2017
2016
2015
Tort ślubny w stylu angielskim "Kwiatowe ecru"
Tyle  przygotowań,  formalności,  kolejnych  spraw  niecierpliwie  odhaczanych w terminarzu i w końcu nadszedł ten dzień. Wszystkim udzielił się podniosły nastrój chwili, przysięga, na palcu złote tak...
A kiedy emocje nieco opadły, nowożeńcy zaprosili gości na słodką kulminację wieczoru "Kwiatowe ecru".

tort w stylu angielskim ecru

Dzisiejszy kawałek pochodzi z piętrowego tortu ślubnego w dwóch odcieniach ecru i kusi dwoma smakami do wyboru: tiramisu lub korzennym aromatem piernika. Zdobi go delikatny, jednokolorowy bukiet kwiatów z lukru plastycznego.

bukiet kwiatów z lukru plastycznego

W tortownicy o średnicy 28 cm piekłam biszkopt waniliowy, i drugi mniejszy (24 cm) o smaku piernika.
Oba torty przekroiłam na trzy warstwy i każdą z nich nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz): waniliowy - ostudzonym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej a piernikowy sokiem z pomarańczy.

Oba torty przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, przystosowanej do umieszczenia na kolumienkach, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego.

Dolne piętro tortu o smaku tiramisu razem z podstawą okryłam nieco ciemniejszym odcieniem lukru, a w miejscu, gdzie lukier okrywa już tylko podstawę odcisnęłam w nim drobne serduszka (jak na babeczkach - podziękowaniach).

Górne, piernikowe piętro okryłam jaśniejszym odcieniem ecru i umieściłam na kolumienkach zakotwiczonych w dolnym torcie. Dzięki przestrzeni pomiędzy piętrami, całość nabrała dostojnego wyglądu.

piętrowy tort ecru

Na szczycie tortu  umieściłam bukiet delikatnych  kwiatów z lukru plastycznego w jednym kolorze.

bukiet kwiatów na wierzchu tortu

W kompozycji kwiatowej znalazły się całkiem rozwinięte i częściowo schowane jeszcze w pączkach róże, pęki drobnych hortensji i dopełniające całości liście.

cukrowe kwiaty

Kwiaty i liście umieściłam na drucikach, dzięki czemu kompozycje mogłam uformować przestrzennie.

kompozycja kwiatów cukrowych

A diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach ;)

cukrowa hortensja
Tagi:kwiatowy,kwiaty cukrowe,piernikowy,ślub,tiramisu
 
 
Biszkopt piernikowy.
Korzenny  zapach  zawsze  przenosi  mnie  myślami do Świąt Bożego Narodzenia, a ponieważ dla mnie to czas szczególny, biszkopt piernikowy stał się jednym z moich ulubionych. To on nastraja mnie ciepło i korzennie, gdy do świąt jeszcze bardzo daleko.

Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

6 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 opakowania budyniu waniliowego (a 60g.)
1 łyżeczka przyprawy do piernika - można użyć gotowej lub zmieszać samemu wg przepisu tutaj

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy na przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane  ze  sobą  suche  składniki  (mąkę,  budyń  i  przyprawę  do  piernika) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termo obiegu na 40 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Wieczór panieński - muffiny "GAME OVER"
Wieczór panieński - muffiny "GAME OVER"
    Wrzesień to doskonały miesiąc na ślub i to nie tylko ze względu na "r" w środku, co, jak głosi mądrość ludowa, gwarantuje małżeństwu pomyślność, ale, po upalnym sierpniu, daje chłodne wytchnienie, na szaloną zabawę.
    Zanim jednak panna młoda stanie na ślubnym kobiercu, przyjaciółki zabiorą ją na wieczór panieński.

    Ten szczególny, ostatni wieczór wolności, panna młoda spędziła w gronie przyjaciółek. Wyśmienita kolacja, powiedzmy grecka i specjalnie przygotowane na ten wieczór słodkości.  

    babeczki z kremem budyniowym

    Wilgotne, bananowo - waniliowe ciasto okryłam puszystym kremem budyniowym, a  na  jego  szczycie   umieściłam   przygotowaną   wcześniej  wstęgę z czarnego lukru plastycznego z napisem "GAME OVER".

    Upiekłam muffinki bananowo - waniliowe w czerwonych papilotkach:

    Składniki na 12 sztuk:

    2 banany
    2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    0,5 szklanki cukru
    0,5 kostki roztopionego masła
    2 jajka
    100 ml mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    wnętrze laski wanilii lub cukier waniliowy

    1. Banany obrałam ze skóry i rozgniotłam widelcem na papkę, dodam jajka, masło, mleko  i  wanilię, a  następnie  zmieszane  ze  sobą  suche  składniki  (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
    2. Składniki zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
    3. Muffinki włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

    Po wystudzeniu, muffiny okryłam kremem budyniowym:

    Składniki:

    250 g masła
    1 budyń waniliowy
    500 ml mleka
    0,5 szklanki cukru

    1. Z mleka ugotowałam budyń i odstawiłam do zupełnego ostygnięcia.
    2. Masło ubiłam z cukrem na puszysty krem i ciągle ubijając, małymi porcjami dodałam zimny budyń.
    3. Zanim przełożyłam krem do rękawa i nałożyłam na muffinki, lekko schłodziłam go w lodówce.

    babeczki z kremem budyniowym

    Ostatnim elementem dekoracyjnymi muffinek są wykonane z czarnego lukru plastycznego wstążki, z napisem "GAME OVER". Ich wykonanie wymagało skonstruowania specjalnej tacki, na której kawałki lukru będzie można, na czas suszenia, pofałdować jak wstążkę.
    Tackę zrobiłam z tekturowego podkładu pod tort i odpowiednio dociętych drewnianych prętyów o średnicach 15 mm, 10 mm i 5 mm. Przymocowałam je do tacki losowo za pomocą pinesek. Przed użyciem całość okryłam folią spożywczą.

    tacka do suszenia wstążek z lukru plastycznego

    Z czarnego lukru plastycznego wycięłam paski o szerokości 2 cm, a ich końce obcięłam na kształt wstążki. Potem pofałdowałam je na tacce i zostawiłam do zupełnego wyschnięcia.

    wstążka z lukru plastycznego

    wstążki z lukru plastycznego

    Kiedy nadszedł czas, wystarczyło już tylko umieścić je na kremie, a krem na paterze obok lampki szampana i świętujemy :).

    muffinki na wieczór panieński
    Ale to dopiero początek.
    Tagi:bananowy,ślub,waniliowy,wieczór panieński
     
    Tort ślubny w stylu angielskim "Piwonie i groszek"
    Szum białej sukni, muślin welonu, zapach świeżych kwiatów, wszystko na ten jeden, wyjątkowy dzień.
    Staramy się by przyjęcie weselne było niezapomniane i wyjątkowe, a cóż bardziej zapadnie w pamięć jak wyjątkowy, artystyczny tort.
    Nie jest to jednak tak proste jak myślałam, nie łatwo jest upiec tort, kiedy wiem, że to najważniejszy dzień w Ich życiu, a Oni wierzą, że tego dnia, właśnie dla Nich zrobię najpiękniejszy tort na świecie. Cóż, mogę powiedzieć Wam, że jest na to tylko jeden sposób - włożyć całe serce, i już.
    Dzisiejszy, kwiatowy  kawałek  rozkosznie  miesza  słodycz  i  świeżość  cytryn w subtelnym połączeniu kremu i lemon curd.

    Tort ślubny z cukrowymi piwoniami i groszkiem

    Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku z cytryny (1/4 szklanki), przegotowanej wody (1/2 szklanki) i kieliszka wódki cytrynowej.

    Trzy nasączone warstwy biszkopta umieściłam na podkładce i przełożyłam kremem mascarpone. Dodatkowo, na każdej kremowej warstwie rozłożyłam nieco lemon curd. Ile? Wszystko zależy jak bardzo wyczuwalny ma być cytrynowy aromat.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

    Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w bardzo jasnym odcieniu pastelowego różu. Z nieco ciemniejszego lukru wycięłam drobne kwiaty, którymi wykończyłam spód tortu.

    pastelowy różowy lukier plastyczny

    Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych kwiatów: piwonii i groszku cukrowego

    Tort weselny piwonie i groszek

    Wedding cake piwonie i groszek
    Tagi:cytrynowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,ślub,waniliowy
     
     
    Lemon curd
    Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.

    Składniki:

    1 cytryna
    100 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    50 g masła

    1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części) a sok wyciskamy.
    2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
    3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
     
     
    Cukrowy groszek
    groszek cukrowy z lukru plastycznego

    W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort, znalazły się gałązki z rozwiniętymi kwiatami i pączkami a także zielonymi, skręconymi wąsikami.

    kwiaty cukrowego groszku

    Biały lukier plastyczny oraz kilka wskazówek jak z cukru zrobić gałązki pachnącego groszku - zapraszam na film.