2017
2016
2015
Tort w stylu angielskim "Piknik"
W okno puka już jesień i choć czasem bywa chłodno, zachłannie łapiemy ostatnie promyki słońca, czas więc najwyższy, na spotkanie integracyjne. Osiem niezwykłych kobiet, uśmiechniętych i radosnych przy wspólnym ognisku. Koleżanki z pracy, choć zupełnie nie w służbowych okolicznościach. Na co dzień doskonałe w tym co robią razem, jak jeden organizm, ale tutaj, każda wyjątkowa. Swoją drogą, ciekawe czy się rozpoznały.
Dzisiejszy kawałek trawy o dziwo pachnie kawą ;).

Tort Piknik
 
W prostokątnej formie 25cm x 35cm, z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt kawowy. Po wystudzeniu  przecięłam go na dwie warstwy i każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony naparem kawy z dwoma łyżeczkami wódki cytrynowej.
Pierwszą  warstwę  biszkopta  położyłam na podkładce  nasączoną częścią do góry i przykryłam połową kremu mascarpone z kawałkami kawowej czekolady.
Z pojedynczej porcji ciasta w formie (25x35) upiekłam biszkopt kakaowy, nasączyłam go obustronnie i ułożyłam na kremie.
Tort zakończyła druga połowa kremu i druga warstwa kawowego biszkopta.
Ciasto włożyłam na kilka godzin do lodówki.
Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego. Ciasto ponownie schłodziłam aż krem zastygł.
Budowanie dekoracji rozpoczęłam od rozwałkowania  zielonego lukru plastycznego i ułożenia go na całej powierzchni tortu - to łąka.
Wokół płonącego ogniska umieściłam wykonane z lukru figurki kobiet.

Tort Piknik - figurki z lukru plastycznego

Boki tortu wykończyłam źdźbłami trawy.

Tort Piknik - trawa z lukru plastycznego

Tagi:kakaowy,kawowy,ogień,piknik,tylko dziewczyny
 
 
Biszkopt kawowy
Biszkopt kawowy powinien odróżniać się jedynie delikatną nutą kawy, aromatu nada mu dopiero ekstrakt, którym zostanie nasączony.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu śmietankowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi  porcjami  na  przemian  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Krótko mieszamy mikserem na małych obrotach.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

 
 
Krem mascarpone z kawową czekoladą
Serek mascarpone, słodycz czekolady i wyraźny kawowy aromat - hmm, to tygrysy lubią najbardziej ;).

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 tabliczka czekolady "kawa z mlekiem" (czekolada składa się z dwóch warstw: czarnej - kawowej i białej - śmietankowej).

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie biała.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Na sam koniec do kremu wsypujemy posiekaną czekoladę.
6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy, choć aromatycznie dość ciężki i nie ze wszystkim da się połączyć jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu kokaowego (60g.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Piknik - biszkopt kakaowy
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Piknik - krem maślany
 
 
Ognisko
Szczapy drewna zrobiłam z dwóch odcieni brązowego lukru, mieszając je tylko tyle, żeby kolory się połączyły  ale  nie  ujednoliciły. Uformowałam  wałki, odcisnęłam w nich rowki i zostawiłam do wyschnięcia
Ogniki uformowałam ręcznie ze zmieszanych ze sobą trzech lukrów: czerwonego, pomarańczowego i żółtego.
Z wyschniętych elementów ułożyłam ognisko i skleiłam klejem cukrowym.

Tort Piknik - ognisko
 
 
Figurki kobiet
Do tworzenia  figurek używam  specjalnego  lukru, który  jest  bardziej  elastyczny i przez to mniej się kruszy.
Poszczególne elementy figurki formuję osobno, a kiedy podeschną składam. Zaczynam od korpusu (od szyi do pasa), przez środek umieszczam patyczek, który ułatwi połączenie z pozostałymi elementami. Następnie głowę, nogi i ręce. Osobno wykrawam zaprojektowane wcześniej ubrania.
Włosy układam na samym końcu, kiedy figurka jest już złożona i ubrana.

Tort Piknik - figurki kobiet
Tort Piknik - figurki kobiet