2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort dla filmowca Klaps
Klaps to dla filmowca specjalistyczne narzędzie pracy, atrybut branży filmowej, nie używany nigdzie indziej, więc kiedy poproszono mnie o tort dla operatora filmowego, od razu wiedziałam jak powinien wyglądać.
Ubrudzony kredą i wysłużony klaps oraz rolka filmowej taśmy, to dwa piętra mocno czekoladowego tortu urodzinowego w stylu angielskim.

Tort dla filmowca w kształcie klapsa

Jak zrobić tort dla filmowca w kształcie klapsa



Tort składa się z dwóch pięter. Pierwsze to czarna, ubrudzona kredą tabliczka klapsa,

I piętro tortu dla filmowca - klaps

a drugie, rolka taśmy filmowej.



Upiekłam dwa biszkopty czekoladowe, jeden w prostokątnej blaszce 25x35 cm (z podwójnej porcji składników), a drugi okrągły o średnicy 18 cm. Przecięłam je na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz: większy sokiem wiśniowym z odrobiną wiśniówki, a mniejszy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, aromatyzowanym goździkami.
Prostokątny biszkopt przełożyłam kremem mascarpone, na wierzchu którego ułożyłam wiśnie w syropie, doprawione nieco sherry.
Okrągły torcik natomiast przełożyłam kremem mascarpone z nutą imbiru, na którym poukładałam smażone cząstki pomarańczy. Złożyłam go na cienkiej podkładce, żeby piętro pozostało równe.

oba torty obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej oraz czarnym lukrem plastycznym.

Elementy klaspa wykonałam z czarnego i białego lukru plastycznego a napisy białym barwnikiem spożywczym.

Zanim umieściłam jeden tort na drugim, na klapie ułożyłam zewnętrzną obudowę taśmy filmowej, wykonaną z białego lukru plastycznego i włożyłam centralnie drewniane wsporniki.
Okrągły tort to rolka taśmy filmowej, więc znalazły się na niej poszczególne klatki filmu.
Na samą górę dokleiłam drugi koniec szpuli.

Tort urodzinowy dla filmowca clapboard

Zobaczcie jak powstawał ten tort w magicznaj kuchni Piece A Cake.




Jeżeli macie pytania, chętnie na nie odpowiem, więc zapraszam do pozostawienia komentarza.


Tagi:czekoladowy,pomarańczowy,wiśniowy
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Smażone cząstki pomarańczy
Usmażone pomarańcze to świetny dodatek do deserów.

Składniki:

2 pomarańcze
2 łyżki brazowego cukru
100 ml półwytrawnego, białego wina
1 łyżkę masła
szczypta cynamonu

1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, przez około dwie minuty.
3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
 
 
Krem mascarpone z nutą imbiru
To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".

Obrazek: Krem mascarpone z nutą imbiru

Przepis na krem mascarpone z nutą imbiru



Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
ok 1 cm świeżego imbiru

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała, wtedy dodajemy sok odciśnięty ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach).
4. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
Tort w stylu angielskim "Czapka"
Nad ranem szron pobielił trawniki, a i śnieg w górach poczyna sobie coraz śmielej.
Marzną rączki, marzną uszka, więc może ciepła czapka się przyda.
Dzisiejszy, nieco włochaty kawałek czapki rozgrzewa aromatem piernika lub wiśniowej czekolady.

 tort czapka

To kolejny tort, który łączy w sobie dwa zupełnie różne smaki, choć na zewnątrz stanowi jedną całość.

Upiekłam dwa biszkopty: jeden większy (26 cm) czekoladowy i drugi mniejszy (22 cm) waniliowy. Przy tej samej ilości składników mniejszy biszkopt będzie trochę wyższy, co pozwoli uformować zwężający się szczyt czapki. Każdy z biszkoptów przecięłam na warstwy i nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) czekoladowy - likierem czekoladowym rozcieńczonym nieco przegotowaną wodą, a waniliowy - przegotowaną wodą z odrobią wódki cytrynowej.

Oba torty przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Mniejszy na cienkiej, a większy na grubej, stanowiącej spód tortu.
Na warstwach kremu przedzielających czekoladowy biszkopt rozłożyłam frużelinę wiśniową i ciemną czekoladę z nadzieniem wiśniowym. A na kremie rozdzielającym waniliowy biszkopt, drobne, korzenne pierniczki.

W celu ustabilizowania konstrukcji, w dolnym torcie zakotwiłam cztery patyczki, które zapobiegną zapadnięciu się tortu. Całość umieściłam w lodówce na kilka godzin, warstwy zwiążą się ze sobą, a konstrukcja usztywni.

Zanim okryłam tort warstwą kremu maślanego, uformowałam go na kształt kopuły, odcinając niepotrzebne kawałki ciasta.

tort zimowa czapka

Tort obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze błękitnym, a następnie ozdobiłam lukrowymi warkoczami w dwóch odcieniach niebieskiego.

lukier plastyczny - warkocze

Na szczycie czapki z lukrowych pasemek uformowałam puszysty pompon.

lukier plastyczny - pompon

A z przodu umieściłam ozdobne serce z lukrowych warkoczy.

lukier plastyczny - serce

Zapraszam na filmowy tutorial:



Tagi:czekoladowy,piernikowy,urodziny,wiśniowy
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort w stylu angielskim "Trumna"
To Halloween. Nie wiadomo co czai się za rogiem: zombi, potwory..., więc może zostaniesz. Zapraszam na poncz, wciąż jeszcze dymi, ale skąd te oczy???
Częstuj się, tylko uważaj na podstępne, acz słodkie duszki - nie wszystkie są dziś w dobrym nastroju.
I strzeż się nietoperzy, są wszędzie.

nietoperze

Dzisiejszy, nieco spróchniały kawałek trumny pachnie czekoladą i ocieka wiśniową krwią. To doskonałe połączenie na tę okazję.

Tort trumna

W prostokątnej blaszce upiekłam biszkopt czekoladowy z potrójnej porcji składników. Ostudziłam, przecięłam na cztery warstwy i każdą z nich nasączyłam od wewnątrz (środkowe z obu stron) mieszaniną 1/2 szklanki wody 3 łyżek syropu wiśniowego i kieliszka (50ml) wiśniówki.

Biszkopty przycięłam na kształt  trumny, umieściłam na prostokątnej podkładce i przełożyłam kremem mascarpone. Pierwsza od spodu warstwa kremu pozostała czysta, na drugiej ułożyłam odsączone z nalewki wiśnie (trzeba upewnić się, że nie ma  w  nich  pestek), a trzecią  artystycznie  zachlapałam  wiśniówkową  galaretką. W Połowie szklanki wiśniówki rozpuściłam 2 płaskie łyżeczki żelatyny a kiedy zaczęła tężeć, łyżeczką rozlałam ją po kremie.

Przed nałożeniem lukru plastycznego ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego i schłodziłam kilka godzin w lodówce.

Pierwszą warstwa lukru w kolorze białym okryłam tort razem z podkładką, na której wyryłam wzór kamiennej posadzki.
Potem pomalowałam ją brązowym i czarnym barwnikiem spożywczym.

tort na halloween

Do kompletu brakuje tylko świec. Uformowała je z lukru plastycznego w kolorze czarnym a na ich szczycie "zapaliłam" słodkie płomienie.

halloween cake

Zapraszam na film.

Tagi:czekoladowy,Halloween,wiśniowy
 
 
Przyjęcie Halloween 2.0
Nietoperze zdominowały wszystko: latają pod sufitem, zwisają ze ścian a nawet przysiadły na talerzach. Jedno napawa otuchą - odbijają się w lustrze.

Przyjęcie Halloweenowe

Stół przybrał mrocznego wyglądu i stanowi doskonałe tło dla "strasznych" przekąsek.

Halloween party

Zacznijcie od duszków, są słodkie, ale niektóre w podłym nastroju.

Halloween

Polecam też słodkie dyniowe babeczki, o nie, nietoperze już się dobrały !

Halloween

Coś do picia, może poncz?

blood drinks

albo?

blood drinks

A kiedy już zgłodniejecie czekają chrupiące kosteczki,

święto duchów

potworne caprese,

przekąski na Halloween

albo serowe dyńki.

przekąski na Halloween

... I nietoperze wszędzie.

Halloween cake

przybywajcie...
 
 
Przyjęcie Halloween 1.0
Dekoracja Halloween'owego przyjęcia to kombinacja czerni i pomarańczu. Centralną część stołu zajmuje płyta nagrobna i czaszka, przy nakryciach czarne serwetki, wizytówki z nietoperzami i tosty z zapieczonym serowym duchem - to dodatek do tradycyjnej, tego dnia, zupy dyniowej.

Przyjęcie Halloween party
Półmrok wieczoru, rozjaśniają czarne świece w stylowym kandelabrze, a dyniowe lampiony rzucają mglistą poświatę na porcelanowe nakrycia.

Przyjęcie Halloween party
Dyniowe girlandy nad głowami...

Przyjęcie Halloween party
... i nietoperze wszędzie.

Przyjęcie Halloween party
Przyjęcie Halloween party
A może tak coś na ząb? Proponuję na rozgrzewkę palce wiedźmy - już jej się raczej nie przydadzą.

Przyjęcie Halloween party
Są też baaardzo kruche, francuskie kosteczki,

Przyjęcie Halloween party
bądź jeśli ktoś woli, smakowite nereczki.

Przyjęcie Halloween party
Na wilczy apetyt pieczone jelitka,

Przyjęcie Halloween party
a dla spragnionych pyszna okowitka (niestety ma wysoki wskaźnik śmiertelności)

Przyjęcie Halloween party
Jeszcze coś dla naszych milusińskich - pizzeryjki z oczami.

Przyjęcie Halloween party
Już czas zacząć opowieści o duchach.
 
Tort w stylu angielskim "Ogródek"
Dużo słonka i odrobina deszczu to wymarzona wprost pogoda do uprawy domowego warzywnika. Soczyste marchewki, krucha sałata, któż by nie chciał zebrać ich wprost z własnego ogrodu.
Dzisiejszy, nieco ziemisty kawałek pochodzi z grządki pełnej warzyw - marzenia pewnej Pani - na wierzchu grzeczny i poukładany, a wokoło dziki i nieokiełznany.


ogródek

Upiekłam dwa biszopty czekoladowe w prostokątnych blaszkach, każdy z półtora porcji. Po wystudzeniu przecięłam każdy na dwie części, dzięki temu otrzymałam cztery warstwy, które przełożone kremem utworzą kawał ziemi pod grządki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnętrznej strony ponczem z przegotowanej wody i soku wiśniowego z odrobią wiśniówki.

Ciasto przełożyłam trzema warstwami kremu mascarpone, a w każdej z nich zatopiłam odsączone z wiśniówki cząstki wiśni. Trzeba bardzo uważać, żeby do tortu nie trafiła pestka. Tort odstawiłam na kilka godzin do lodówki.

Przed nałożeniem  dekoracyjnej warstwy jasno brązowego lukru  plastycznego, o smaku mlecznej czekolady, nadałam ciastu ostateczny kształt za pomocą kremu maślanego. Prostokątną podkładkę obłożyłam razem z tortem, dzięki czemu stanowią całość.

Częściowo zmieszałam ze sobą czarny i biały lukier otrzymując w ten sposób "surowiec do kamieni". Ułożyłam z nich ścieżki między grządkami.

kępy cukrowe kamienie

Na grządkach włożyłam przygotowane wcześniej warzywa. Znalazły się tu: okazałe dynie z zakręconymi wąsami,

dynie

pory i chrupiące sałaty,

pory i sałaty

a także ubłocone ziemniaki, fioletowe bakłażany i "wkręcone", rude marchewki.

ziemniaczki

Na drewnianych tyczkach zamieszkały fasolki.

fasolki

Puste miejsca pomiędzy warzywami obsypałam wysuszonym i pokruszonym biszkoptem czekoladowym a boczne krawędzie tortu zamieniłam w łąkę z polnymi kwiatami.

tort ogródek

Zapraszam na filmową relację z budowy ogródka.


Tagi:czekoladowy,ogród,wiśniowy
 
 
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
Tort w stylu angielskim "Maluch"
    Najważniejsze święta w styczniu to Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie miałam szansy poznać żadnego z ojców moich rodziców, ale kiedy widzę jakim dziadkiem dla moich dzieci jest mój tato, słowo "Dziadziuś" staje się ciepłe, miękkie i emanuje radością na na samą myśl, że właśnie puka do drzwi.
    To auto, pasuje do Niego, jak żadne, bo to właśnie "Maluch" był jego pierwszym samochodem.

    Tort Mały Fiat

    Tort Maluch - koła

    Projektowanie tortu zaczęłam od przeanalizowania schematów* i przeliczenia wymiarów.

    Maluch - schematy

    Upiekłam dwa prostokątne (25cm na 35cm) biszopty waniliowe, jeden standardowy a drugi niebieski (z odrobiną niebieskiego barwnika).
    Po wystudzeniu oba przecięłam na dwie warstwy i każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony roztworem soku wiśniowego i wody oraz odrobiną wiśniówki.

    kolorowe biszkopty

    Składanie tortu zaczęłam od niebieskiego biszkoptu - to spód.

    niebieski spód

    Przykryłam go 1/3 kremu mascarpone, na którym rozsypałam drobno pokrojoną gorzką czekoladę z wiśniami.

    pierwsza warstwa kremu

    Na kremie z czekoladą ułożyłam jasny biszkopt, który również przykryłam 1/3 kremu. Na wierzchu jednak ułożyłam pokrojoną w cienkie plastry wiśniową galaretkę.

    druga warstwa kremu

    Powtórzyłam powyższe czynności jeszcze raz i otrzymałam cztery piętra wiśniowego tortu.
    Po kilku godzinach w lodówce ciasto stężało i mogłam uformować je na kształt samochodu. Kiedy odcięłam wszystkie niepotrzebne kawałki ciasta, ustabilizowałam formę pokrywając ją cienką warstwą kremu maślanego

    forma samochodu

    Bryłę samochodu obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze granatowym.

    samochód - lukier plastyczny

    Montaż malucha w dwie minuty? Zapraszam na film.



    Tort Maluch

    * Schematy pochodzą ze strony www.autocentrum.pl.
    Tagi:pojazd,tylko chłopaki,wiśniowy