2017
2016
2015
Pierniki - świąteczne cudeńka
Do Wigilii niespełna trzy tygodnie, więc to już ostatnia chwila aby zaczynić ciasto na pierniki.
Uwielbiam ten czas, gdy słodki, korzenny zapach wysyca powietrze, a w domu robi się jakby cieplej. Szalony pośpiech nieco zwalnia, by znaleźć czas na pierwsze świąteczne akcenty, i może to tylko kuchenny ręcznik w lukrowane pierniczki - dla mnie właśnie nastał magiczny czas.
Wpadnijcie do mojej słodkiej kuchni na wspólne piernikowe pieczenie.

Właśnie oddaję w Wasze ręce drugą kartkę z przepiśnika Matildy - zaprzyjaźnionego Królika z KiciNici. Dopiero co, razem z dziećmi zdobiliśmy pierniki przy dźwiękach świątecznego przedstawienia, a już dziś z naszej magicznej kuchni ślemy Wam do kolekcji przepis na piernikowe słodkości.

domek z piernika

W tym roku wybrałam prostą i niezwykle efektowną dekorację brązowego, piernikowego ciasta - biały lukier z zieloną gałązką ostrokrzewu i czerwonymi owocami. Ten motyw ozdobił nie tylko ciasteczka i serwetki na wigilijny stół, ale także świąteczne bransoletki, które mieliście szanse wygrać w naszej słodkiej loterii na fb. To jednak dopiero początek - piernikowe szaleństwo czas zacząć.

bransoletka z pierniczkiem

Wkrótce piernikowe obręcze na serwetki i czym zapełnić cookie jar :)
Tagi:Boże Narodzenie,piernikowy
 
 
Pierniczki i piernikowe obręcze do serwetek
W tym roku radośnie ogłosiłam pierniki tematem przewodnim wszystkich moich, świątecznych poczynań.
Te, które tradycyjnie zapełniają cookie jar ozdobiłam białym lukrem z krzewinką ostrokrzewu.

 pierniczki świąteczne

Słoik zapełniony, ale czy dotrwają do świąt ;).

cookie jar

Ale zacznijmy od początku. ciasto leżakowało w chłodnej spiżarni 6 dni. Ani to mało, ani dużo, każdy pewnie znajdzie swój właściwy czas, absolutne minimum to 24 godziny.

Przed rozpoczęciem pieczenia wstawiłam je do kuchni na kilka godzin, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Zbyt zimne ciasto będzie się kruszyć i zanim da się rozwałkować trzeba będzie dłuższy czas wyrabiać je w rękach.

Dobór foremek zależy od Waszej fantazji, powiem tylko, że duży wybór rozbudza kreatywność, dlatego u mnie każda z innej parafii ;)

gingerbread

Ciasto wałkuję małymi partiami na kawałkach pergaminu, łatwiej je wtedy przenieść unikając zniekształceń.

pierniki

Po odciśnięciu kształtu najpierw zdejmuję nadmiar ciasta na zewnątrz foremki.

gingerbread cookies

Jeżeli mam zamiar wycinać jeszcze inny kształt wewnątrz, pozostawiam dużą foremkę na miejscu - wtedy ciastko zachowa formę.

świąteczne pierniczki

Najpierw usuwam niepotrzebny kawałek ciasta wewnątrz, a potem kolejno foremki, rozpoczynając od tej wewnątrz.

jak upiec pierniki

Perfekcyjne ciastko raz.

perfect gingerbread

Teraz pierniczki muszą trafić do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut. Kiedy wystygną będzie można je udekorować. Jak? Zapraszam na filmowy tutorial: "Od miodu ze słoika do słodkości z piernika".



Całe Święta w tym roku będą piernikowe, więc nie może zabraknąć ich również na stole.
W piernikowych sercach, przed pieczeniem, wycięłam po dwie dziurki, wyglądają teraz jak gigantyczne guziki. Po ozdobieniu przywiążę je do serwetek satynowymi wstążeczkami.
Tak powstaną słodkie, pachnące obręcze do serwetek - czy to jeszcze ozdoba, czy już deser?

piernikowe obręcze do serwetek

 
 
Domek z piernika
Zeszłoroczną chatkę z piernika okryła delikatna, koronka z białego lukru.
W tym roku nadałam jej nieco inny kształt i ośnieżyłam białymi, lukrowymi czapami. Jednokolorowe szybki zastąpiły witrażyki z kolorowych landrynek, a nad wejściem zawisł wianek z zielonych liści i czerwonych owoców ostrokrzewu.

 chatka z piernika

Domek składa się z dwóch par ścian i dwóch połaci dachu. Wystarczy wydrukować i wyciąć elementy z szablonu a następnie odwzorować je parami na piernikowym cieście. Czeka Was mnóstwo świetnej zabawy.

domek z piernika szablon

Ale od początku. ciasto leżakowało w chłodnej spiżarni 6 dni.

Przed rozpoczęciem pieczenia ogrzałam je do temperatury pokojowej, żeby łatwiej było je rozwałkować.

Przygotowałam z papieru szablony ścian i dachu, a następnie wycięłam je radełkiem w cieście piernikowym. Ciasto wałkowałam na małych kawałkach pergaminu, aby nie zniekształciły się podczas przenoszenia. Za pomocą mniejszych foremek, w ściankach i dachu, wycięłam okna, które przed pieczeniem wypełniłam pokruszonymi landrynkami. Po upieczeniu stworzą one w oknach cukrowe witrażyki. W obu połaciach dachu wycięłam także otwory na wstążki, które ułatwią połączenie ich w całość.

gingerbread house template

Po ostygnięciu elementy domku są twarde i doskonale nadają się do budowania kompozycji przestrzennych. Nie należy z tym jednak zbytnio zwlekać, gdyż pierniki absorbując wilgoć z powietrza, stają się bardzo miękkie i kruche.

pierniki

Zanim chatka zostanie zmontowana, elementy ozdobiłam lukrem królewskim. Najpierw tylką o małej średnicy obrysowałam kontury.

gingerbread cookies

Po zastygnięciu obrysów, dokładnie je wypełniłam.

lukrowane pierniki

Ścianę frontową ozdobiłam wieńcem z liści i owoców ostrokrzewu, wykonanych z lukru plastycznego.

jak upiec pierniki

Elementy są już gotowe.

perfect gingerbread

Teraz wystarczy już tylko skleić domek za pomocą lukru królewskiego. Zapraszam na filmowy tutorial: "Od miodu ze słoika do domku z piernika".



Mam nadzieję, że wszystko stało się proste, zachęcam więc do własnych wypieków i przysłania do nas fotek Waszych świątecznych chatek z piernika.

domki z piernika
 
 
Piernikowe choinki
Do Wigilii zaledwie tydzień, czas więc najwyższy na choinkę. Proponuję dziś jej piernikową wesję - może być doskonałym prezentem, albo słodkim deserem.

choinka z piernika

ciasto piernikowe przygotowałam wcześniej i zostawiłam w chłodnej spiżarni na 6 dni.

Na kilka godzin przed pieczeniem wstawiłam je do temperatury pokojowej - łatwiej będzie je rozwałkować.

Na arkuszu pergaminu rozwałkowałam ciasto i za pomocą zestawu foremek wycięłam 10 gwiazdek o różnej wielkości.

gingerbread tree

Następnie spomiędzy nich usunęłam niepotrzebne kawałki ciasta i umieściłam razem z pergaminem na blaszce do pieczenia, Wałkowanie ciasta na pergaminie ułatwia jego przekładanie, zapobiegając zniekształceniu wykrojonych wzorów.

gingerbread / piernik

Przed złożeniem choinki, poszczególne elementy ozdobiłam lukrem królewskim. Najpierw tylką o małym otworze obrysowałam kontury, a po ich zastygnięciu wypełniłam je lukrem i ozdobiłam kolorowymi gwiazdkami.

lukrowane pierniki

Teraz wystarczy już tylko ułożyć gwiazdki jedna na drugiej, od największej do najmniejszej, smarując spodnią część odrobiną lukru królewskiego. Zapraszam na filmowy tutorial: "Od miodu ze słoika do choinki z piernika".


 
 
Dekoracje świąteczne
Świąteczna dekoracja "Pieca a Cake" pozostaje w konwencji piernika okrytego białym lukrem z gałązką ostrokrzewu, czyli brązowy, biały, zielony oraz czerwony.
Na ganku stanęły kompozycje w wysokich donicach i już z daleka zapraszają gości głęboką czerwienią.

dekoracje świąteczne

xmas decorations

Na oknie migocze stylowa, biała latarenka, snując leniwie łagodne, światło świecy.

dekoracje bożonarodzeniowe

Jodłowe gałązki i kwiaty z białej włókniny ozdobiły świąteczne, gliniane filiżanki .

świąteczna dekoracja okna

A do ciepłego, wypełnionego zapachem piernika wnętrza zaprasza świąteczny wieniec, radośnie powiewając kolorowymi wstążkami.

wieniec świąteczny

Skarpety w gotowości, oby tylko prezenty dotarły ;).

dekoracje na święta

Klasyczna zastawa doskonale komponuje się z białymi, ręcznie haftowanymi serwetkami, ozdobionymi pachnącymi, piernikowymi obręczami - do schrupania na deser ;).

gingerbread cookies

pierniki - obręcze do serwetek

Świąteczny stroik roztacza wokół stołu zapach jodłowych gałązek i łagodne ciepło świecy.

stroik świąteczny

Motyw ostrokrzewu z czerwonymi owocami zdobiący świąteczny obrus, został ręcznie wyhaftowany na serwetkach, a później znalazł się także, w jadalnej wersji, na świątecznych piernikach.

perfect gingerbread

Piernikożercy u progu, więc szybka fotka, zanim pozostanie już tylko pusty talerz.

piernikowe obręcze do serwetek

Słodkich Świąt

domek z piernika

 
Projekt "Święta"
Czy pierwsze płatki śniegu za oknem pobudziły w Was stan delikatnego wyczekiwania? No właśnie, a kiedy usłyszałam dziś w drodze do pracy pierwsze "Last Xmas" dotarło do mnie, że już czas.
Niniejszym rozpoczynamy Projekt Święta:

"Od miodu ze słoika do chatki z piernika"
Tagi:Boże Narodzenie,piernikowy
 
 
Faza I pieczenie pierników
Korzennym zapachem piernika nasiąkałam od dzieciństwa, nabiera on szczególnej intensywności teraz, kiedy Święta tuż za progiem i w końcu nadszedł ten czas.

ciasto na pierniki

Zawsze szczególnie przeżywamy okres przygotowania do Świąt. Od kiedy moje córki były w stanie utrzymać foremki w rączkach, piekłyśmy i ozdabiałyśmy świąteczne pierniczki - tak jak pamiętam to z dzieciństwa. Z czasem dołączały do nas dzieci przyjaciół i koleżanki, aż w końcu piekłyśmy pierniki co weekend, zaczynając od połowy listopada, żeby z każdym móc spędzić tych kilka magicznych chwil.

ciasto na pierniczki

Prawie wszystko już było: koszyki piernikowych różności, choinki 3D, lampiony ze świeczkami tealight..., więc kiedy rozważałyśmy formę prezentów dla Mikołajów, którzy co roku nawiedzają nasz dom szóstego grudnia wybór był jednogłośny - chatki z piernika.

Poniższy przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, kartki pożółkły, litery wyblakły, ale lepszych pierników nie jedliście :). Jedyna moja zmiana, to całkowita rezygnacja z kakao, które w moim odczuciu przygasza korzenny aromat, a w końcu to pierniki !!!

Przepis podstawowy:

100g masła;
1 szklanka brązowego cukru;
1/2 szklanki miodu (ja używam gryczanego-najlepiej komponuje się z korzeniami);
2 łyżki mieszanki przypraw podanej poniżej lub gotowej przyprawy do piernika;
1 jajko;
500g mąki pszennej (najlepiej tortowej);
1/2 łyżeczki sody;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie);

1. Masło, miód, cukier oraz przyprawy wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy,  uważając by  się  nie  zagotowały. Co  jakiś  czas  mieszamy masę, a kiedy cały cukier się rozpuści, odstawiamy ją do wystygnięcia.
2. Do chłodnej masy dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
3. W  misce  łączymy  suche  składniki ( mąkę,  proszek  do  pieczenia  oraz  sodę ) i dodajemy do masy. Po zagnieceniu, ciasto bardzo się kruszy i nie nadaje się jeszcze do wałkowania, więc przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 - 48 godzin.
4. Po leżakowaniu, ciasto wyraźnie się uplastyczniło, więc wałkujemy je na grubość 3 - 5 milimetrów i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 170° bez termoobiegu około 12 minut. Jeżeli chcemy, żeby ciasteczka były cieńsze, musimy obniżyć temperaturę do 165° żeby nie przypaliły się na brzegach.
5. Pierniczki  po  upieczeniu  będą  twarde  jak  kamień,  dlatego  zostawiamy  je przykryte ściereczką w chłodnym pomieszczeniu, aż nabiorą wilgoci.

mieszanka przypraw korzennych:

1 pełna łyżka cynamonu;
1 pełna łyżeczka startej gałki muszkatołowej;
1 pełna łyżeczka mielonych goździków;
1 pełna łyżeczka mielonego imbiru;
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu;
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego;
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu;
1/2 łyżeczki mielonego anyżu.


Przygotowałam podwójną porcję ciasta - wystarczy na pięć domków.

Chatka składa się z sześciu elementów: po dwie jednakowe przeciwległe ściany oraz dwie płaszczyzny dachu. Poszczególne  elementy  wycinałam  według szablonów i układałam na blaszce. Każdy jednak, kto kiedykolwiek wycinał pierniczki wie, że nie da się ich przenieść bez zniekształceń, więc zdradzę Wam sekret - ciasto wałkuję małymi partiami na kawałkach papieru do pieczenia, po wycięciu i usunięciu nadmiaru ciasta całość przenoszę na blaszkę.

wycinamy pierniki

W ścianach oraz dachu wycinam okna i drzwi.

wycinamy okna

Za pomocą słomki wycięłam w rogach małe dziurki, które posłużą do połączenia ścian i dachu.

sciany

Do wykonania szybek w oknach użyłam cytrynowych landrynek. Składają się prawie wyłącznie z cukru, więc w piecu roztopią się, a po wyjęciu ponownie zastygną.

szybki

Otwory na okna i drzwi wypełniłam potłuczonymi landrynkami po brzegi.

wypelnienie okien

I gotowe.

gotowe
 
 
Faza II lukrowanie
Lukrowanie to misterna sztuka wymagająca cierpliwości, włączam sobie wtedy cichutko radio i przy łagodnych, świątecznych nutach nadaję piernikom świąteczny look. To oczywiście nie przeszkodziło moim córkom polukrować stos pierników w 10 minut ;).

piernik lukrowany

Przepis na lukier królewski również wyniosłam z domu i robię go dokładnie tak, jak mama. Jedyna różnica to możliwe do uzyskania kolory. Mama, do zabarwienia lukru, używała kakao, soku z buraków, czy szafranu, więc gama kolorystyczna była dość ograniczona, ja dzięki odrobinie barwnika spożywczego w proszku, mogę uzyskać dowolny kolor. Najczęściej używam jednak naturalnie białego lukru.

lukier królewski:

1 białko;
około 1 szklanki cukru pudru;

1. Przed   użyciem   surowego  białka  należy   bezwzględnie  wysterylizować  jajka w specjalnym urządzeniu lub przelać je gorącą wodą.
2. Białko wkładamy do kubka i mieszając stopniowo dodajemy cukier puder. Napisałam około szklanki, ponieważ ilość cukru zależy od wielkości białka. Cukier dodajemy do momentu aż lukier uzyska konsystencję kwaśnej śmietany. Nie zbyt lejący, bo będzie spływał z pierników i nie zbyt twardy, bo nie uda się go ładnie rozprowadzić. Jeżeli dodamy zbyt dużo cukru, lukier możemy rozcieńczyć dodając do niego odrobinę soku z cytryny.
3. Do rozprowadzenia lukru możemy użyć worka cukierniczego z tylką o małym otworze, lub woreczka foliowego, któremu po napełnieniu obcinamy końcówkę rożka.

lukier królewski

Materiały budowlane prawie gotowe,

lukrowanie piernika

czas na montaż.
 
 
Faza III montaż chatki
Wszystkie części chatki są już gotowe, więc pozostaje tylko złożyć ją w całość. Użyłam do tego satynowych wstążeczek w kolorze brązowym. Najpierw ułożyłam boki domku na przemian obok siebie i związałam u góry i u dołu. Ostatnie połączenie wykonałam po ustawieniu ścianek w pionie, to jednak delikatna operacja - trzeba chwycić jednocześnie wszystkie ścianki, bo jeśli któraś zawiśnie na wstążeczkach, to rożek ścianki może się oderwać.

 
montaż chatki

Osobno związałam ze sobą połacie dachu.

dach

Szpary między elementami wypełniłam cienką warstwą lukru królewskiego.

łączenie ścianek

Montaż dachu to już szybka piłka

montaż dachu

i chatka gotowa

chatka z piernika

 
 
Wigilia
Wigilia, to tak szczególne przyjęcie, że przy stole, co roku musi być wyjątkowo. Czasem dominuje śnieżna biel, lekko muśnięta złotym pyłem, czasem złoto z całym swym przepychem, pewne rzeczy jednak nigdy się nie zmieniają. Łagodne, ciepłe światło świec grzeje wszystkie serca wokół stołu i wskazuje drogę tym, którzy ciągle jeszcze w drodze.
W  te  Święta  czerwień  zagra  główne  skrzypce, w kontraście do bieli  obrusu z akcentem złota.
Już u progu.

wieniec

Choć za oknem  biel nie  otula  świata, biały obrus  przywodzi  na  myśl niewinność i czystość Bożych narodzin, a ukryte pod nim pęki siana zapewnią dostatek i pomyślność wszystkim, którzy wokół niego zasiądą.

wigilijny stół

świeczniki

stroik

Piernikowe  renifery  z  imieniem  wskazują  gościom  miejsca  przy  stole, no
i można je schrupać na deser ;).

nakrycia

Czerwone gwizdy betlejemskie ozdobiły schody,

gwiazdy betlejemskie

a na ganku stanęły choinkowe czapy.

choinki

I nadszedł już ten oczekiwany moment pierwszej gwiazdki, rodzinnych spotkań, radości i spokoju - Wesołych Świąt.

choinki