2017
2016
2015
Wielkanocne słodkości
Za oknami wiosennie i powoli wpadamy w świąteczny nastrój, czas więc rozpocząć świąteczne przygotowania.

Baby już upieczone i polukrowane więc czas na świąteczny tort - ukoronowanie świątecznego, rodzinnego przyjęcia. Tort składa się się z piętrowo ułożonych mufinek w dwóch smakach: czekoladowym i cynamonowym udekorowanych kwiatami z lukru plastycznego.

ciasto drożdżowe

Zdradzę Wam mój ulubiony przepis na mufinki, które zawsze się udają.

Składniki na 18 mufinek:

3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła - (roztapiamy i studzimy)
1 tabliczka ciemnej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), wlewamy mleko i chłodne masło a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Co do czekolady, to ja wkładam po kostce do każdej babeczki przed włożeniem do pieca, ale można ją też drobno posiekać i wmieszać do ciasta - Jak kto lubi. Ciasto wkładamy do papilotek lub specjalnej formy na mufinki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° bez termoobiegu na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

W Cynamonowych  mufinkach zamieniam  kakao na solidną  łyżeczkę cynamonu i ciemną czekoladę na białą lub zupełnie z niej rezygnuję.

Teraz już wystarczy udekorować je lukrowymi kwiatami

Zdrowych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych wśród najbliższych przy świątecznym stole.

Wesołych Świąt
Tagi:czekoladowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,Wielkanoc
 
 
Zacznij od baby
Dzisiejszy wpis jest nieco inny, bo przyjął formę kartki z przepiśnika pewnego zaprzyjaźnionego Królika.
Matilda z KiciNici, bo o niej mowa często bywa ze swoją przyjaciółką Soniulindą, w naszej magicznej kuchni, uczymy się tu razem i bawimy, a że święta już wkrótce, wypieki czas zacząć.

ciasto drożdżowe

A co nam z tego wyszło?

ciasto drożdżowe
 
 
Mufinkowy tort w stylu angielskim "Wiosna"
Świętujemy, więc TORT musi być, a że to najbardziej radosne i wiosenne święta przygotowałam oczywiście kwiatowy, choć nie do końca tradycyjny tort.
Składają się na niego dwa rodzaje mufinek: czekoladowe i cynamonowe ozdobione w stylu angielskim cukrowymi kwiatami. Żonkile, narcyze, stokrotki oraz kiście fioletowego bzu okrywają babeczki na kolejnych piętrach świątecznego tortu.

ciasto drożdżowe

Bez to moje ukochane kwitnące drzewo, ogrom delikatnych, misternych kwiatów, szaleństwo odcieni no i ten zapach... Ależ się rozmarzyłam i choć na drzewach zaledwie śpiące pąki ja czekam już na barwne pachnące kaskady za oknem.

Bez

Kiść bzu

Mufiny ozdobione kwiatami bzu

Jak je zrobić, to proste, zapraszam na filmowy tutorial.



Na piwonie za oknem przyjdzie nam niestety jeszcze poczekać, ale "zakwitłam" je dla Was na świątecznym torcie i zapachniało malinami.

Piwonie

Mufiny ozdobione kwiatami piwonii

Zobaczcie jak łatwo je zrobić.



Żonkile i narcyze już cieszą nas swoimi kwiatami, więc nie mogło ich zabraknąć.

Żonkile

Narcyze i żonkile



Zostały nam jeszcze roześmiane do słońca stokrotki i radosne, żółte motyle.

Stokrotki

Zapraszam na film.



Radosnej wiosny.