2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort ślubny w stylu angielskim "Kwiatowe ecru"
Tyle  przygotowań,  formalności,  kolejnych  spraw  niecierpliwie  odhaczanych w terminarzu i w końcu nadszedł ten dzień. Wszystkim udzielił się podniosły nastrój chwili, przysięga, na palcu złote tak...
A kiedy emocje nieco opadły, nowożeńcy zaprosili gości na słodką kulminację wieczoru "Kwiatowe ecru".

tort w stylu angielskim ecru

Dzisiejszy kawałek pochodzi z piętrowego tortu ślubnego w dwóch odcieniach ecru i kusi dwoma smakami do wyboru: tiramisu lub korzennym aromatem piernika. Zdobi go delikatny, jednokolorowy bukiet kwiatów z lukru plastycznego.

bukiet kwiatów z lukru plastycznego

W tortownicy o średnicy 28 cm piekłam biszkopt waniliowy, i drugi mniejszy (24 cm) o smaku piernika.
Oba torty przekroiłam na trzy warstwy i każdą z nich nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz): waniliowy - ostudzonym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej a piernikowy sokiem z pomarańczy.

Oba torty przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, przystosowanej do umieszczenia na kolumienkach, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego.

Dolne piętro tortu o smaku tiramisu razem z podstawą okryłam nieco ciemniejszym odcieniem lukru, a w miejscu, gdzie lukier okrywa już tylko podstawę odcisnęłam w nim drobne serduszka (jak na babeczkach - podziękowaniach).

Górne, piernikowe piętro okryłam jaśniejszym odcieniem ecru i umieściłam na kolumienkach zakotwiczonych w dolnym torcie. Dzięki przestrzeni pomiędzy piętrami, całość nabrała dostojnego wyglądu.

piętrowy tort ecru

Na szczycie tortu  umieściłam bukiet delikatnych  kwiatów z lukru plastycznego w jednym kolorze.

bukiet kwiatów na wierzchu tortu

W kompozycji kwiatowej znalazły się całkiem rozwinięte i częściowo schowane jeszcze w pączkach róże, pęki drobnych hortensji i dopełniające całości liście.

cukrowe kwiaty

Kwiaty i liście umieściłam na drucikach, dzięki czemu kompozycje mogłam uformować przestrzennie.

kompozycja kwiatów cukrowych

A diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach ;)

cukrowa hortensja
Tagi:kwiatowy,kwiaty cukrowe,piernikowy,ślub,tiramisu
 
Wieczór panieński - muffiny "GAME OVER"
Wrzesień to doskonały miesiąc na ślub i to nie tylko ze względu na "r" w środku, co, jak głosi mądrość ludowa, gwarantuje małżeństwu pomyślność, ale, po upalnym sierpniu, daje chłodne wytchnienie, na szaloną zabawę.
Zanim jednak panna młoda stanie na ślubnym kobiercu, przyjaciółki zabiorą ją na wieczór panieński.

Ten szczególny, ostatni wieczór wolności, panna młoda spędziła w gronie przyjaciółek. Wyśmienita kolacja, powiedzmy grecka i specjalnie przygotowane na ten wieczór słodkości.  

babeczki z kremem budyniowym

Wilgotne, bananowo - waniliowe ciasto okryłam puszystym kremem budyniowym, a  na  jego  szczycie   umieściłam   przygotowaną   wcześniej  wstęgę z czarnego lukru plastycznego z napisem "GAME OVER".

Upiekłam muffinki bananowo - waniliowe w czerwonych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 banany
2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki roztopionego masła
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wnętrze laski wanilii lub cukier waniliowy

1. Banany obrałam ze skóry i rozgniotłam widelcem na papkę, dodam jajka, masło, mleko  i  wanilię, a  następnie  zmieszane  ze  sobą  suche  składniki  (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
2. Składniki zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

Po wystudzeniu, muffiny okryłam kremem budyniowym:

Składniki:

250 g masła
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
0,5 szklanki cukru

1. Z mleka ugotowałam budyń i odstawiłam do zupełnego ostygnięcia.
2. Masło ubiłam z cukrem na puszysty krem i ciągle ubijając, małymi porcjami dodałam zimny budyń.
3. Zanim przełożyłam krem do rękawa i nałożyłam na muffinki, lekko schłodziłam go w lodówce.

babeczki z kremem budyniowym

Ostatnim elementem dekoracyjnymi muffinek są wykonane z czarnego lukru plastycznego wstążki, z napisem "GAME OVER". Ich wykonanie wymagało skonstruowania specjalnej tacki, na której kawałki lukru będzie można, na czas suszenia, pofałdować jak wstążkę.
Tackę zrobiłam z tekturowego podkładu pod tort i odpowiednio dociętych drewnianych prętyów o średnicach 15 mm, 10 mm i 5 mm. Przymocowałam je do tacki losowo za pomocą pinesek. Przed użyciem całość okryłam folią spożywczą.

tacka do suszenia wstążek z lukru plastycznego

Z czarnego lukru plastycznego wycięłam paski o szerokości 2 cm, a ich końce obcięłam na kształt wstążki. Potem pofałdowałam je na tacce i zostawiłam do zupełnego wyschnięcia.

wstążka z lukru plastycznego

wstążki z lukru plastycznego

Kiedy nadszedł czas, wystarczyło już tylko umieścić je na kremie, a krem na paterze obok lampki szampana i świętujemy :).

muffinki na wieczór panieński
Ale to dopiero początek.
Tagi:bananowy,ślub,waniliowy,wieczór panieński
 
Ślub w kolorach ecru i starego złota
Termin ustalony, suknia wybrana więc kolejne wielkie pytanie brzmi: jak będzie wyglądało to wymarzone przyjęcie? I choć to naprawdę wiele kwestii, zanim zdążyłam zapytać, panna młoda miała już gotową odpowiedź: ecru i stare złoto. 

przyjęcie ślubne ecru i stare złotoł

Stosownie do charakteru ślubnego stołu zaprojektowałam i wykonałam papierowe wizytówki z drobnymi kwiatuszkami i wstążką w kolorze starego złota zwieńczającą serce. Wizytówki nie tylko subtelnie wskażą gościom ich miejsca przy stole, ale przydadzą podniosłego charakteru stołowej dekoracji.

wizytówki na ślub

Kolejny element ślubnego projektu to słodkie upominki dla gości. Są one nie tylko symbolicznym podziękowaniem za wspólne przeżycie tych wyjątkowych chwil, lecz słodkim wspomnieniem, kiedy następnego dnia świat wróci już do rzeczywistości.

Upiekłam czekoladowe muffinki w białych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki roztopionej mlecznej czekolady
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu

1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

muffiny czekoladowe

Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam łagodnym naparem kawy i okryłam białym lukrem plastycznym.
Na powierzchni lukru odcisnęłam delikatnie wzór z drobnymi sercami.

muffiny okryte białym lukrem

Elementem dekoracyjnym babeczek są złote obrączki, które uformowałam wcześniej z żółtego lukru plastycznego, a po całkowitym wyschnięciu musnęłam nieco złotym barwnikiem spożywczym.

złote obrączki

Teraz wystarczy ułożyć je na babeczce.

muffinki z obrączkami na ślub

Ostatnim szlifem są koronkowe, papierowe owijki, które nadały całości subtelny ślubny charakter.

koronkowe owijki muffinek

Zanim muffiny trafiły do gości, opakowałam je w przeźroczystą folię i ozdobiłam drobnymi kwiatuszkami.
Dołączyłam też karteczkę z podziękowaniem, imionami nowożeńców i datą uroczystości.

prezent dla gości weselnych

upominki dla gości weselnych

Wszystko już gotowe, więc oczekujemy na wielki finał.
Tagi:czekoladowy,kawowy
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
 
Biszkopt piernikowy.
Korzenny  zapach  zawsze  przenosi  mnie  myślami do Świąt Bożego Narodzenia, a ponieważ dla mnie to czas szczególny, biszkopt piernikowy stał się jednym z moich ulubionych. To on nastraja mnie ciepło i korzennie, gdy do świąt jeszcze bardzo daleko.

Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

6 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 opakowania budyniu waniliowego (a 60g.)
1 łyżeczka przyprawy do piernika - można użyć gotowej lub zmieszać samemu wg przepisu tutaj

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy na przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane  ze  sobą  suche  składniki  (mąkę,  budyń  i  przyprawę  do  piernika) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termo obiegu na 40 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Tort ślubny w stylu angielskim "Piwonie i groszek"
Szum białej sukni, muślin welonu, zapach świeżych kwiatów, wszystko na ten jeden, wyjątkowy dzień.
Staramy się by przyjęcie weselne było niezapomniane i wyjątkowe, a cóż bardziej zapadnie w pamięć jak wyjątkowy, artystyczny tort.
Nie jest to jednak tak proste jak myślałam, nie łatwo jest upiec tort, kiedy wiem, że to najważniejszy dzień w Ich życiu, a Oni wierzą, że tego dnia, właśnie dla Nich zrobię najpiękniejszy tort na świecie. Cóż, mogę powiedzieć Wam, że jest na to tylko jeden sposób - włożyć całe serce, i już.
Dzisiejszy, kwiatowy  kawałek  rozkosznie  miesza  słodycz  i  świeżość  cytryn w subtelnym połączeniu kremu i lemon curd.

Tort ślubny z cukrowymi piwoniami i groszkiem

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku z cytryny (1/4 szklanki), przegotowanej wody (1/2 szklanki) i kieliszka wódki cytrynowej.

Trzy nasączone warstwy biszkopta umieściłam na podkładce i przełożyłam kremem mascarpone. Dodatkowo, na każdej kremowej warstwie rozłożyłam nieco lemon curd. Ile? Wszystko zależy jak bardzo wyczuwalny ma być cytrynowy aromat.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w bardzo jasnym odcieniu pastelowego różu. Z nieco ciemniejszego lukru wycięłam drobne kwiaty, którymi wykończyłam spód tortu.

pastelowy różowy lukier plastyczny

Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych kwiatów: piwonii i groszku cukrowego

Tort weselny piwonie i groszek

Wedding cake piwonie i groszek
Tagi:cytrynowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,ślub,waniliowy
 
 
Cukrowy groszek
groszek cukrowy z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort, znalazły się gałązki z rozwiniętymi kwiatami i pączkami a także zielonymi, skręconymi wąsikami.

kwiaty cukrowego groszku

Biały lukier plastyczny oraz kilka wskazówek jak z cukru zrobić gałązki pachnącego groszku - zapraszam na film.

 
 
Cukrowe piwonie
Piwonie z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort na Dzień Mamy, znalazły się kwiaty na różnych etapach rozkwitu. W pełni rozkwitnięta piwonia, rozjaśniająca  się  od  różu   wewnętrznych, do  bieli   zewnętrznych   płatków,  różowa  w  pół  rozkwicie  i zamknięty jeszcze w liściach kielicha pączek. Kompozycję dopełniają pojedyncze kwiaty w odcieniach purpury i zielone, niesforne liście.

Rozwinięty kwiat piwonii

Kwiat piwonii

Pączek piwonii

Biały i liliowy lukier plastyczny oraz kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki piwonii - zapraszam na film.



 
 
Lemon curd
Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.

lemon curd

Składniki:

1 cytryna
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g masła

1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części) a sok wyciskamy.
2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Naked cake czekoladowo - truskawkowy
Afrykańskie upały znów w natarciu, więc może by tak zrzucić co nieco?
Dzisiejszy - całkiem  "nagi"  kawałek  pochodzi  z  letniego  tortu,  zupełnie  nie w angielskim stylu. Swój przydomek "Naked cake" zyskał dzięki wykończeniu samym kremem i faktycznie brak warstwy lukru plastycznego czyni go poniekąd nagim ;).
Czekolada i truskawki tworzą połączenie idealne, odzwierciedla je również dekoracyjne wykończenie elementami w kolorach różu i czekolady.

Naked cake

W tortownicy o średnicy 16 cm. upiekłam trzy biszkopty czekoladowe, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, a każdy z nich przekroiłam na dwa - grubsze niż zwykle krążki (1,5 - 2 cm). Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) przegotowaną wodą z sokiem malinowym i odrobią wódki cytrynowej.

Każdy z tortów składający się z trzech biszkoptów przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu przykryłam odrobiną musu ze zmiksowanych truskawek (około 200 gram), cukru waniliowego i szczypty kardamonu.

Szczyt  i  boki  tortu  również  obłożyłam  kremem  i  wyrównałam  korzystając z długiej łopatki do kremu oraz obrotowego talerza.

Naked cake nie jest obłożony lukrem plastycznym, ale od góry spływają z niego kaskady czekolady, więc zupełnej golizny chyba nie możemy mu zarzucić. Czekolada jest dostępna w wielu kolorach w formie wygodnych do stopienia płatków. Ja wybrałam tradycyjną mleczną, doskonałą również do fontann czekoladowych.

Ozdobę tortu stanowią kostki czekolady, czekoladowe wafelki i soczyste, świeże truskawki.

naked cake

Kwiaty na torcie zawsze stanowią ciekawy dodatek, dlatego w kompozycji umieściłam też bukiet różowych kwiatów wykonanych z lukru plastycznego.

cukrowe kwiaty

Całości dopełniają biało-różowe bezy.

bezy

To chyba najłatwiejszy tort jaki w życiu robiłam, sami zobaczcie jakie to proste. Zapraszam na filmowy tutorial:


Tagi:czekoladowy,drip cake,kwiatowy,truskawkowy
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
Tort w stylu angielskim "Dla Mamy"
Czas, odchodząc zaciera za sobą pamięć codziennych zdarzeń, ale pozostawia coś - uczucia, wrażenia - nieuchwytny ślad.
Nie pamiętam każdego dnia z mojego dzieciństwa, ale: miłość i pomocną dłoń bez względu na WSZYSTKO, cierpliwość, dobre słowa i ciepłe myśli na parapecie, strzegące moich snów przez całe życie.
To oczywiste, mam przecież najwspanialszą Mamę na świecie.
Dzisiejszy kawałek kwitnie słodkimi piwoniami specjalnie dla Niej, na ten jeden wyjątkowy dzień w roku - Dzień Mamy.

cukrowa piwonia

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku pomarańczowego (1/2 szklanki), przegotowanej wody (1/4 szklanki) i czystej wódki cytrynowej (50 ml).

Tort przełożyłam kremem mascarpone z nutą imbiru i umieściłam na podkładce, stanowiącej spód tortu. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam plastry, przygotowanej wcześniej, pomarańczowej galaretki, a na drugiej - smażone cząstki pomarańczy.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

tort z cukrowymi piwoniami

Tort, razem z podkładką, obłożyłam białym lukrem plastycznym i udekorowałam cukrowymi piwoniami.

cukrowe piwonie

Dwa "opadnięte" płatki piwonii pozostały na podkładce.

ozdoba podkładki
 
Tagi:kwiatowy,kwiaty cukrowe,pomarańczowy,waniliowy
 
 
Cukrowe piwonie
Piwonie z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort na Dzień Mamy, znalazły się kwiaty na różnych etapach rozkwitu. W pełni rozkwitnięta piwonia, rozjaśniająca  się  od  różu   wewnętrznych, do  bieli   zewnętrznych   płatków,  różowa  w  pół  rozkwicie  i zamknięty jeszcze w liściach kielicha pączek. Kompozycję dopełniają pojedyncze kwiaty w odcieniach purpury i zielone, niesforne liście.

Rozwinięty kwiat piwonii

Kwiat piwonii

Pączek piwonii

Biały i liliowy lukier plastyczny oraz kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki piwonii - zapraszam na film.



 
 
Smażone cząstki pomarańczy
Usmażone pomarańcze to świetny dodatek do deserów.

Składniki:

2 pomarańcze
2 łyżki brazowego cukru
100 ml półwytrawnego, białego wina
1 łyżkę masła
szczypta cynamonu

1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, przez około dwie minuty.
3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
 
 
Krem mascarpone z nutą imbiru
To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".

Obrazek: Krem mascarpone z nutą imbiru

Przepis na krem mascarpone z nutą imbiru



Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
ok 1 cm świeżego imbiru

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała, wtedy dodajemy sok odciśnięty ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach).
4. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Wielkanocne słodkości
Za oknami wiosennie i powoli wpadamy w świąteczny nastrój, czas więc rozpocząć świąteczne przygotowania.

Baby już upieczone i polukrowane więc czas na świąteczny tort - ukoronowanie świątecznego, rodzinnego przyjęcia. Tort składa się się z piętrowo ułożonych mufinek w dwóch smakach: czekoladowym i cynamonowym udekorowanych kwiatami z lukru plastycznego.

ciasto drożdżowe

Zdradzę Wam mój ulubiony przepis na mufinki, które zawsze się udają.

Składniki na 18 mufinek:

3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła - (roztapiamy i studzimy)
1 tabliczka ciemnej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), wlewamy mleko i chłodne masło a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Co do czekolady, to ja wkładam po kostce do każdej babeczki przed włożeniem do pieca, ale można ją też drobno posiekać i wmieszać do ciasta - Jak kto lubi. Ciasto wkładamy do papilotek lub specjalnej formy na mufinki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° bez termoobiegu na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

W Cynamonowych  mufinkach zamieniam  kakao na solidną  łyżeczkę cynamonu i ciemną czekoladę na białą lub zupełnie z niej rezygnuję.

Teraz już wystarczy udekorować je lukrowymi kwiatami

Zdrowych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych wśród najbliższych przy świątecznym stole.

Wesołych Świąt
Tagi:czekoladowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,Wielkanoc
 
 
Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewka

Wiosenne drzewka to tak naprawdę dwa ciacha w jednym ;)
Pierwsze to babeczka czekoladowa w roli doniczki, natomiast drugie stanowi oblany czekoladą cake pop ozdobiony zielonymi listkami z masy cukrowej.



babeczki wielkanocne

Przepis na babeczki czekoladowe


Składniki na 12 szt:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki ciemnej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance - nie gotujemy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
1. W osobnych miskach umieszczamy mokre (jajka, rozpuszczoną czekoladę oraz roztopione masło) i suche składniki: (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.
4. Po ostudzeniu babeczki przycinamy od góry na równo (okrawki kruszymy do miseczki i zachowujemy - to ziemia do dekoracji) i obkładamy brązowym lukrem plastycznym na kształt doniczki.

Drugim elementem drzewka są oblane czekoladą lizaki cake pops.

Przepis na cake pops czekoladowe


Składniki na 12 szt:

6 dodatkowych babeczek czekoladowych z powyższego przepisu.
100 g serka mascarpone
0,5 szklanki śmietanki 30% (100 ml)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
1 szklanka śmietanki 30% (200 ml)
patyczki do lizaków lub grubsze słomki

1. Babeczki kruszymy drobno do miski.
2. Ubijamy serek, pół szklanki śmietanki oraz cukier waniliowy na sztywny krem, który dodajemy do pokruszonego ciasta razem ze skórką pomarańczową.
3. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy 3-4 cm.
4. Obie czekolady rozpuszczamy na parze w szklance śmietanki, ale nie gotujemy.
5. Patyczki do lizaków moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki z ciasta, które następnie całe zanurzamy w czekoladzie.
6. lizaki dekorujemy listkami z lukru plastycznego lub zieloną posypką, możemy też zabarwić na zielono zwykłe wiórki kokosowe.
7. Następnie umieszczamy lizaki w babeczkowych doniczkach i obsypujemy - okrawkami do dekoracji.

babeczki wielkanocne

Cały proces powstawania wiosennych drzewek możecie zobaczyć na filmie, zapraszam.



babeczki wielkanocne dekoracje


Czy spodobał się Wam pomysł na świąteczny deser i dekorację w jednym? Podzielcie się swoją opinią.


 
 
Mufinkowy tort w stylu angielskim "Wiosna"
Świętujemy, więc TORT musi być, a że to najbardziej radosne i wiosenne święta przygotowałam oczywiście kwiatowy, choć nie do końca tradycyjny tort.
Składają się na niego dwa rodzaje mufinek: czekoladowe i cynamonowe ozdobione w stylu angielskim cukrowymi kwiatami. Żonkile, narcyze, stokrotki oraz kiście fioletowego bzu okrywają babeczki na kolejnych piętrach świątecznego tortu.

ciasto drożdżowe

Bez to moje ukochane kwitnące drzewo, ogrom delikatnych, misternych kwiatów, szaleństwo odcieni no i ten zapach... Ależ się rozmarzyłam i choć na drzewach zaledwie śpiące pąki ja czekam już na barwne pachnące kaskady za oknem.

Bez

Kiść bzu

Mufiny ozdobione kwiatami bzu

Jak je zrobić, to proste, zapraszam na filmowy tutorial.



Na piwonie za oknem przyjdzie nam niestety jeszcze poczekać, ale "zakwitłam" je dla Was na świątecznym torcie i zapachniało malinami.

Piwonie

Mufiny ozdobione kwiatami piwonii

Zobaczcie jak łatwo je zrobić.



Żonkile i narcyze już cieszą nas swoimi kwiatami, więc nie mogło ich zabraknąć.

Żonkile

Narcyze i żonkile



Zostały nam jeszcze roześmiane do słońca stokrotki i radosne, żółte motyle.

Stokrotki

Zapraszam na film.



Radosnej wiosny.
 
 
Zacznij od baby
Dzisiejszy wpis jest nieco inny, bo przyjął formę kartki z przepiśnika pewnego zaprzyjaźnionego Królika.
Matilda z KiciNici, bo o niej mowa często bywa ze swoją przyjaciółką Soniulindą, w naszej magicznej kuchni, uczymy się tu razem i bawimy, a że święta już wkrótce, wypieki czas zacząć.

ciasto drożdżowe

A co nam z tego wyszło?

ciasto drożdżowe
 
Tort w stylu angielskim "Bratki"
Najważniejsze święta w styczniu to Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie wiem jakie kwiaty najbardziej lubiła moja babcia, nie zdążyłam jej o to zapytać, ale radosne bratki pasowały mi najbardziej. Są wytrzymałe jak Ona, na skrawku skalistej ziemi, wątła łodyga dźwiga wielki kwiat i wystarczy kropla deszczu, by rozkwitł.

Tort Bratki

Upiekłam dwa biszopty waniliowe, jeden w większej a drugi w mniejszej tortownicy. Po wystudzeniu większy przecięłam na dwie warstwy a mniejszy na trzy. Każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony (środkowy z obu stron) ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

Warstwy większego tortu przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej i większej podkładce, jako spód tortu.
Mniejszy tort złożyłam na cienkiej podkładce takiej samej wielkości, również przekładając warstwy kremem mascarpone. Na każdej warstwie kremu ułożyłam cienkie plastry fioletowej galaretki, którą zrobiłam wcześniej i pozostawiłam do zastygnięcia w lodówce.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego. Większy tort razem z podkładką obłożyłam lukrem w kolorze jasnej zieleni, a mniejszy na biało.

cukrowe bratki

Na obu piętrach tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych bratków, którą wykończyłam ręcznie malowanymi elementami łąki.

Zapraszam na filmowy tutorial:


Tagi:kawowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,waniliowy
 
 
Cukrowe bratki
Bratki z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji babcinego tortu znalazły się bratki na różnych etapach rozkwitu. Trójkolorowe w pełni rozwinięte kwiaty, żółte z częściowo schowanymi płatkami i granatowe zupełnie zamknięte jeszcze pączki. Kompozycję dopełniają zielone, niesforne liście wyrastające z muśniętej pędzlem łąki.

Pączek bratka

Lukier plastyczny w trzech kolorach i kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki bratka - zapraszam na film.



Pączek bratka