2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort komunijny w stylu angielskim Piwonie i hortensje
Pierwsza Komunia kojarzy się z niewinnością i czystością bieli, dlatego tort, zaprojektowany na tę własnie okazję, okryty jest śnieżnobiałym lukrem i zdobi go tylko bukiet pastelowych, cukrowych kwiatów. W prosty i oczywisty sposób idealnie.

tort z cukrowymi hortensjami

Ulubione przez Sonię i Mamę hortensje stały się motywem przewodnim jej komunijnego przyjęcia.
Otulone różowym szyfonem doniczki z żywymi krzaczkami hortensji stanęły na komunijnym stole, a każde z nakryć ozdobiła biała serwetka w kształcie sukienki, na której umieściłam jeden ususzony kwiat. Kwiaty hortensji wykonane z lukru plastycznego znalazły się również na czekoladowych babeczkach - słodkich upominkach dla gości i oczywiście na komunijnym torcie.

hortensje z lukru plastycznego

Dzisiejszy, biały jak śnieg kawałek łączy w sobie dwa zupełnie różne aromaty: bardziej dorosły - tiramisu i truskawki w kremie dla milusińskich.

Upiekłam dwa waniliowe biszkopty, jeden prostokątny 25x35 cm a drugi okrągły o średnicy 18 cm.
Każdy z nich przecięłam na trzy warstwy i nasączyłam, prostokątny naparem kawy z odrobiną likieru kawowego, a okrągły lemoniadą cytrynową.
Prostokątny tort przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej podkładce. Okrągły złożyłam na cienkiej podkładce a kremem mascarpone połączyłam ze świeżymi truskawkami. Pierwszą warstwę kremu oblałam truskawkami zmiksowanymi z ziarenkami wanilii, a drugą obłożyłam cieniutkimi plastrami owoców.
Po kilku godzinach chłodzenia tortów w lodówce, oba obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.
Torty umieściłam jeden na drugim i okryłam razem z podkładką białym lukrem plastycznym, a następnie na szczycie umieściłam bukiet z cukrowych hortensji oraz piwonii

Wszystko już gotowe, więc czas usiąść do stołu.

przyjęcie komunijne dla dziewczynki

Przyjęcie powoli dobiega końca. Odrobina słońca zaprosiła jeszcze wszystkich gości do ogrodu na wspólne, pamiątkowe zdjęcie i znikła w chłodzie wieczoru. Sonia i jej Mama mają jeszcze jedną niespodziankę, na pożegnanie obdarują swoich gości słodkimi upominkami.
Babeczki udekorowane cukrowymi hortensjami i ukryte w małych, ażurowych pudełeczkach urzekły komunijnych gości, a słowa podziękowania za wspólnie spędzony czas, pozostawią go w żywej pamięci.

Kawał ciacha / Piece a Cake
Tagi:truskawkowy,waniliowy
 
 
Przyjęcie komunijne 2.1
Można by śmiało powiedzieć, że ogród Soni to hortensjowy zakątek, bo obie z Mamą je uwielbiają, nie dziwi więc nic, że jej pierwszokomunijne przyjęcie zdominowały te właśnie kwiaty.

Zaczęłam więc od przygotowania wyjątkowych serwetek w kształcie białych sukienek ozdobionych ususzonymi kwiatami hortensji.

serwetki w kształcie sukienek

Na pożegnanie, Sonia wręczyła swoim gościom wyjątkowy, słodki prezent - babeczki udekorowane białym lukrem plastycznym i cukrowymi hortensjami ukryte w małych, ażurowych pudełeczkach.

słodkie prezenty dla gości

Wszystko oczywiście w komplecie do wyjątkowego tortu z cukrowymi kwiatami.

tort z cukrowymi hortensjami i piwoniami

zapraszam również do obejrzenia przyjęcia komunijnego 1.1. oraz
przyjęcia komunijnego 1.2.


 
 
Babeczki na komunię z cukrowymi hortensjami
Babeczki okryte białym lukrem i ozdobione hortensjami w komplecie do komunijnego tortu, stały się idealnym prezentem pożegnalnym dla gości.

cupcakes with sugar hydrangeas

Upiekłam piernikowe muffinki w białych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki roztopionej białej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam sokiem z pomarańczy i okryłam białym lukrem plastycznym.
Na górze ułożyłam cukrowe hortensje wykonane wcześniej z lukru plastycznego.

Babeczki zapakowałam w malutkie, białe pudełeczka i ozdobiłam fioletową wstążką.

prezenty dla gości

Jak wykonać babeczki z hortesjami pokazałam w filmowym tutorialu, zapraszam również do obejrzenia babeczek - słodkich prezentów dla gości weselnych.


 
 
Cukrowe piwonie II
To już moje drugie podejście do kwiatów piwonii i pewnie nie ostatnie, właśnie kwitną więc będzie okazja na ponowne przyjrzenie się im z bliska i kolejne próby stworzenia piwonii doskonałej, bo to moje ulubione kwiaty.

piwonie z lukru plastycznego

Piwonie w połączeniu z fioletowymi hortensjami stały się ozdobą tortu komunijnego dla dziewczynki.

piwonie i hortensje z lukru plastycznego

Jak wykonać te cukrowe piwonie pokazałam w filmowym tutorialu, zapraszam również do obejrzenia poprzedniego wpisu z cukrowymi piwoniami.



 
 
Cukrowe hortensje
hortensje z lukru plastycznego

Na torcie komunijnym przestrzenne kwiatostany hortensji utworzyły kompozycję z kwiatami piwonii. Pojedyncze kwiatuszki hortensji ozdobiły również babeczki, które Sonia podarowała swoim gościom na pożegnanie.

babeczki z cukrowymi hortensjami

W filmowym tutorialu pokazałam jak wykonać obie wersje hortensji z lukru plastycznego, więc zapraszam na film.



Fiolet, zieleń i smuga turkusu nakreślają schemat kolorów cukrowych hortensji, mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu.

kolory cukrowych hortensji
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Wieczór panieński - muffiny "GAME OVER"
Wrzesień to doskonały miesiąc na ślub i to nie tylko ze względu na "r" w środku, co, jak głosi mądrość ludowa, gwarantuje małżeństwu pomyślność, ale, po upalnym sierpniu, daje chłodne wytchnienie, na szaloną zabawę.
Zanim jednak panna młoda stanie na ślubnym kobiercu, przyjaciółki zabiorą ją na wieczór panieński.

Ten szczególny, ostatni wieczór wolności, panna młoda spędziła w gronie przyjaciółek. Wyśmienita kolacja, powiedzmy grecka i specjalnie przygotowane na ten wieczór słodkości.  

babeczki z kremem budyniowym

Wilgotne, bananowo - waniliowe ciasto okryłam puszystym kremem budyniowym, a  na  jego  szczycie   umieściłam   przygotowaną   wcześniej  wstęgę z czarnego lukru plastycznego z napisem "GAME OVER".

Upiekłam muffinki bananowo - waniliowe w czerwonych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 banany
2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki roztopionego masła
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wnętrze laski wanilii lub cukier waniliowy

1. Banany obrałam ze skóry i rozgniotłam widelcem na papkę, dodam jajka, masło, mleko  i  wanilię, a  następnie  zmieszane  ze  sobą  suche  składniki  (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
2. Składniki zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

Po wystudzeniu, muffiny okryłam kremem budyniowym:

Składniki:

250 g masła
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
0,5 szklanki cukru

1. Z mleka ugotowałam budyń i odstawiłam do zupełnego ostygnięcia.
2. Masło ubiłam z cukrem na puszysty krem i ciągle ubijając, małymi porcjami dodałam zimny budyń.
3. Zanim przełożyłam krem do rękawa i nałożyłam na muffinki, lekko schłodziłam go w lodówce.

babeczki z kremem budyniowym

Ostatnim elementem dekoracyjnymi muffinek są wykonane z czarnego lukru plastycznego wstążki, z napisem "GAME OVER". Ich wykonanie wymagało skonstruowania specjalnej tacki, na której kawałki lukru będzie można, na czas suszenia, pofałdować jak wstążkę.
Tackę zrobiłam z tekturowego podkładu pod tort i odpowiednio dociętych drewnianych prętyów o średnicach 15 mm, 10 mm i 5 mm. Przymocowałam je do tacki losowo za pomocą pinesek. Przed użyciem całość okryłam folią spożywczą.

tacka do suszenia wstążek z lukru plastycznego

Z czarnego lukru plastycznego wycięłam paski o szerokości 2 cm, a ich końce obcięłam na kształt wstążki. Potem pofałdowałam je na tacce i zostawiłam do zupełnego wyschnięcia.

wstążka z lukru plastycznego

wstążki z lukru plastycznego

Kiedy nadszedł czas, wystarczyło już tylko umieścić je na kremie, a krem na paterze obok lampki szampana i świętujemy :).

muffinki na wieczór panieński
Ale to dopiero początek.
Tagi:bananowy,ślub,waniliowy,wieczór panieński
 
 
Babeczki na komunię z cukrowymi hortensjami
Babeczki okryte białym lukrem i ozdobione hortensjami w komplecie do komunijnego tortu, stały się idealnym prezentem pożegnalnym dla gości.

cupcakes with sugar hydrangeas

Upiekłam piernikowe muffinki w białych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki roztopionej białej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam sokiem z pomarańczy i okryłam białym lukrem plastycznym.
Na górze ułożyłam cukrowe hortensje wykonane wcześniej z lukru plastycznego.

Babeczki zapakowałam w malutkie, białe pudełeczka i ozdobiłam fioletową wstążką.

prezenty dla gości

Jak wykonać babeczki z hortesjami pokazałam w filmowym tutorialu, zapraszam również do obejrzenia babeczek - słodkich prezentów dla gości weselnych.


 
 
Mufinkowy tort w stylu angielskim "Wiosna"
Świętujemy, więc TORT musi być, a że to najbardziej radosne i wiosenne święta przygotowałam oczywiście kwiatowy, choć nie do końca tradycyjny tort.
Składają się na niego dwa rodzaje mufinek: czekoladowe i cynamonowe ozdobione w stylu angielskim cukrowymi kwiatami. Żonkile, narcyze, stokrotki oraz kiście fioletowego bzu okrywają babeczki na kolejnych piętrach świątecznego tortu.

ciasto drożdżowe

Bez to moje ukochane kwitnące drzewo, ogrom delikatnych, misternych kwiatów, szaleństwo odcieni no i ten zapach... Ależ się rozmarzyłam i choć na drzewach zaledwie śpiące pąki ja czekam już na barwne pachnące kaskady za oknem.

Bez

Kiść bzu

Mufiny ozdobione kwiatami bzu

Jak je zrobić, to proste, zapraszam na filmowy tutorial.



Na piwonie za oknem przyjdzie nam niestety jeszcze poczekać, ale "zakwitłam" je dla Was na świątecznym torcie i zapachniało malinami.

Piwonie

Mufiny ozdobione kwiatami piwonii

Zobaczcie jak łatwo je zrobić.



Żonkile i narcyze już cieszą nas swoimi kwiatami, więc nie mogło ich zabraknąć.

Żonkile

Narcyze i żonkile



Zostały nam jeszcze roześmiane do słońca stokrotki i radosne, żółte motyle.

Stokrotki

Zapraszam na film.



Radosnej wiosny.
 
Tort ślubny w stylu angielskim "Piwonie i groszek"
Szum białej sukni, muślin welonu, zapach świeżych kwiatów, wszystko na ten jeden, wyjątkowy dzień.
Staramy się by przyjęcie weselne było niezapomniane i wyjątkowe, a cóż bardziej zapadnie w pamięć jak wyjątkowy, artystyczny tort.
Nie jest to jednak tak proste jak myślałam, nie łatwo jest upiec tort, kiedy wiem, że to najważniejszy dzień w Ich życiu, a Oni wierzą, że tego dnia, właśnie dla Nich zrobię najpiękniejszy tort na świecie. Cóż, mogę powiedzieć Wam, że jest na to tylko jeden sposób - włożyć całe serce, i już.
Dzisiejszy, kwiatowy  kawałek  rozkosznie  miesza  słodycz  i  świeżość  cytryn w subtelnym połączeniu kremu i lemon curd.

Tort ślubny z cukrowymi piwoniami i groszkiem

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku z cytryny (1/4 szklanki), przegotowanej wody (1/2 szklanki) i kieliszka wódki cytrynowej.

Trzy nasączone warstwy biszkopta umieściłam na podkładce i przełożyłam kremem mascarpone. Dodatkowo, na każdej kremowej warstwie rozłożyłam nieco lemon curd. Ile? Wszystko zależy jak bardzo wyczuwalny ma być cytrynowy aromat.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w bardzo jasnym odcieniu pastelowego różu. Z nieco ciemniejszego lukru wycięłam drobne kwiaty, którymi wykończyłam spód tortu.

pastelowy różowy lukier plastyczny

Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych kwiatów: piwonii i groszku cukrowego

Tort weselny piwonie i groszek

Wedding cake piwonie i groszek
Tagi:cytrynowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,ślub,waniliowy
 
 
Cukrowy groszek
groszek cukrowy z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort, znalazły się gałązki z rozwiniętymi kwiatami i pączkami a także zielonymi, skręconymi wąsikami.

kwiaty cukrowego groszku

Biały lukier plastyczny oraz kilka wskazówek jak z cukru zrobić gałązki pachnącego groszku - zapraszam na film.

 
 
Cukrowe piwonie
Piwonie z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort na Dzień Mamy, znalazły się kwiaty na różnych etapach rozkwitu. W pełni rozkwitnięta piwonia, rozjaśniająca  się  od  różu   wewnętrznych, do  bieli   zewnętrznych   płatków,  różowa  w  pół  rozkwicie  i zamknięty jeszcze w liściach kielicha pączek. Kompozycję dopełniają pojedyncze kwiaty w odcieniach purpury i zielone, niesforne liście.

Rozwinięty kwiat piwonii

Kwiat piwonii

Pączek piwonii

Biały i liliowy lukier plastyczny oraz kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki piwonii - zapraszam na film.



 
 
Lemon curd
Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.

lemon curd

Składniki:

1 cytryna
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g masła

1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części) a sok wyciskamy.
2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort w stylu angielskim "Świnka Peppa"
Podobno  brudne  dzieci - to szczęśliwe  dzieci, więc nie  zdziwi Was zbytnio, że dzisiejszy, ubłocony kawałek rozkosznie brudzi małe rączki czekoladą.
Z okazji Dnia Dziecka wszystkim milusińskim życzymy zawsze, radośnie brudnych rączek ;)

Tort Świnka Peppa

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną syropu z melona (1/2 szklanki) i przegotowanej wody (1/4 szklanki).

Spód   tortu   umieściłam   na   podkładce   i   pokryłam   kremem  mascarpone  z truskawkami. Dodatkowo, na jego wierzchu, ułożyłam plastry przygotowanej wcześniej, zielonej galaretki. Następnie ułożyłam środkową  warstwę  biszkoptu, który przykryłam kremem mascarpone, i pokrojonymi w grube plastry, świeżymi truskawkami. Na górze ułożyłam ostatnią warstwę biszkoptu waniliowego.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze zielonym - to polana, na której uformowałam staw. Dookoła stawu rozsypałam czarne otoczaki a na wodzie zamieszkały kaczki. Dodatkową ozdobą stawu są rośliny wodne: biała lilia i pałki.

staw

Na trawie umieściłam kępy traw i bukiety różowych kwiatów.

kępy różowych kwiatów

Już czas na zabawę ze świnką Peppą.

kępy różowych kwiatów
 

Zapraszam na filmowy tutorial:


Tagi:dla dzieci,Świnka Peppa,truskawkowy,waniliowy
 
 
Krem mascarpone z truskawkami
Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort w stylu angielskim "Dla Mamy"
Czas, odchodząc zaciera za sobą pamięć codziennych zdarzeń, ale pozostawia coś - uczucia, wrażenia - nieuchwytny ślad.
Nie pamiętam każdego dnia z mojego dzieciństwa, ale: miłość i pomocną dłoń bez względu na WSZYSTKO, cierpliwość, dobre słowa i ciepłe myśli na parapecie, strzegące moich snów przez całe życie.
To oczywiste, mam przecież najwspanialszą Mamę na świecie.
Dzisiejszy kawałek kwitnie słodkimi piwoniami specjalnie dla Niej, na ten jeden wyjątkowy dzień w roku - Dzień Mamy.

cukrowa piwonia

Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku pomarańczowego (1/2 szklanki), przegotowanej wody (1/4 szklanki) i czystej wódki cytrynowej (50 ml).

Tort przełożyłam kremem mascarpone z nutą imbiru i umieściłam na podkładce, stanowiącej spód tortu. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam plastry, przygotowanej wcześniej, pomarańczowej galaretki, a na drugiej - smażone cząstki pomarańczy.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

tort z cukrowymi piwoniami

Tort, razem z podkładką, obłożyłam białym lukrem plastycznym i udekorowałam cukrowymi piwoniami.

cukrowe piwonie

Dwa "opadnięte" płatki piwonii pozostały na podkładce.

ozdoba podkładki
 
Tagi:kwiatowy,kwiaty cukrowe,pomarańczowy,waniliowy
 
 
Cukrowe piwonie
Piwonie z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort na Dzień Mamy, znalazły się kwiaty na różnych etapach rozkwitu. W pełni rozkwitnięta piwonia, rozjaśniająca  się  od  różu   wewnętrznych, do  bieli   zewnętrznych   płatków,  różowa  w  pół  rozkwicie  i zamknięty jeszcze w liściach kielicha pączek. Kompozycję dopełniają pojedyncze kwiaty w odcieniach purpury i zielone, niesforne liście.

Rozwinięty kwiat piwonii

Kwiat piwonii

Pączek piwonii

Biały i liliowy lukier plastyczny oraz kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki piwonii - zapraszam na film.



 
 
Smażone cząstki pomarańczy
Usmażone pomarańcze to świetny dodatek do deserów.

Składniki:

2 pomarańcze
2 łyżki brazowego cukru
100 ml półwytrawnego, białego wina
1 łyżkę masła
szczypta cynamonu

1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, przez około dwie minuty.
3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
 
 
Krem mascarpone z nutą imbiru
To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".

Obrazek: Krem mascarpone z nutą imbiru

Przepis na krem mascarpone z nutą imbiru



Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
ok 1 cm świeżego imbiru

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała, wtedy dodajemy sok odciśnięty ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach).
4. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
Tort w stylu angielskim "Bratki"
Najważniejsze święta w styczniu to Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie wiem jakie kwiaty najbardziej lubiła moja babcia, nie zdążyłam jej o to zapytać, ale radosne bratki pasowały mi najbardziej. Są wytrzymałe jak Ona, na skrawku skalistej ziemi, wątła łodyga dźwiga wielki kwiat i wystarczy kropla deszczu, by rozkwitł.

Tort Bratki

Upiekłam dwa biszopty waniliowe, jeden w większej a drugi w mniejszej tortownicy. Po wystudzeniu większy przecięłam na dwie warstwy a mniejszy na trzy. Każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony (środkowy z obu stron) ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

Warstwy większego tortu przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej i większej podkładce, jako spód tortu.
Mniejszy tort złożyłam na cienkiej podkładce takiej samej wielkości, również przekładając warstwy kremem mascarpone. Na każdej warstwie kremu ułożyłam cienkie plastry fioletowej galaretki, którą zrobiłam wcześniej i pozostawiłam do zastygnięcia w lodówce.

Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego. Większy tort razem z podkładką obłożyłam lukrem w kolorze jasnej zieleni, a mniejszy na biało.

cukrowe bratki

Na obu piętrach tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych bratków, którą wykończyłam ręcznie malowanymi elementami łąki.

Zapraszam na filmowy tutorial:


Tagi:kawowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,waniliowy
 
 
Cukrowe bratki
Bratki z lukru plastycznego

W kwiatowej kompozycji babcinego tortu znalazły się bratki na różnych etapach rozkwitu. Trójkolorowe w pełni rozwinięte kwiaty, żółte z częściowo schowanymi płatkami i granatowe zupełnie zamknięte jeszcze pączki. Kompozycję dopełniają zielone, niesforne liście wyrastające z muśniętej pędzlem łąki.

Pączek bratka

Lukier plastyczny w trzech kolorach i kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki bratka - zapraszam na film.



Pączek bratka

 
Tort w stylu angielskim "Parawaning"
Letnie upały nad Bałtykiem zatarły się już nieco w pamięci, więc na kończące wakacje urodziny dziadka i wnuczki postanowiłam przypomnieć im tamten wspaniały czas. Zrobiłam dla nich jeden, wspólny tort "pół na pół" a granicę miedzy dziadkowym i wnuczkowym kawałkiem plaży wyznaczył parawan - parawaning po polsku ;).

Tort Parawaning - strona wnuczki
Tort Parawaning - strona dziadka

W prostokątnej formie z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt waniliowy. Po wystudzeniu przecięłam go na dwie warstwy i każdą z nich nasączyłam z jednej strony naparem kawy z odrobiną esencji waniliowej.
Pierwszą  warstwę  biszkopta  ułożyłam na podkładce  nasączoną  częścią do góry i przykryłam 1/3 kremu mascarpone.
Na kremie ułożyłam warstwę cienkich pierniczków - około 15 dkg, które przykryłam połową pozostałego kremu.
Kolejną warstwę tortu utworzyła beza, przykryta resztą kremu.
Tort  zakończyła od góry druga  warstwa  biszkopta, ułożona  nasączoną stroną  do kremu.
Po  delikatnym  dociśnięciu  i  wyrównaniu  ciasta  włożyłam  je  na  kilka  godzin do lodówki.
Kiedy wszystkie warstwy zwiążą się i usztywnią tort, czas na nadanie mu ostatecznego kształtu oraz obłożenie kremem maślanym. Warstwa kremu powinna być jak najcieńsza, gdyż nie nadaje on żadnych walorów smakowych, a służy jedynie jako wyrównujący podkład pod lukier. Stanowi też warstwę izolującą lukier od kremów wewnątrz tortu, mogących  go  rozpuścić. Uformowany  tort  schłodziłam w lodówce, aż krem maślany zrobił się twardy.
Budowanie dekoracji rozpoczęłam od rozwałkowania lukru plastycznego w kolorze piaskowym, który  ułożyłam  na  połowie  tortu  -  to  plaża. Kolejny  kawałek  lukru, w kolorze morskim, ułożyłam na drugiej połowie tortu tak, by wyglądał jak fale - lekko unosząc jego brzegi.
Pośrodku tortu wbiłam parawan dzielący tort na dwie części.
Na dziadkowej  stronie plaży  ustawiłam drewniany leżak i częściowo  zanurzoną  w wodzie butelkę piwa, a na stronie wnuczki - pasiasty ręcznik.
Plażę posmarowałam jadalnym klejem i obsypałam drobno pokruszonymi biszkoptami - świetnie imitują piasek. Dodałam pale wystające z wody i muszle na piasku.
Zanim zabrzmiało "Sto lat" i tort trafił na stół, zupełnie nieoczekiwanie na plaży pojawili się mali przyjaciele, chętni do pomocy w zbieraniu muszelek.

Tort Parawaning - minionki?

Jak zbudować plażę? Zapraszam na film:

Tagi:plaża,pół na pół,waniliowy
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Beza
Beza może stanowić ciasto samo w sobie jak Pavlova, ale świetnie sprawdza się też jako pojedyncza warstwa w torcie, różnicując jego strukturę. Każdy lubi ją inaczej: jedni wyschniętą i chrupiącą a inni suchą na zewnątrz i lekko ciągnącą wewnątrz. Do tortu wolę całkowicie wysuszoną - kruchą, jako kontrast do miękkiego biszkopta. Do bezy często dodaję też nuty smakowe: kawę, orzechy czy owocowy kisiel.

Składniki na bezę o średnicy 24 cm:

4 białka
1 szklanka cukru (do jajek o wielkości XL dodatkowo 1/4 szklanki)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim zaczniemy partiami dodawać cukier. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane bez cukru łatwo przebić, a wtedy zaczną się rozwarstwiać. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać jeszcze około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Teraz dodajemy skrobię i inne dodatki mieszając delikatnie ruzgą.
4. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno tortownicy i wypełniamy go pianą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165° bez termoobiegu na 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 120° i suszymy przez 1,5 godziny - będzie lekko ciągnąca wewnątrz. Do całkowitego wysuszenia bezy wystarczy zostawić ją w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Tort Parawaning - beza
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Leżak
Leżak z lukru plastycznego

Głównym elementem dziadkowej strony plaży jest drewniany leżak. Jego budowę rozpoczęłam od przygotowania "desek".

Deski z lukru plastycznego

Zmieszałam ze sobą lukry plastyczne, aby uzyskać kolorystykę drewna: jasny brąz (najwięcej), ciemny brąz, słoneczny żółty i odrobina czarnego. To ważne, by zakończyć mieszanie lukru zanim kolor się ujednolici. Całość rozwałkowałam, pocięłam na paski różnej grubości i zostawiłam do podeschnięcia. Po pół godzinie rozdzieliłam paski, odbiłam na nich wzór drewna i pozostawiłam do całkowitego wyschnięcia - około 10 godzin.

Tort Parawaning - deski

Wyschnięte deski docięłam i skleiłam jadalnym klejem.
 
 
Parawan
Parawan z lukru plastycznego

Z lukru plastycznego wycięłam prostokąt i przykleiłam patyczki do szaszłyków na jego końcach i pośrodku.

Jak zrobić parawan I

Uformowałam fałdy i pozostawiłam do zupełnego wyschnięcia.

Jak zrobić Parawan II