2018
2017
2016
2015
Dziergany tort komunijny dla dziewczynki
Zaproszenie narzuciło schemat kolorystyczny tortu: ecru, szary i pastelowy róż, większym wyzwaniem okazały się kwiatuszki - jak je uszydełkować z lukru?
ale o tym później.
Dzisiejszy dziergany kawałek pachnie świeżymi truskawkami - w końcu już prawie lato :)

Obrazek: zaproszenie zainspirowało komunijny tort

Jak zrobić tort komunijny z szydełkowanymi kwiatami z lukru



Projekt składa się z dwóch pięter: dolne prostokątne i górne w kształcie kwadratu. Upiekłam więc dwa biszkopty waniliowe prostokątny z 3 porcji ciasta oraz mniejszy kwadratowy z 3 jejek ( produkty z przepisu podstawowego na 4 jajka należy przeliczyć: najpierw podzielić na 4 a potem pomnożyć przez 3 )
Oba biszkopty przecięłam na trzy warstwy i złożyłam na oddzielnych podkładkach: większy na grubej, a mniejszy na cienkiej. Wszystkie blaty nasączyłam od wewnątrz ostudzoną herbatką truskawkową i przełożyłam kremem mascarpone lekko przemieszanym z frużeliną truskawkową. Pomiędzy warstwami znalazła się też, pokrojona w cienkie plasterki, truskawkowa galaretka i lekko uprażone płatki migdałów, które dodadzą nieco chrupkiego akcentu.

Oba piętra tortu schłodziłam, obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, a następnie lukrem plastycznym. Dolne piętro różowym, a górne ecru.
Kwadratowy tort ułożyłam na prostokątnym z użyciem drewnianych wsporników.

Obrazek: Tort z szydełkowanymi lukrem kwiatami

Dolne piętro udekorowałam cukrowymi perełkami w kolorze ecru.

Obrazek: cukrowe perełki

Na wierzchu tortu umieściłam cukrową hostię, która również znajduje się na zaproszeniu i dodałam jej ręcznie formowane promyki.

Obrazek: Hostia z lukru plastycznego

Na szczycie tortu umieściłam także cukrowe kwiatuszki, przypominające swoje szydełkowe odpowiedniki.

Obrazek: szydełkowane kwiaty z cukru

Jeżeli chcecie zobaczyć jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.



Obrazek: Tort z kwiatami szydełkowanymi lukrem


Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.


Tagi:dla dziewczynki,komunia,truskawkowy
 
 
Cukrowe, "szydełkowane" kwiaty

Jak uszydełkować kwiaty z cukru?
Projekt komunijnego tortu pewnej dziewczynki został zainspirowany personalizowanymi zaproszeniami komunijnymi.
Główną jego ozdobę stanowią delikatne, szydełkowane kwiaty.



Obrazek: zaproszenie komunijne inspiracja projektu tortu

Po kilku próbach udało mi się zbliżyć do efektu szydełkowania i powstały:

Obrazek: szydełkowane kwiaty z lukru plastycznego

Jak zrobić szydełkowane kwiaty z cukru




Zapraszam do obejrzenia filmowej instrukcji krok po kroku.




Jeżeli spodobał Ci się ten tutorial, możesz znaleźć ich więcej na słodkim kanale Piece A Cake.


 
 
Frużelina truskawkowa

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy.


Przepis na frużelinę truskawkową


Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Parawaning - biszkopt
 
Tort komunijny z polnymi kwiatami
Marysia kocha przyrodę i kwiaty, a szczególnie te niedocenione, rosnące na łąkach i polach. Ale wtedy jeszcze tego nie wiedziałam ;).
Spodziewałam się usłyszeć, że na torcie powinny być róże, ewentualnie frezje, a tu żółte mniszki, stokrotki i konwanie - trochę mnie to przeraziło.
Nigdy nie lepiłam takich kwiatów, na szczęście za oknem żółci się cały trawnik, więc do dzieła.
Dzisiejszy kawałek łąki orzeźwiająco pachnie cytrynami i kusi smakiem świeżych, wiosennych truskawek.

Zaczęło się jak zwykle od projektu. Tort miał być skromny z polnymi kwiatami.

Obrazek: Projekt tortu komunijnego

Jak zrobić komunijny z bukietem polnych kwiatów



Upiekłam trzy biszkopty waniliowe o średnicy 20 cm, nie zmieniając przy tym ilości składników, dzięki czemu biszkopty wyszły nieco wyższe. chciałam, żeby tort wyszedł na tyle wysoki, by umieścić na nim płynną zmianę koloru dekoracji - im większa ilość odcieni, tym doskonalszy efekt ombre. Wszystkie biszkopty przecięłam na trzy warstwy i ułożyłam z nich dwa torty na osobnych cienkich podkładkach. Osiem blatów nasączyłam od wewnątrz ponczem z wody i soku z cytryny, natomiast dziewiąty, uszczęśliwił moją rodzinkę jako spód niedzielnego ciasta z galaretką ;) .
Spodni tort przełożyłam kremem mascarpone lekko przemieszanym z frużeliną truskawkową i przykrytym cieniutkimi plasterkami, przygotowanej wcześniej, truskawkowej galaretki.
Górne piętro również przełożyłam kremem mascarpone z dodatkiem lemon curd.

Oba piętra tortu schłodziłam, obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ułożyłam jedno na drugim z użyciem drewnianych wsporników na przygotowanej wcześniej podkładce.

W środku tortu znajduje się podkładka rozdzielająca go na dwie części - to ukryte piętro, sprawi ona, że będzie stabilny i łatwo będzie go pokroić, z wierzchu natomiast, stanowi jedną bryłę. Górną krawędź tortu okryłam białym lukrem plastycznym, a na bocznej ułożyłam falbany z żółtego lukru tak, by uzyskać efekt ombre - od najjaśniej na górze do najciemniejszej u podstawy.

Obrazek: Tort komunijny żółte ombre

Na wierzchu tortu umieściłam cukrową hostię

Obrazek: Tort komunijny - cukrowa hostia

i bukiet cukrowych, polnych kwiatów: konwalii, mniszków, margaretek i kłosów pszenicy.

Obrazek: Bukiet polnych, cukrowych kwiatów

Na podkładce zostawiłam miejsce na czarkę z hostiami i kiść czerwonych winogron - wszystko oczywiście z lukru plastycznego.

Obrazek: Tort komunijny - czarka z hostiami

Obrazek: Tort komunijny - kiść winogron

Jeżeli chcecie zobaczyć jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.



Obrazek: Tort na komunię z polnymi kwiatami


Jeżeli podoba Ci się ten tort, albo masz pytanie, powiedz mi o tym w komentarzu.


Tagi:cytrynowy,dla dziewczynki,komunia,truskawkowy
 
 
Cukrowy mniszek

W komunijnym bukiecie polnych kwiatów nie mogło zabraknąć mniszka polnego.
Pojedynczy kwiat składa się w bardzo wielu drobnych płatków, więc musiałam podejść do niego nieco inaczej niż róży, czy tulipana. Jest pracochłonny, ale na końcu odwdzięcza się pełnym, słonecznym uśmiechem ;).



Obrazek: Cukrowy mniszek pospolity

Jak zrobić cukrowy mniszek pospolity




Zapraszam do obejrzenia filmowej instrukcji krok po kroku.




Jeżeli spodobał Ci się ten tutorial, będzie mi miło, jeśli mi o tym napiszesz, a więcej cukrowych kwiatów znajdziesz na słodkim kanale Piece A Cake.


 
 
Cukrowe konwalie

Uwielbiam bukieciki wiosennych konwalii i miałam nadzieję, że w końcu trafią na jeden z moich tortów.
Wykonanie pojedynczej gałązki jest dość pracochłonne i wymaga sporej precyzji, zwłaszcza przy łączeniu pojedynczych kwiatuszków w całość, efekt końcowy jednak wynagradza wszystko :).



Obrazek: Cukrowe konwalie

Jak zrobić cukrowe konwalie




Zapraszam do obejrzenia filmowej instrukcji krok po kroku.




Jeżeli spodobał Ci się ten tutorial, możesz znaleźć ich więcej na słodkim kanale Piece A Cake.


 
 
Frużelina truskawkowa

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy.


Przepis na frużelinę truskawkową


Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Lemon curd
Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.

lemon curd

Składniki:

1 cytryna
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g masła

1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części) a sok wyciskamy.
2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Parawaning - biszkopt
 
Tort na Dzień Chłopaka w kształcie Audi
"Cztery pierścienie robią wrażenie" - takie określenie usłyszałam ostatnio od absolutnego "Audi - maniaka" i choć może na co dzień jeżdżą Volvo, albo Toyotą, to nie da się ukryć, że wypasiona,  czarna  limuzyna  Audi  zrobi  wrażenie na  facecie w każdym wieku.

Dzisiejszy, czarny kawałek nadwozia zaskakuje delikatnym, truskawkowym wnętrzem.

Tort Audi A4

Jak zrobić tort Audi



W prostokątnej blaszce upiekłam biszkopt waniliowy, z podwójnej porcji składników i przecięłam na trzy warstwy.

Blaty nasączyłam od wewnątrz ponczem z soku z cytryny i wody (1:3), odrobiną syropu truskawkowego oraz wódki cytrynowej, a następnie przełożyłam kremem mascarpone ze śmietanką. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam paski galaretki truskawkowej przygotowanej w 0,4 lita wody, a na drugiej frużelinę truskawkową.

Korzystając ze schematu* Audi A4 przeliczyłam wymiary

Tort według schematu Audi A4

i przygotowałam podkładki, większą, którą pokryję zielonym lukrem plastycznym i mniejszą w kształcie tortu, na której uniosę samochód ponad podkładką.

Tort w kształcie samochodu Audi

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, ostrym nożem wycięłam kształt samochodu, obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Całą bryłę samochodu obłożyłam czarnym lukrem plastycznym.

Tort w kształcie samochodu Audi

Dodałam grill, lusterka i reflektory, a w miejscu szyb przykleiłam odpowiednio docięte kawałki błękitnej masy cukrowej.

Wykrawaczką w kształcie okręgu wycięłam z lukru plastycznego cztery koła, uformowałam i pomalowałam srebrnym barwnikiem spożywczym, tak, aby przypominały felgi.

Tort na dzień chłopaka Audi

W celu uniesienia tortu nad podkładką podłożyłam pod nim kawałek biszkopta obłożony czarnym lukrem plastycznym. Ukryją go doklejone koła i kamienie formowane ręcznie z czekoladowego lukru.

Prezent na dzień chłopaka - tort Audi

Jeszcze rury wydechowe i stopy.

Tort Artystyczny Audi A4

I gotowe :)

Tort na Dzień Chłopaka w kształcie Audi

* Schematy pochodzą ze strony www.autocentrum.pl.
Tagi:pojazd,truskawkowy,tylko chłopaki
 
 
Frużelina truskawkowa

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy.


Przepis na frużelinę truskawkową


Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Parawaning - biszkopt
 
Tort na roczek z bucikami
Doskonale pamiętam pierwsze urodzinki obu moich córek, choć dziś to już nastolatki.

Na Śląsku, gdzie nie obchodzimy imienin, tradycja świętowania urodzin jest głęboko zakorzeniona. Pierwsze urodziny to zawsze wyjątkowe święto, pierwsze prezenty, pierwszy tort i pierwsza zdmuchnięta świeczka.

Dzisiejszy, cukierkowo różowy kawałek urodzinowego tortu małej księżniczki, kusi zapachem truskawek.

Tort na roczek dla dziewczynki

Jak zrobić tort na roczek



W tortownicy o średnicy 24 cm upiekłam biszkopt waniliowy, który przecięłam na trzy krążki.

Blaty nasączyłam od wewnątrz sokiem truskawkowym rozcieńczonym z wodą (1:2) i odrobiną soku z cytryny, a następnie przełożyłam truskawkowym kremem mascarpone. Na kremie ułożyłam duże kostki galaretki truskawkowej przygotowanej w 0,4 lita wody.

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Tort razem z podkładką okryłam różowym lukrem plastycznym. Zmieszałam go z kilku odcieni różu, ale tylko trochę, dzięki czemu kolor nie ujednolicił się całkowicie i powstały delikatne, kolorowe smugi.

Na podkładce wykonałam imitację bielonej, różowej podłogi z pokoju małej księżniczki, szczegóły możecie zobaczyć na filmie poniżej.

różowy tort dla dziewczynki

U podstawy tortu "upięłam" kokardę z lukru plastycznego i ozdobiłam ją drobniutkimi, białymi kwiatuszkami.

tort urodzinowy dla dziewczynki - kokarda

Na górnej płaszczyźnie tortu ułożyłam ozdobną cyfrę jeden

tort na pierwsze urodziny

oraz różowe buciki z lukru plastycznego

buciki z z cukru na tort

wykonane według tego szablonu.

Jak dokładnie zrobić cukrowe buciki pokazałam w osobnym rozdziale, gdzie również zamieściłam film.

szablon cukrowe buciki

Zapraszam na film jak zrobić tort artystyczny na roczek



Ciekawi Was jak krok po kroku powstał ten tort? Zapraszam na film.

Tagi:dla dziewczynki,truskawkowy,urodziny
 
 
Cukrowe buciki
cukrowe buciki

Buciki z cukru są często wykorzystywanym motywem w tortach dla małych dzieci z okazji narodzin, chrztu czy pierwszych urodzin. wykonałam je z lukru plastycznego w kolorze białym i różowym, według tego szablonu.



buciki z lukru plastycznego

Buciki ozdobiłam drobnymi, białymi kwiatuszkami i perełkami w jasnym odcieniu różu.

Jak zrobić cukrowe buciki



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Krem mascarpone z truskawkami
Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Parawaning - biszkopt
 
Naked cake czekoladowo - truskawkowy
    Afrykańskie upały znów w natarciu, więc może by tak zrzucić co nieco?
    Dzisiejszy - całkiem  "nagi"  kawałek  pochodzi  z  letniego  tortu,  zupełnie  nie w angielskim stylu. Swój przydomek "Naked cake" zyskał dzięki wykończeniu samym kremem i faktycznie brak warstwy lukru plastycznego czyni go poniekąd nagim ;).
    Czekolada i truskawki tworzą połączenie idealne, odzwierciedla je również dekoracyjne wykończenie elementami w kolorach różu i czekolady.

    Naked cake

    W tortownicy o średnicy 16 cm. upiekłam trzy biszkopty czekoladowe, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, a każdy z nich przekroiłam na dwa - grubsze niż zwykle krążki (1,5 - 2 cm). Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) przegotowaną wodą z sokiem malinowym i odrobią wódki cytrynowej.

    Każdy z tortów składający się z trzech biszkoptów przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu przykryłam odrobiną musu ze zmiksowanych truskawek (około 200 gram), cukru waniliowego i szczypty kardamonu.

    Szczyt  i  boki  tortu  również  obłożyłam  kremem  i  wyrównałam  korzystając z długiej łopatki do kremu oraz obrotowego talerza.

    Naked cake nie jest obłożony lukrem plastycznym, ale od góry spływają z niego kaskady czekolady, więc zupełnej golizny chyba nie możemy mu zarzucić. Czekolada jest dostępna w wielu kolorach w formie wygodnych do stopienia płatków. Ja wybrałam tradycyjną mleczną, doskonałą również do fontann czekoladowych.

    Ozdobę tortu stanowią kostki czekolady, czekoladowe wafelki i soczyste, świeże truskawki.

    naked cake

    Kwiaty na torcie zawsze stanowią ciekawy dodatek, dlatego w kompozycji umieściłam też bukiet różowych kwiatów wykonanych z lukru plastycznego.

    cukrowe kwiaty

    Całości dopełniają biało-różowe bezy.

    bezy

    To chyba najłatwiejszy tort jaki w życiu robiłam, sami zobaczcie jakie to proste. Zapraszam na filmowy tutorial:


    Tagi:czekoladowy,drip cake,kwiatowy,truskawkowy
     
    Tort w stylu angielskim "Świnka Peppa"
    Podobno  brudne  dzieci - to szczęśliwe  dzieci, więc nie  zdziwi Was zbytnio, że dzisiejszy, ubłocony kawałek rozkosznie brudzi małe rączki czekoladą.
    Z okazji Dnia Dziecka wszystkim milusińskim życzymy zawsze, radośnie brudnych rączek ;)

    Tort Świnka Peppa

    Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną syropu z melona (1/2 szklanki) i przegotowanej wody (1/4 szklanki).

    Spód   tortu   umieściłam   na   podkładce   i   pokryłam   kremem  mascarpone  z truskawkami. Dodatkowo, na jego wierzchu, ułożyłam plastry przygotowanej wcześniej, zielonej galaretki. Następnie ułożyłam środkową  warstwę  biszkoptu, który przykryłam kremem mascarpone, i pokrojonymi w grube plastry, świeżymi truskawkami. Na górze ułożyłam ostatnią warstwę biszkoptu waniliowego.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

    Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze zielonym - to polana, na której uformowałam staw. Dookoła stawu rozsypałam czarne otoczaki a na wodzie zamieszkały kaczki. Dodatkową ozdobą stawu są rośliny wodne: biała lilia i pałki.

    staw

    Na trawie umieściłam kępy traw i bukiety różowych kwiatów.

    kępy różowych kwiatów

    Już czas na zabawę ze świnką Peppą.

    kępy różowych kwiatów
     

    Zapraszam na filmowy tutorial:


    Tagi:dla dzieci,Świnka Peppa,truskawkowy,waniliowy
     
     
    Krem mascarpone z truskawkami
    Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

    Składniki:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    4 łyżki cukru
    0,5 kg serka mascarpone
    20 dkg świeżych truskawek
    2 łyżeczki żelatyny

    1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
    3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
    4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
    5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
    6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
    7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.