2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort dla muzyka Saxofon
Torty 3D poza precyzyjnym projektem, najczęściej wymagają także specjalnej konstrukcji, która utrzyma poszczególne elementy w przestrzeni. Powołałam więc dwu osobowy zespół wsparcia technicznego, do którego, oprócz siebie, wcieliłam osobistego męża - inżyniera.
Niestety po krótkiej wymianie koncepcji zmuszono mnie do opuszczenia zespołu. Pozostało mi więc oczekiwać na gotowy stelaż ;)

Dzisiejszy grający kawałek pachnie kwiatem lipy i soczystymi truskawkami.

tort dla muzyka Saksofon

Jak zrobić tort dla muzyka z saksofonem



Do wykonania przestrzennej konstrukcji użyłam stelaża.

tort dla muzyka Saksofon

Upiekłam różowy biszkopt truskawkowy. Przecięłam go na trzy solidne warstwy i złożyłam na grubej desce - podstawie stelaża, przykrytej cienką, jednorazową podkładką.
Wszystkie blaty nasączyłam od wewnątrz ostudzoną herbatką truskawkową wzmocnioną odrobiną wódki cytrynowej i przełożyłam kremem mascarpone aromatyzowanym kwiatem lipy, w którym umieściłam krążki truskawkowej galaretki z owocami.
Po schodzeniu w lodówce obłożyłam tort kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i fioletowym lukrem plastycznym.

Na stelażu wyprofilowałam część instrumentu i podsuszyłam przed nakładaniem kolejnych elementów.

tort dla muzyka Saksofon

Brakujące elementy instrumentu ukryłam pod lukrową tkaniną

Obrazek: tort saxofon

z chwościkami :)

Obrazek: tkanina okrywająca instrument

Pozostało już tylko umieścić detale.

Obrazek: tkanina okrywająca instrument

Jeżeli chcecie zobaczyć jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.




Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.


Tagi:smaki tradycji,truskawkowy
 
 
Truskawki w galaretce

Galaretka z owocami stanowi soczystą i niesamowicie intensywną warstwę o odmiennej strukturze i konsystencji. Warstwa jest odpowiednia do tortu o średnicy 24cm



Przepis na galaretkę z truskawkami


Składniki:

300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa lub cytynowa

1. Średnica galaretki powinna być mniejsza niż średnica tortu, żeby mogła zostać całkowicie schowana w pierścieniu kremu.
2. Galaretkę zalewamy 400ml wrzątku (to mniej niż w przepisie na opakowaniu) i dokładnie mieszamy.
3. Owoce myjemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze części, ale niezbyt drobno.
4. Galaretkę i owoce umieszczamy w naczyniu o średnicy 2-3 cm mniejszej niż średnica tortu (np. talerz) i wstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia.
5. W rezultacie powinniśmy otrzymać stabilny krążek galaretki wypełniony owocami.


Jeżeli podoba Ci się ten przepis, daj mi znać w komentarzu.


 
 
Krem mascarpone aromatyzowany kwiatem lipy

Tyle jest wokół naturalnych aromatów, o których zapomnieliśmy, kwiaty i owoce czarnego bzu, kwiaty mniszka czy rosnącej dosłownie wszędzie lipy. Oprócz dawno już znanych właściwości prozdrowotnych dostarczają one wyjątkowo aromatycznych miodów i soków, które postanowiłam wykorzystać w swoich przepisach.
Moja nowa wariacja kremu mascarpone jest aromatyzowana kwiatem lipy. Zaskoczyło mnie jak oba aromaty łagodnie harmonizują ze sobą i jeszcze pozostawiają przestrzeń smakową na coś...



Przepis na krem mascarpone z kwiatem lipy


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
pół szklanki kwiatów lipy (same kwiaty bez listków i ogonków
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki brązowego cukru


1. Kwiaty gotujemy w 100 ml wody przez 2 minuty, a następnie przecedzamy.
2. Kiedy przestygnie dodajemy cukier oraz miód i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą a następnie schładzamy (miód w wysokiej temperaturze straci swoje właściwości).
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone, oraz napar z lipy.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.


Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.


 
 
Biszkopt truskawkowy z liofilizowanymi malinami

Biszkopt truskawkowy ma delikatny aromat truskawek i naturalny, malinowy kolor.



Przepis na biszkopt truskawkowy
o średnicy 24cm


Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1/4 szklanki budyniu truskawkowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki liofilizowanych malin

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia, proszek malinowy) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.


Jeżeli podoba Ci się ten przepis, daj mi znać w komentarzu.


 
Dziergany tort komunijny dla dziewczynki
Zaproszenie narzuciło schemat kolorystyczny tortu: ecru, szary i pastelowy róż, większym wyzwaniem okazały się kwiatuszki - jak je uszydełkować z lukru?
ale o tym później.
Dzisiejszy dziergany kawałek pachnie świeżymi truskawkami - w końcu już prawie lato :)

Obrazek: zaproszenie zainspirowało komunijny tort

Jak zrobić tort komunijny z szydełkowanymi kwiatami z lukru



Projekt składa się z dwóch pięter: dolne prostokątne i górne w kształcie kwadratu. Upiekłam więc dwa biszkopty waniliowe prostokątny z 3 porcji ciasta oraz mniejszy kwadratowy z 3 jejek ( produkty z przepisu podstawowego na 4 jajka należy przeliczyć: najpierw podzielić na 4 a potem pomnożyć przez 3 )
Oba biszkopty przecięłam na trzy warstwy i złożyłam na oddzielnych podkładkach: większy na grubej, a mniejszy na cienkiej. Wszystkie blaty nasączyłam od wewnątrz ostudzoną herbatką truskawkową i przełożyłam kremem mascarpone lekko przemieszanym z frużeliną truskawkową. Pomiędzy warstwami znalazła się też, pokrojona w cienkie plasterki, truskawkowa galaretka i lekko uprażone płatki migdałów, które dodadzą nieco chrupkiego akcentu.

Oba piętra tortu schłodziłam, obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, a następnie lukrem plastycznym. Dolne piętro różowym, a górne ecru.
Kwadratowy tort ułożyłam na prostokątnym z użyciem drewnianych wsporników.

Obrazek: Tort z szydełkowanymi lukrem kwiatami

Dolne piętro udekorowałam cukrowymi perełkami w kolorze ecru.

Obrazek: cukrowe perełki

Na wierzchu tortu umieściłam cukrową hostię, która również znajduje się na zaproszeniu i dodałam jej ręcznie formowane promyki.

Obrazek: Hostia z lukru plastycznego

Na szczycie tortu umieściłam także cukrowe kwiatuszki, przypominające swoje szydełkowe odpowiedniki.

Obrazek: szydełkowane kwiaty z cukru

Jeżeli chcecie zobaczyć jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.



Obrazek: Tort z kwiatami szydełkowanymi lukrem


Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.


Tagi:dla dziewczynki,komunia,truskawkowy
 
 
Cukrowe, "szydełkowane" kwiaty

Jak uszydełkować kwiaty z cukru?
Projekt komunijnego tortu pewnej dziewczynki został zainspirowany personalizowanymi zaproszeniami komunijnymi.
Główną jego ozdobę stanowią delikatne, szydełkowane kwiaty.



Obrazek: zaproszenie komunijne inspiracja projektu tortu

Po kilku próbach udało mi się zbliżyć do efektu szydełkowania i powstały:

Obrazek: szydełkowane kwiaty z lukru plastycznego

Jak zrobić szydełkowane kwiaty z cukru




Zapraszam do obejrzenia filmowej instrukcji krok po kroku.




Jeżeli spodobał Ci się ten tutorial, możesz znaleźć ich więcej na słodkim kanale Piece A Cake.


 
 
Frużelina truskawkowa

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy.


Przepis na frużelinę truskawkową


Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort komunijny z polnymi kwiatami
Marysia kocha przyrodę i kwiaty, a szczególnie te niedocenione, rosnące na łąkach i polach. Ale wtedy jeszcze tego nie wiedziałam ;).
Spodziewałam się usłyszeć, że na torcie powinny być róże, ewentualnie frezje, a tu żółte mniszki, stokrotki i konwanie - trochę mnie to przeraziło.
Nigdy nie lepiłam takich kwiatów, na szczęście za oknem żółci się cały trawnik, więc do dzieła.
Dzisiejszy kawałek łąki orzeźwiająco pachnie cytrynami i kusi smakiem świeżych, wiosennych truskawek.

Zaczęło się jak zwykle od projektu. Tort miał być skromny z polnymi kwiatami.

Obrazek: Projekt tortu komunijnego

Jak zrobić komunijny z bukietem polnych kwiatów



Upiekłam trzy biszkopty waniliowe o średnicy 20 cm, nie zmieniając przy tym ilości składników, dzięki czemu biszkopty wyszły nieco wyższe. chciałam, żeby tort wyszedł na tyle wysoki, by umieścić na nim płynną zmianę koloru dekoracji - im większa ilość odcieni, tym doskonalszy efekt ombre. Wszystkie biszkopty przecięłam na trzy warstwy i ułożyłam z nich dwa torty na osobnych cienkich podkładkach. Osiem blatów nasączyłam od wewnątrz ponczem z wody i soku z cytryny, natomiast dziewiąty, uszczęśliwił moją rodzinkę jako spód niedzielnego ciasta z galaretką ;) .
Spodni tort przełożyłam kremem mascarpone lekko przemieszanym z frużeliną truskawkową i przykrytym cieniutkimi plasterkami, przygotowanej wcześniej, truskawkowej galaretki.
Górne piętro również przełożyłam kremem mascarpone z dodatkiem lemon curd.

Oba piętra tortu schłodziłam, obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ułożyłam jedno na drugim z użyciem drewnianych wsporników na przygotowanej wcześniej podkładce.

W środku tortu znajduje się podkładka rozdzielająca go na dwie części - to ukryte piętro, sprawi ona, że będzie stabilny i łatwo będzie go pokroić, z wierzchu natomiast, stanowi jedną bryłę. Górną krawędź tortu okryłam białym lukrem plastycznym, a na bocznej ułożyłam falbany z żółtego lukru tak, by uzyskać efekt ombre - od najjaśniej na górze do najciemniejszej u podstawy.

Obrazek: Tort komunijny żółte ombre

Na wierzchu tortu umieściłam cukrową hostię

Obrazek: Tort komunijny - cukrowa hostia

i bukiet cukrowych, polnych kwiatów: konwalii, mniszków, margaretek i kłosów pszenicy.

Obrazek: Bukiet polnych, cukrowych kwiatów

Na podkładce zostawiłam miejsce na czarkę z hostiami i kiść czerwonych winogron - wszystko oczywiście z lukru plastycznego.

Obrazek: Tort komunijny - czarka z hostiami

Obrazek: Tort komunijny - kiść winogron

Jeżeli chcecie zobaczyć jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.



Obrazek: Tort na komunię z polnymi kwiatami


Jeżeli podoba Ci się ten tort, albo masz pytanie, powiedz mi o tym w komentarzu.


Tagi:cytrynowy,dla dziewczynki,komunia,truskawkowy
 
 
Cukrowy mniszek

W komunijnym bukiecie polnych kwiatów nie mogło zabraknąć mniszka polnego.
Pojedynczy kwiat składa się w bardzo wielu drobnych płatków, więc musiałam podejść do niego nieco inaczej niż róży, czy tulipana. Jest pracochłonny, ale na końcu odwdzięcza się pełnym, słonecznym uśmiechem ;).



Obrazek: Cukrowy mniszek pospolity

Jak zrobić cukrowy mniszek pospolity




Zapraszam do obejrzenia filmowej instrukcji krok po kroku.




Jeżeli spodobał Ci się ten tutorial, będzie mi miło, jeśli mi o tym napiszesz, a więcej cukrowych kwiatów znajdziesz na słodkim kanale Piece A Cake.


 
 
Cukrowe konwalie

Uwielbiam bukieciki wiosennych konwalii i miałam nadzieję, że w końcu trafią na jeden z moich tortów.
Wykonanie pojedynczej gałązki jest dość pracochłonne i wymaga sporej precyzji, zwłaszcza przy łączeniu pojedynczych kwiatuszków w całość, efekt końcowy jednak wynagradza wszystko :).



Obrazek: Cukrowe konwalie

Jak zrobić cukrowe konwalie




Zapraszam do obejrzenia filmowej instrukcji krok po kroku.




Jeżeli spodobał Ci się ten tutorial, możesz znaleźć ich więcej na słodkim kanale Piece A Cake.


 
 
Frużelina truskawkowa

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy.


Przepis na frużelinę truskawkową


Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Lemon curd
Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.

lemon curd

Składniki:

1 cytryna
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g masła

1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części) a sok wyciskamy.
2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort na Dzień Chłopaka w kształcie Audi
"Cztery pierścienie robią wrażenie" - takie określenie usłyszałam ostatnio od absolutnego "Audi - maniaka" i choć może na co dzień jeżdżą Volvo, albo Toyotą, to nie da się ukryć, że wypasiona,  czarna  limuzyna  Audi  zrobi  wrażenie na  facecie w każdym wieku.

Dzisiejszy, czarny kawałek nadwozia zaskakuje delikatnym, truskawkowym wnętrzem.

Tort Audi A4

Jak zrobić tort Audi



W prostokątnej blaszce upiekłam biszkopt waniliowy, z podwójnej porcji składników i przecięłam na trzy warstwy.

Blaty nasączyłam od wewnątrz ponczem z soku z cytryny i wody (1:3), odrobiną syropu truskawkowego oraz wódki cytrynowej, a następnie przełożyłam kremem mascarpone ze śmietanką. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam paski galaretki truskawkowej przygotowanej w 0,4 lita wody, a na drugiej frużelinę truskawkową.

Korzystając ze schematu* Audi A4 przeliczyłam wymiary

Tort według schematu Audi A4

i przygotowałam podkładki, większą, którą pokryję zielonym lukrem plastycznym i mniejszą w kształcie tortu, na której uniosę samochód ponad podkładką.

Tort w kształcie samochodu Audi

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, ostrym nożem wycięłam kształt samochodu, obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Całą bryłę samochodu obłożyłam czarnym lukrem plastycznym.

Tort w kształcie samochodu Audi

Dodałam grill, lusterka i reflektory, a w miejscu szyb przykleiłam odpowiednio docięte kawałki błękitnej masy cukrowej.

Wykrawaczką w kształcie okręgu wycięłam z lukru plastycznego cztery koła, uformowałam i pomalowałam srebrnym barwnikiem spożywczym, tak, aby przypominały felgi.

Tort na dzień chłopaka Audi

W celu uniesienia tortu nad podkładką podłożyłam pod nim kawałek biszkopta obłożony czarnym lukrem plastycznym. Ukryją go doklejone koła i kamienie formowane ręcznie z czekoladowego lukru.

Prezent na dzień chłopaka - tort Audi

Jeszcze rury wydechowe i stopy.

Tort Artystyczny Audi A4

I gotowe :)

Tort na Dzień Chłopaka w kształcie Audi

* Schematy pochodzą ze strony www.autocentrum.pl.
Tagi:pojazd,truskawkowy,tylko chłopaki
 
 
Frużelina truskawkowa

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy.


Przepis na frużelinę truskawkową


Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort na roczek z bucikami
Doskonale pamiętam pierwsze urodzinki obu moich córek, choć dziś to już nastolatki.

Na Śląsku, gdzie nie obchodzimy imienin, tradycja świętowania urodzin jest głęboko zakorzeniona. Pierwsze urodziny to zawsze wyjątkowe święto, pierwsze prezenty, pierwszy tort i pierwsza zdmuchnięta świeczka.

Dzisiejszy, cukierkowo różowy kawałek urodzinowego tortu małej księżniczki, kusi zapachem truskawek.

Tort na roczek dla dziewczynki

Jak zrobić tort na roczek



W tortownicy o średnicy 24 cm upiekłam biszkopt waniliowy, który przecięłam na trzy krążki.

Blaty nasączyłam od wewnątrz sokiem truskawkowym rozcieńczonym z wodą (1:2) i odrobiną soku z cytryny, a następnie przełożyłam truskawkowym kremem mascarpone. Na kremie ułożyłam duże kostki galaretki truskawkowej przygotowanej w 0,4 lita wody.

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Tort razem z podkładką okryłam różowym lukrem plastycznym. Zmieszałam go z kilku odcieni różu, ale tylko trochę, dzięki czemu kolor nie ujednolicił się całkowicie i powstały delikatne, kolorowe smugi.

Na podkładce wykonałam imitację bielonej, różowej podłogi z pokoju małej księżniczki, szczegóły możecie zobaczyć na filmie poniżej.

różowy tort dla dziewczynki

U podstawy tortu "upięłam" kokardę z lukru plastycznego i ozdobiłam ją drobniutkimi, białymi kwiatuszkami.

tort urodzinowy dla dziewczynki - kokarda

Na górnej płaszczyźnie tortu ułożyłam ozdobną cyfrę jeden

tort na pierwsze urodziny

oraz różowe buciki z lukru plastycznego

buciki z z cukru na tort

wykonane według tego szablonu.

Jak dokładnie zrobić cukrowe buciki pokazałam w osobnym rozdziale, gdzie również zamieściłam film.

szablon cukrowe buciki

Zapraszam na film jak zrobić tort artystyczny na roczek



Ciekawi Was jak krok po kroku powstał ten tort? Zapraszam na film.

Tagi:dla dziewczynki,truskawkowy,urodziny
 
 
Cukrowe buciki
cukrowe buciki

Buciki z cukru są często wykorzystywanym motywem w tortach dla małych dzieci z okazji narodzin, chrztu czy pierwszych urodzin. wykonałam je z lukru plastycznego w kolorze białym i różowym, według tego szablonu.



buciki z lukru plastycznego

Buciki ozdobiłam drobnymi, białymi kwiatuszkami i perełkami w jasnym odcieniu różu.

Jak zrobić cukrowe buciki



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Krem mascarpone z truskawkami
Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort komunijny z gałązką kwitnącej wiśni
W dzisiejszych czasach, kiedy dzieci podjeżdżają pod kościół 10 metrowymi limuzynami, a w prezencie dostają kłady czy plastyczną korekcję nosa, prośba mamy o skromny komunijny tort dla swojej córki wzbudziła moją radość i nadzieję, że prawdziwy sens tego święta nie zaginął w narodzie, a jedynie gdzieś się na chwilę zawieruszył.
Projekt powstał szybko, wiedziałam jak powinien wyglądać idealny tort komunijny dla dziewczynki - od dawna mieszkał w mojej głowie, a teraz uświetni komunijne przyjęcie Zuzi.

tort z cukrowymi kwiatami wiśni

Miał być prosty i elegancki z drobnymi kwiatami, wiec kwitnąca gałąź wiśni nadaje się idealnie.

tort komunijny dla dziewczynki

Doniosły, komunijny charakter nadała mu wykonana w całości z cukru złota czarka wypełniona białymi jak śnieg hostiami

hostie z cukru

Dzisiejszy, biały, komunijny kawałek na dwóch piętrach łączy w sobie dwa zupełnie różne aromaty: tiramisu i truskawki w kremie.

Upiekłam dwa waniliowe biszkopty, jeden prostokątny 25x35 cm, a drugi kwadratowy o boku 15 cm.
Każdy z nich przecięłam na trzy warstwy i nasączyłam: prostokątny naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej, a kwadratowy wodą z odrobiną cukru i świeżego soku z cytryny.
Prostokątny tort przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej podkładce. Mniejszy natomiast, złożyłam na cienkiej podkładce, a kremem mascarpone połączyłam ze świeżymi truskawkami i cienko pokrojoną truskawkową galaretką. Pierwszą warstwę kremu obłożyłam plastrami owoców, a drugą galaretką.
Po kilku godzinach chłodzenia tortów w lodówce, oba obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.
Torty okryłam śnieżnobiałym lukrem plastycznym i umieściłam jeden na drugim z użyciem drewnianych stabilizatorów. Przez całą wysokość za pomocą barwników spożywczych namalowałam na nim gałąź, na której dokleiłam wykonane wcześniej z różowego lukru drobne kwiatuszki z perełkami w środku.

cukrowe kwiaty wiśni

Jak powstał ten tort, krok po kroku? Zapraszam na film :).



Kawał ciacha / Piece a Cake
Tagi:truskawkowy
 
 
Czarka z hostiami
tort na komunię dla dziewczynki

Tort komunijny Zuzi został pokryty lukrem w kolorze czystej bieli i ozdobiony gałązką kwitnącej wiśni. Subtelny, komunijny charakter nadaje mu prosta, złota czarka wypełniona białym chlebem - to istota dzisiejszej uroczystości.

czarka z hostiami z lukru plastycznego

W filmowym tutorialu pokazałam jak wykonać naczynie i hostie, zapraszam na film.



 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort komunijny w stylu angielskim Piwonie i hortensje
Pierwsza Komunia kojarzy się z niewinnością i czystością bieli, dlatego tort, zaprojektowany na tę własnie okazję, okryty jest śnieżnobiałym lukrem i zdobi go tylko bukiet pastelowych, cukrowych kwiatów. W prosty i oczywisty sposób idealnie.

tort z cukrowymi hortensjami

Ulubione przez Sonię i Mamę hortensje stały się motywem przewodnim jej komunijnego przyjęcia.
Otulone różowym szyfonem doniczki z żywymi krzaczkami hortensji stanęły na komunijnym stole, a każde z nakryć ozdobiła biała serwetka w kształcie sukienki, na której umieściłam jeden ususzony kwiat. Kwiaty hortensji wykonane z lukru plastycznego znalazły się również na czekoladowych babeczkach - słodkich upominkach dla gości i oczywiście na komunijnym torcie.

hortensje z lukru plastycznego

Dzisiejszy, biały jak śnieg kawałek łączy w sobie dwa zupełnie różne aromaty: bardziej dorosły - tiramisu i truskawki w kremie dla milusińskich.

Upiekłam dwa waniliowe biszkopty, jeden prostokątny 25x35 cm a drugi okrągły o średnicy 18 cm.
Każdy z nich przecięłam na trzy warstwy i nasączyłam, prostokątny naparem kawy z odrobiną likieru kawowego, a okrągły lemoniadą cytrynową.
Prostokątny tort przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej podkładce. Okrągły złożyłam na cienkiej podkładce a kremem mascarpone połączyłam ze świeżymi truskawkami. Pierwszą warstwę kremu oblałam truskawkami zmiksowanymi z ziarenkami wanilii, a drugą obłożyłam cieniutkimi plastrami owoców.
Po kilku godzinach chłodzenia tortów w lodówce, oba obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.
Torty umieściłam jeden na drugim i okryłam razem z podkładką białym lukrem plastycznym, a następnie na szczycie umieściłam bukiet z cukrowych hortensji oraz piwonii

Wszystko już gotowe, więc czas usiąść do stołu.

przyjęcie komunijne dla dziewczynki

Przyjęcie powoli dobiega końca. Odrobina słońca zaprosiła jeszcze wszystkich gości do ogrodu na wspólne, pamiątkowe zdjęcie i znikła w chłodzie wieczoru. Sonia i jej Mama mają jeszcze jedną niespodziankę, na pożegnanie obdarują swoich gości słodkimi upominkami.
Babeczki udekorowane cukrowymi hortensjami i ukryte w małych, ażurowych pudełeczkach urzekły komunijnych gości, a słowa podziękowania za wspólnie spędzony czas, pozostawią go w żywej pamięci.

Kawał ciacha / Piece a Cake
Tagi:truskawkowy,waniliowy
 
 
Przyjęcie komunijne 2.1
Można by śmiało powiedzieć, że ogród Soni to hortensjowy zakątek, bo obie z Mamą je uwielbiają, nie dziwi więc nic, że jej pierwszokomunijne przyjęcie zdominowały te właśnie kwiaty.

Zaczęłam więc od przygotowania wyjątkowych serwetek w kształcie białych sukienek ozdobionych ususzonymi kwiatami hortensji.

serwetki w kształcie sukienek

Na pożegnanie, Sonia wręczyła swoim gościom wyjątkowy, słodki prezent - babeczki udekorowane białym lukrem plastycznym i cukrowymi hortensjami ukryte w małych, ażurowych pudełeczkach.

słodkie prezenty dla gości

Wszystko oczywiście w komplecie do wyjątkowego tortu z cukrowymi kwiatami.

tort z cukrowymi hortensjami i piwoniami

zapraszam również do obejrzenia przyjęcia komunijnego 1.1. oraz
przyjęcia komunijnego 1.2.


 
 
Babeczki na komunię z cukrowymi hortensjami
Babeczki okryte białym lukrem i ozdobione hortensjami w komplecie do komunijnego tortu, stały się idealnym prezentem pożegnalnym dla gości.

cupcakes with sugar hydrangeas

Upiekłam piernikowe muffinki w białych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki roztopionej białej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam sokiem z pomarańczy i okryłam białym lukrem plastycznym.
Na górze ułożyłam cukrowe hortensje wykonane wcześniej z lukru plastycznego.

Babeczki zapakowałam w malutkie, białe pudełeczka i ozdobiłam fioletową wstążką.

prezenty dla gości

Jak wykonać babeczki z hortesjami pokazałam w filmowym tutorialu, zapraszam również do obejrzenia babeczek - słodkich prezentów dla gości weselnych.


 
 
Cukrowe piwonie II
To już moje drugie podejście do kwiatów piwonii i pewnie nie ostatnie, właśnie kwitną więc będzie okazja na ponowne przyjrzenie się im z bliska i kolejne próby stworzenia piwonii doskonałej, bo to moje ulubione kwiaty.

piwonie z lukru plastycznego

Piwonie w połączeniu z fioletowymi hortensjami stały się ozdobą tortu komunijnego dla dziewczynki.

piwonie i hortensje z lukru plastycznego

Jak wykonać te cukrowe piwonie pokazałam w filmowym tutorialu, zapraszam również do obejrzenia poprzedniego wpisu z cukrowymi piwoniami.



 
 
Cukrowe hortensje
hortensje z lukru plastycznego

Na torcie komunijnym przestrzenne kwiatostany hortensji utworzyły kompozycję z kwiatami piwonii. Pojedyncze kwiatuszki hortensji ozdobiły również babeczki, które Sonia podarowała swoim gościom na pożegnanie.

babeczki z cukrowymi hortensjami

W filmowym tutorialu pokazałam jak wykonać obie wersje hortensji z lukru plastycznego, więc zapraszam na film.



Fiolet, zieleń i smuga turkusu nakreślają schemat kolorów cukrowych hortensji, mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu.

kolory cukrowych hortensji
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Naked cake czekoladowo - truskawkowy
Afrykańskie upały znów w natarciu, więc może by tak zrzucić co nieco?
Dzisiejszy - całkiem  "nagi"  kawałek  pochodzi  z  letniego  tortu,  zupełnie  nie w angielskim stylu. Swój przydomek "Naked cake" zyskał dzięki wykończeniu samym kremem i faktycznie brak warstwy lukru plastycznego czyni go poniekąd nagim ;).
Czekolada i truskawki tworzą połączenie idealne, odzwierciedla je również dekoracyjne wykończenie elementami w kolorach różu i czekolady.

Naked cake

W tortownicy o średnicy 16 cm. upiekłam trzy biszkopty czekoladowe, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, a każdy z nich przekroiłam na dwa - grubsze niż zwykle krążki (1,5 - 2 cm). Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) przegotowaną wodą z sokiem malinowym i odrobią wódki cytrynowej.

Każdy z tortów składający się z trzech biszkoptów przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu przykryłam odrobiną musu ze zmiksowanych truskawek (około 200 gram), cukru waniliowego i szczypty kardamonu.

Szczyt  i  boki  tortu  również  obłożyłam  kremem  i  wyrównałam  korzystając z długiej łopatki do kremu oraz obrotowego talerza.

Naked cake nie jest obłożony lukrem plastycznym, ale od góry spływają z niego kaskady czekolady, więc zupełnej golizny chyba nie możemy mu zarzucić. Czekolada jest dostępna w wielu kolorach w formie wygodnych do stopienia płatków. Ja wybrałam tradycyjną mleczną, doskonałą również do fontann czekoladowych.

Ozdobę tortu stanowią kostki czekolady, czekoladowe wafelki i soczyste, świeże truskawki.

naked cake

Kwiaty na torcie zawsze stanowią ciekawy dodatek, dlatego w kompozycji umieściłam też bukiet różowych kwiatów wykonanych z lukru plastycznego.

cukrowe kwiaty

Całości dopełniają biało-różowe bezy.

bezy

To chyba najłatwiejszy tort jaki w życiu robiłam, sami zobaczcie jakie to proste. Zapraszam na filmowy tutorial:


Tagi:czekoladowy,drip cake,kwiatowy,truskawkowy
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
Tort w stylu angielskim "Świnka Peppa"
Podobno  brudne  dzieci - to szczęśliwe  dzieci, więc nie  zdziwi Was zbytnio, że dzisiejszy, ubłocony kawałek rozkosznie brudzi małe rączki czekoladą.
Z okazji Dnia Dziecka wszystkim milusińskim życzymy zawsze, radośnie brudnych rączek ;)

Tort Świnka Peppa

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną syropu z melona (1/2 szklanki) i przegotowanej wody (1/4 szklanki).

Spód   tortu   umieściłam   na   podkładce   i   pokryłam   kremem  mascarpone  z truskawkami. Dodatkowo, na jego wierzchu, ułożyłam plastry przygotowanej wcześniej, zielonej galaretki. Następnie ułożyłam środkową  warstwę  biszkoptu, który przykryłam kremem mascarpone, i pokrojonymi w grube plastry, świeżymi truskawkami. Na górze ułożyłam ostatnią warstwę biszkoptu waniliowego.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze zielonym - to polana, na której uformowałam staw. Dookoła stawu rozsypałam czarne otoczaki a na wodzie zamieszkały kaczki. Dodatkową ozdobą stawu są rośliny wodne: biała lilia i pałki.

staw

Na trawie umieściłam kępy traw i bukiety różowych kwiatów.

kępy różowych kwiatów

Już czas na zabawę ze świnką Peppą.

kępy różowych kwiatów
 

Zapraszam na filmowy tutorial:


Tagi:dla dzieci,Świnka Peppa,truskawkowy,waniliowy
 
 
Krem mascarpone z truskawkami
Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy