2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort na roczek z bucikami
Doskonale pamiętam pierwsze urodzinki obu moich córek, choć dziś to już nastolatki.

Na Śląsku, gdzie nie obchodzimy imienin, tradycja świętowania urodzin jest głęboko zakorzeniona. Pierwsze urodziny to zawsze wyjątkowe święto, pierwsze prezenty, pierwszy tort i pierwsza zdmuchnięta świeczka.

Dzisiejszy, cukierkowo różowy kawałek urodzinowego tortu małej księżniczki, kusi zapachem truskawek.

Tort na roczek dla dziewczynki

Jak zrobić tort na roczek



W tortownicy o średnicy 24 cm upiekłam biszkopt waniliowy, który przecięłam na trzy krążki.

Blaty nasączyłam od wewnątrz sokiem truskawkowym rozcieńczonym z wodą (1:2) i odrobiną soku z cytryny, a następnie przełożyłam truskawkowym kremem mascarpone. Na kremie ułożyłam duże kostki galaretki truskawkowej przygotowanej w 0,4 lita wody.

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Tort razem z podkładką okryłam różowym lukrem plastycznym. Zmieszałam go z kilku odcieni różu, ale tylko trochę, dzięki czemu kolor nie ujednolicił się całkowicie i powstały delikatne, kolorowe smugi.

Na podkładce wykonałam imitację bielonej, różowej podłogi z pokoju małej księżniczki, szczegóły możecie zobaczyć na filmie poniżej.

różowy tort dla dziewczynki

U podstawy tortu "upięłam" kokardę z lukru plastycznego i ozdobiłam ją drobniutkimi, białymi kwiatuszkami.

tort urodzinowy dla dziewczynki - kokarda

Na górnej płaszczyźnie tortu ułożyłam ozdobną cyfrę jeden

tort na pierwsze urodziny

oraz różowe buciki z lukru plastycznego

buciki z z cukru na tort

wykonane według tego szablonu.

Jak dokładnie zrobić cukrowe buciki pokazałam w osobnym rozdziale, gdzie również zamieściłam film.

szablon cukrowe buciki

Zapraszam na film jak zrobić tort artystyczny na roczek



Ciekawi Was jak krok po kroku powstał ten tort? Zapraszam na film.

Tagi:dla dziewczynki,truskawkowy,urodziny
 
 
Cukrowe buciki
cukrowe buciki

Buciki z cukru są często wykorzystywanym motywem w tortach dla małych dzieci z okazji narodzin, chrztu czy pierwszych urodzin. wykonałam je z lukru plastycznego w kolorze białym i różowym, według tego szablonu.



buciki z lukru plastycznego

Buciki ozdobiłam drobnymi, białymi kwiatuszkami i perełkami w jasnym odcieniu różu.

Jak zrobić cukrowe buciki



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Krem mascarpone z truskawkami
Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort w stylu angielskim "Czapka"
Nad ranem szron pobielił trawniki, a i śnieg w górach poczyna sobie coraz śmielej.
Marzną rączki, marzną uszka, więc może ciepła czapka się przyda.
Dzisiejszy, nieco włochaty kawałek czapki rozgrzewa aromatem piernika lub wiśniowej czekolady.

 tort czapka

To kolejny tort, który łączy w sobie dwa zupełnie różne smaki, choć na zewnątrz stanowi jedną całość.

Upiekłam dwa biszkopty: jeden większy (26 cm) czekoladowy i drugi mniejszy (22 cm) waniliowy. Przy tej samej ilości składników mniejszy biszkopt będzie trochę wyższy, co pozwoli uformować zwężający się szczyt czapki. Każdy z biszkoptów przecięłam na warstwy i nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) czekoladowy - likierem czekoladowym rozcieńczonym nieco przegotowaną wodą, a waniliowy - przegotowaną wodą z odrobią wódki cytrynowej.

Oba torty przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Mniejszy na cienkiej, a większy na grubej, stanowiącej spód tortu.
Na warstwach kremu przedzielających czekoladowy biszkopt rozłożyłam frużelinę wiśniową i ciemną czekoladę z nadzieniem wiśniowym. A na kremie rozdzielającym waniliowy biszkopt, drobne, korzenne pierniczki.

W celu ustabilizowania konstrukcji, w dolnym torcie zakotwiłam cztery patyczki, które zapobiegną zapadnięciu się tortu. Całość umieściłam w lodówce na kilka godzin, warstwy zwiążą się ze sobą, a konstrukcja usztywni.

Zanim okryłam tort warstwą kremu maślanego, uformowałam go na kształt kopuły, odcinając niepotrzebne kawałki ciasta.

tort zimowa czapka

Tort obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze błękitnym, a następnie ozdobiłam lukrowymi warkoczami w dwóch odcieniach niebieskiego.

lukier plastyczny - warkocze

Na szczycie czapki z lukrowych pasemek uformowałam puszysty pompon.

lukier plastyczny - pompon

A z przodu umieściłam ozdobne serce z lukrowych warkoczy.

lukier plastyczny - serce

Zapraszam na filmowy tutorial:



Tagi:czekoladowy,piernikowy,urodziny,wiśniowy
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Pierwsze urodziny "Piece a Cake"
    Dokładnie rok temu zaprosiłam Was pierwszy raz do mojej, słodkiej kuchni na kawał ciacha, czas więc na pierwsze urodziny.

    Dziękuję, że wciąż ze mną  jesteście, dzielicie  się  ciepłymi  słowami i radością z własnych tortowych dzieł.

    tort na I urodziny Piece A Cake

    To ogromna przyjemność tworzyć torty, które dają tak wiele radości już od pierwszego wejrzenia, ale filmować je dla Was to dopiero frajda i wciąż uczę się czegoś nowego. Ostatnio, na przykład, odkryłam jak puścić  kawałek  filmu  wstecz w samym środku filmu idącego do przodu ;).

    kwiaty na torcie urodzinowym Piece A Cake

    Ale dość o sekretach postprodukcji. Świętujemy, więc dzisiaj nie będzie przepisów ani tutoriala, ale będą prezenty.

    Solenizant dostał nową domenę i teraz możecie nas znaleźć również pod adresem www.kawalciacha.pl .

    A wszystkich naszych miłych gości zapraszamy na urodzinową loterię, w której nagrodami będą bransoletki z ręcznie wykonanymi  zawieszkami "kawałków ciacha" i widelczykami do kompletu.

    bransoletki Piece A Cake

    Wśród naszych przyjaciół na facebook'u, którzy polubią fanpage @pieceacakepl oraz udostępnią konkursowy wpis na swojej tablicy rozlosujemy 5 bransoletek.

    Wśród naszych przyjaciół na Instagram'ie, którzy zaczną obserwować profil @piece_a_cake_pl oraz udostępnią zdjęcie konkursu na swoim profilu i oznaczą je w komentarzu @piece_a_cake_pl oraz #kawałciachapl rozlosujemy 5 bransoletek.

    Loteria trwa od 31.08.16 do 09.09.2016, a jej wyniki ogłosimy na stronie 10.09.16.

    Powodzenia - kawałki ciacha czekają baaardzo niecierpliwie :)

    prezenty Piece A Cake



    Tagi:czekoladowy,urodziny