2018
2017
2016
2015
Tort dla filmowca Klaps
Klaps to dla filmowca specjalistyczne narzędzie pracy, atrybut branży filmowej, nie używany nigdzie indziej, więc kiedy poproszono mnie o tort dla operatora filmowego, od razu wiedziałam jak powinien wyglądać.
Ubrudzony kredą i wysłużony klaps oraz rolka filmowej taśmy, to dwa piętra mocno czekoladowego tortu urodzinowego w stylu angielskim.

Tort dla filmowca w kształcie klapsa

Jak zrobić tort dla filmowca w kształcie klapsa



Tort składa się z dwóch pięter. Pierwsze to czarna, ubrudzona kredą tabliczka klapsa,

I piętro tortu dla filmowca - klaps

a drugie, rolka taśmy filmowej.



Upiekłam dwa biszkopty czekoladowe, jeden w prostokątnej blaszce 25x35 cm (z podwójnej porcji składników), a drugi okrągły o średnicy 18 cm. Przecięłam je na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz: większy sokiem wiśniowym z odrobiną wiśniówki, a mniejszy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, aromatyzowanym goździkami.
Prostokątny biszkopt przełożyłam kremem mascarpone, na wierzchu którego ułożyłam wiśnie w syropie, doprawione nieco sherry.
Okrągły torcik natomiast przełożyłam kremem mascarpone z nutą imbiru, na którym poukładałam smażone cząstki pomarańczy. Złożyłam go na cienkiej podkładce, żeby piętro pozostało równe.

oba torty obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej oraz czarnym lukrem plastycznym.

Elementy klaspa wykonałam z czarnego i białego lukru plastycznego a napisy białym barwnikiem spożywczym.

Zanim umieściłam jeden tort na drugim, na klapie ułożyłam zewnętrzną obudowę taśmy filmowej, wykonaną z białego lukru plastycznego i włożyłam centralnie drewniane wsporniki.
Okrągły tort to rolka taśmy filmowej, więc znalazły się na niej poszczególne klatki filmu.
Na samą górę dokleiłam drugi koniec szpuli.

Tort urodzinowy dla filmowca clapboard

Zobaczcie jak powstawał ten tort w magicznaj kuchni Piece A Cake.




Jeżeli macie pytania, chętnie na nie odpowiem, więc zapraszam do pozostawienia komentarza.


Tagi:czekoladowy,pomarańczowy,wiśniowy
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem mascarpone z nutą imbiru
To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".

Obrazek: Krem mascarpone z nutą imbiru

Przepis na krem mascarpone z nutą imbiru



Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
ok 1 cm świeżego imbiru

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała, wtedy dodajemy sok odciśnięty ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach).
4. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Smażone cząstki pomarańczy
Usmażone pomarańcze to świetny dodatek do deserów.

Składniki:

2 pomarańcze
2 łyżki brazowego cukru
100 ml półwytrawnego, białego wina
1 łyżkę masła
szczypta cynamonu

1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, przez około dwie minuty.
3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
Tort dla dziecka z Kubusiem Puchatkiem
Z wielką łatwością przychodzi mi lepienie Elz i księżniczkowych koron, a różowy lukier plastyczny, dziwnym trafem jakoś zawsze jest pod ręką.
Ale nie tym razem, tym razem, na swój urodzinowy tort czeka mały chłopczyk.
Więc, kiedy rodzice pozostawili mi pełną dowolność w wyborze dekoracji (to zaufanie to ogromna radość, i tym większa odpowiedzialność), spanikowałam.
Zawsze mam na tę okoliczność kilka pytań, które pomagają mi odkryć co sprawi solenizantowi przyjemność, co go uszczęśliwi, ale jak zapytać o to roczne dziecko?
I wtedy mama powiedziała: "Kubuś jest bardzo pogodnym dzieckiem"..., a moje myśli poszybowały daleko, daleko do Stumilowego Lasu, gdzie nieustanne słychać bzyczenie, a mały miś...

Tort Kubuś Puchatek

Jak zrobić tort dla chłopca z Kubusiem Puchatkiem



Tort na pierwsze urodziny Kubusia składa się z dwóch pięter. Pierwsze okrągłe piętro w kolorze zieleni to łąka.

I piętro tortu - łąka

Drugie, brązowe to przewrócony ogromny garnek,

II piętro tortu - garnek

z którego wypływa szeroka fala miodku. I Kubuś.

Tort z Kubusiem Puchatkiem

Ups, Tu znajdziecie instrukcję, jak zrobić Kubusia.

Ale od początku.

W tortownicy o średnicy 26 cm. upiekłam biszkopt piernikowy, przecięłam go na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz sokiem wyciśniętym z pomarańczy, który zagotowałam z goździkami.
Biszkopt przełożyłam kremem orzechowym, na wierzchu którego ułożyłam smażone cząstki pomarańczy i złożyłam na grubej podkładce.

Drugi biszkopt, czekoladowy upiekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Po ostygnięciu przekroiłam go również na 3 warstwy, a każdą z nich jeszcze na pół. Półkola przełożyłam kremem z Michałków, który przemieszałam lekko z frużeliną mango. To piętro złożyłam jednak na cienkiej podkładce, która zostanie zupełnie ukryta pod dekoracjami.
Po kilku godzinach w lodówce odcięłam niepotrzebne fragmenty ciasta tak, aby uformować połowę garnka.

oba torty obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej oraz lukrem plastycznym: łąkę - zielonym, a garnek czekoladowym w kolorze brązu.

Zanim umieściłam jeden tort na drugim, włożyłam pod niego drewniane wsporniki.
Teraz pozostaje już tyko ułożenie dekoracji: kwiatów, kamieni,

Tort urodzinowy Kubuś puchatek

Kubusia

Kubuś puchatek figurka z lukru plastycznego

i bzyczących pszczółek

Pszczółki z lukru plastycznego

Zobaczcie krok po kroku jak powstawał ten tort, mam nadzieję, że film Wam się spodoba.




Jeżeli macie pytania, albo chcecie się podzielić swoimi przepisami, zapraszam do pozostawienia komentarza.




Tagi:dla dzieci,mango,michałkowy,orzechowy,piernikowy,pomarańczowy
 
 
Krem z orzechów laskowych

Uwielbiam krem orzechowy, robię go na bazie budyniu - jest wtedy stabilniejszy



Obrazek: Krem z orzechów laskowych

Przepis na krem z orzechów laskowych


Składniki:

0,5 l. mleka 2%
2 żółtka
6 płaskich łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100 ml. śmietanki kremowej 36%
100 g masła
200g łuskanych orzechów laskowych w całości lub zmielonych, wolę przyprażyć orzechy i potem dopiero je zmielić, mają wtedy wyjątkowy aromat.

1. Obrane ze skórki orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie drobno mielimy.
2. 100 ml mleka dokładnie mieszamy z żółtakami i mąkami, a resztę gotujemy.
3. Wlewamy mleko z jajkami i mąkami do gotującego się mleka i mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje. Następnie na wierzch szczelnie nakładamy woreczek lub folię i zostawiamy do wystygnięcia.
4. Miękkie masło i zimną śmietankę wkładamy do miksera i ubijamy dodając po łyżce zimnego budyniu.
5. Na koniec dodajemy orzechy.
6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem z Michałków

Kolejna słodka wariacja z kremem mascarpone. Podaję w składnikach alternatywnie kremówkę lub 4 jajka - kto co woli :)



Obrazek: Krem z michałków 3

Przepis na krem mascarpone z Michałkami


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36% lub 4 jajka
2 łyżki cukru
15 szt cukierków Michałki

1. Podgrzewamy śmietankę i dodajemy rozgniecione Michałki, podgrzewamy chwilę, aż cukierki się rozpuszczą, ale nie gotujemy.
2. Masę studzimy i dobrze schładzamy - co najmniej kilka godzin,
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną masę michałkową, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

W wersji z jajkami:

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
4. Do miski z żółtkami dodajemy pokruszone Michałki oraz serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Frużelina mango

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy. Mango jest słodkie, więc doprawimy go nieco sokiem z cytryny.


Przepis na frużelinę mango


Składniki:

2 duże dojrzałe mango
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa
sok z 1 cytryny
szczypta imbiru

1. Mango obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, imbir oraz sok z cytryny i smażymy ok 10 minut, aż owoce częściowo się rozpadną.
2. Po zdjęciu masy owocowej z pieca, wsypujemy galaretkę cytrynową i delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Kubuś Puchatek - figurka z lukru
cukrowy Kubuś puchateki

Bohaterem dzisiejszego tortu urodzinowego jest Kubuś Puchatek. Zaczęłam od wykonania wypełnienia z ryżu preparowanego i pianek marshmallow



Okryłam je czerwonym lukrem plastycznym i uformowałam w ubranko. Następnie na patyczku osadziłam głowę i dokleiłam łapki.

Jak zrobić cukrowego Kubusia Puchatka



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Cukrowe pszczółki
cukrowe pszczółki

Na kubusiowym torcie znalazła się: wielka fala miodku, więc nie mogło tam zabraknąć małych, brzęczących pszczółek.



Wykonałam je całkowicie z lukru plastycznego, a część z nich osadziłam na drucikach, żeby "latały" nad ciastem.

Jak zrobić cukrowe pszczółki



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Masa marshmallow do wypełnienia figurek
ryż marshmallow do wypełnień

Duże elementy ozdobne wykonane z lukru plastycznego są ciężkie i trudno je dobrze wysuszyć, dlatego lepiej jest użyć jako wypełnienia czegoś lekkiego i pokryć lukrem na zewnątrz. Doskonale nadaje się do tego masa z pianek marshmallow oraz ryżu preparowanego.


Ryż możemy dodać w całości, albo zmielić na mniejsze cząstki.
Do masy wypełniającej nadaje się każdy ekspandowany produkt, ale najmniejszy granulat ma amarantus, możemy wtedy bardzo dokładnie wyrzeźbić figurkę przed pokryciem jej lukrem plastycznym.

Przepis na masę marshmallow do wypełnień



ryż marshmallow

Składniki:

60g masła
60g ryżu preparowanego
150g pianek marshmallow

Na patelni roztapiamy masło.

masa marshmallow do wypełnień

Dodajemy pianki marshmallow.

masa marshmallow do wypełnień

Podgrzewamy, aż pianki zaczną się roztapiać

masa marshmallow do wypełnień

i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

masa marshmallow do wypełnień

Dodajemy ryż i mieszamy.

masa marshmallow do wypełnień

Masę przekładamy na papier do pieczenia.

masa marshmallow do wypełnień

Uwaga, masa jest gorąca i trzeba chwile odczekać zanim zaczniemy ją formować.

Do pracy z masą trzeba solidnie natłuścić ręce masłem.
 
Tort w stylu angielskim "Dla Mamy"
Czas, odchodząc zaciera za sobą pamięć codziennych zdarzeń, ale pozostawia coś - uczucia, wrażenia - nieuchwytny ślad.
Nie pamiętam każdego dnia z mojego dzieciństwa, ale: miłość i pomocną dłoń bez względu na WSZYSTKO, cierpliwość, dobre słowa i ciepłe myśli na parapecie, strzegące moich snów przez całe życie.
To oczywiste, mam przecież najwspanialszą Mamę na świecie.
Dzisiejszy kawałek kwitnie słodkimi piwoniami specjalnie dla Niej, na ten jeden wyjątkowy dzień w roku - Dzień Mamy.

cukrowa piwonia

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku pomarańczowego (1/2 szklanki), przegotowanej wody (1/4 szklanki) i czystej wódki cytrynowej (50 ml).

Tort przełożyłam kremem mascarpone z nutą imbiru i umieściłam na podkładce, stanowiącej spód tortu. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam plastry, przygotowanej wcześniej, pomarańczowej galaretki, a na drugiej - smażone cząstki pomarańczy.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

tort z cukrowymi piwoniami

Tort, razem z podkładką, obłożyłam białym lukrem plastycznym i udekorowałam cukrowymi piwoniami.

cukrowe piwonie

Dwa "opadnięte" płatki piwonii pozostały na podkładce.

ozdoba podkładki
 
Tagi:kwiatowy,kwiaty cukrowe,pomarańczowy,waniliowy
 
 
Krem mascarpone z nutą imbiru
To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".

Obrazek: Krem mascarpone z nutą imbiru

Przepis na krem mascarpone z nutą imbiru



Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
ok 1 cm świeżego imbiru

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała, wtedy dodajemy sok odciśnięty ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach).
4. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Smażone cząstki pomarańczy
Usmażone pomarańcze to świetny dodatek do deserów.

Składniki:

2 pomarańcze
2 łyżki brazowego cukru
100 ml półwytrawnego, białego wina
1 łyżkę masła
szczypta cynamonu

1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, przez około dwie minuty.
3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
 
 
Cukrowe piwonie
Piwonie z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort na Dzień Mamy, znalazły się kwiaty na różnych etapach rozkwitu. W pełni rozkwitnięta piwonia, rozjaśniająca  się  od  różu   wewnętrznych, do  bieli   zewnętrznych   płatków,  różowa  w  pół  rozkwicie  i zamknięty jeszcze w liściach kielicha pączek. Kompozycję dopełniają pojedyncze kwiaty w odcieniach purpury i zielone, niesforne liście.

Rozwinięty kwiat piwonii

Kwiat piwonii

Pączek piwonii

Biały i liliowy lukier plastyczny oraz kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki piwonii - zapraszam na film.