2017
2016
2015
Naked cake czekoladowo - truskawkowy
    Afrykańskie upały znów w natarciu, więc może by tak zrzucić co nieco?
    Dzisiejszy - całkiem  "nagi"  kawałek  pochodzi  z  letniego  tortu,  zupełnie  nie w angielskim stylu. Swój przydomek "Naked cake" zyskał dzięki wykończeniu samym kremem i faktycznie brak warstwy lukru plastycznego czyni go poniekąd nagim ;).
    Czekolada i truskawki tworzą połączenie idealne, odzwierciedla je również dekoracyjne wykończenie elementami w kolorach różu i czekolady.

    Naked cake

    W tortownicy o średnicy 16 cm. upiekłam trzy biszkopty czekoladowe, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, a każdy z nich przekroiłam na dwa - grubsze niż zwykle krążki (1,5 - 2 cm). Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) przegotowaną wodą z sokiem malinowym i odrobią wódki cytrynowej.

    Każdy z tortów składający się z trzech biszkoptów przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu przykryłam odrobiną musu ze zmiksowanych truskawek (około 200 gram), cukru waniliowego i szczypty kardamonu.

    Szczyt  i  boki  tortu  również  obłożyłam  kremem  i  wyrównałam  korzystając z długiej łopatki do kremu oraz obrotowego talerza.

    Naked cake nie jest obłożony lukrem plastycznym, ale od góry spływają z niego kaskady czekolady, więc zupełnej golizny chyba nie możemy mu zarzucić. Czekolada jest dostępna w wielu kolorach w formie wygodnych do stopienia płatków. Ja wybrałam tradycyjną mleczną, doskonałą również do fontann czekoladowych.

    Ozdobę tortu stanowią kostki czekolady, czekoladowe wafelki i soczyste, świeże truskawki.

    naked cake

    Kwiaty na torcie zawsze stanowią ciekawy dodatek, dlatego w kompozycji umieściłam też bukiet różowych kwiatów wykonanych z lukru plastycznego.

    cukrowe kwiaty

    Całości dopełniają biało-różowe bezy.

    bezy

    To chyba najłatwiejszy tort jaki w życiu robiłam, sami zobaczcie jakie to proste. Zapraszam na filmowy tutorial:


    Tagi:czekoladowy,kwiatowy,truskawkowy
     
    Tort w stylu angielskim "Świnka Peppa"
    Podobno  brudne  dzieci - to szczęśliwe  dzieci, więc nie  zdziwi Was zbytnio, że dzisiejszy, ubłocony kawałek rozkosznie brudzi małe rączki czekoladą.
    Z okazji Dnia Dziecka wszystkim milusińskim życzymy zawsze, radośnie brudnych rączek ;)

    Tort Świnka Peppa

    Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną syropu z melona (1/2 szklanki) i przegotowanej wody (1/4 szklanki).

    Spód   tortu   umieściłam   na   podkładce   i   pokryłam   kremem  mascarpone  z truskawkami. Dodatkowo, na jego wierzchu, ułożyłam plastry przygotowanej wcześniej, zielonej galaretki. Następnie ułożyłam środkową  warstwę  biszkoptu, który przykryłam kremem mascarpone, i pokrojonymi w grube plastry, świeżymi truskawkami. Na górze ułożyłam ostatnią warstwę biszkoptu waniliowego.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

    Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze zielonym - to polana, na której uformowałam staw. Dookoła stawu rozsypałam czarne otoczaki a na wodzie zamieszkały kaczki. Dodatkową ozdobą stawu są rośliny wodne: biała lilia i pałki.

    staw

    Na trawie umieściłam kępy traw i bukiety różowych kwiatów.

    kępy różowych kwiatów

    Już czas na zabawę ze świnką Peppą.

    kępy różowych kwiatów
     

    Zapraszam na filmowy tutorial:


    Tagi:dla dzieci,Świnka Peppa,truskawkowy,waniliowy
     
     
    Krem mascarpone z truskawkami
    Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

    Składniki:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    4 łyżki cukru
    0,5 kg serka mascarpone
    20 dkg świeżych truskawek
    2 łyżeczki żelatyny

    1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
    3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
    4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
    5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
    6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
    7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.