawałek pajęczej sieci pachnie miętą i czekoladą, a to wyjątkowe zestawienie.



Tort spajder-men

Jak zrobić tort urodzinowy Spiderman



W tortownicy o średnicy 24 cm upiekłam biszkopt waniliowy, który przecięłam na dwa krążki oraz biszkopt czekoladowy z połowy składników.

Biszkopt waniliowy

Blaty nasączyłam ponczem cytrynowo - miętowym i przełożyłam kremem miętowym z kawałkami czekolady. Biszkopt czekoladowy włożyłam do środka, natomiast waniliowe na zewnątrz tortu.

wzdłuż 2/3 długości obwodu wycięłam półkola za pomocą metalowej obręczy - to granice pajęczej sieci.

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.

Marvel Spider-man cake

Tort razem z podkładką okryłam białym lukrem plastycznym, który przybrudziłam nieco czarnym barwnikiem spożywczym.

tort spider-man

Kolejnym etapem było namalowanie pajęczyny czarnym barwnikiem spożywczym.

Spiderman cake

Na bocznej krawędzi tortu wolnej od pajęczyny, warstwami ułożyłam czarne wizerunki budynków, tak by wyglądały jak miasto nocą.

Spider-man cake

Pozostała już tylko postać superbohatera czuwającego nad miastem.
Figurki z lukru plastycznego są po cukrowych kwiatach największym wyzwaniem, więc jak to z wyzwaniami bywa, rzeźbienie postaci człowieka - pająka przyniosło sporo frajdy.

Spider-man z lukru plastycznego

I już w całej okazałości.

Spider-man z lukru plastycznego

Zapraszam na film jak zrobić tort artystyczny Spiderman



Jeżeli ciekawi Was jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.

Tagi:czekoladowy,miętowy
 
 
Krem czekoladowo - miętowy

Ten wyjątkowy krem czekoladowo - miętowy łączy w sobie intensywny aromat świeżej mięty oraz głęboki smak gorzkiej czekolady.
Doskonale współgra z czekoladowym i szpinakowym biszkoptem nie tylko smakowo, spróbujcie. :)


Przepis na krem czekoladowo - miętowy


Składniki:

400 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
50 ml intensywnego naparu ze świeżej mięty
sok z połowy cytryny
15 szt czekoladek Mints (lub innych z gorzkiej czekolady z nadzieniem miętowym)

1. Ubijamy śmietankę na sztywno.
2. Miksujemy serek mascarpone z cukrem, naparem mięty i sokiem z cytryny.
3. Małymi partiami dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy rózgą.
4. Czekoladki siekamy na kawałeczki (jakie lubimy) i dodajemy do kremu.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy