2017
2016
2015
Tort w stylu angielskim Torebka
    Każdy, kto w najbardziej nieoczekiwanym momencie potrzebował chusteczki, lub narzędzia zbrodni wie, że kobieca torebka nigdy nie zawodzi. A jeżeli do tego jest stylowa i elegancka - czego chcieć więcej.
    Dzisiejszy kawałek klasycznego Louis Vuitton rozkosznie kusi aromatem czekolady i jest pełen niespodzianek.

    Zaprojektowanie toru idealnego, to najtrudniejsza część uszczęśliwiania. Czasami znasz kogoś całe lata, a tak trudno przywołać z pamięci szczegóły. Jaki jest jej ulubiony kolor, co wywołuje w nim prawdziwą, dziecięcą radość, jaka pasja rozpala jej duszę i nie pozwala zasnąć całymi nocami. Czasami trwa to bardzo długo, a czasami jest jak rażenie pioruna i już wiem, co poczuje, kiedy go zobaczy.
    To uczucie jest bezcenne.

    W wyborze pomogła starsza siostra - dokładnie wiedziała co i jak, reszta to już bułka z masłem, a raczej "kawał ciacha" ;).

    Tort torebka

    Można by powiedzieć, że wszystko zaczęło się od deski, choć to raczej drewniana półka.
    Z czekoladowego lukru przygotowałam "deski", które utworzą jadalną imitację drewna. Do brązowej masy dodałam nieco lukru w innych kolorach i delikatnie zagniotłam, a następnie rozwałkowałam zanim kolory się ujednoliciły. Z masy wycięłam jednakowej szerokości pasy i odcisnęłam na nich słoje. Po lekkim podeschnięciu wykleiłam nimi grubą, prostokątną podstawkę pod tort.

    lukier plastyczny

    W prostokątnej blaszce o wymiarach 30x40 cm, z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt waniliowy, który przekroiłam na dwie, dość grube warstwy. Każdą warstwę nasączyłam od środka nieco rozcieńczonym ajerkoniakiem.

    Z połowy ciasta uformowałam dolne piętro: spodni biszkopt nasączoną częścią do góry, na to solidna warstwa kremu mascarpone, w którym zatopiłam kawałki mlecznej czekolady oraz kleksy karmelu i na wierzchu biszkopt nasączoną stroną do środka.
    Drugie piętro powstało podobnie z tą jednak różnicą, że zamiast czekolady oraz karmelu na warstwie kremu ułożyłam cieniutkie, korzenne pierniczki.

    Po kilku godzinach chłodzenia tortu, na każde piętro nałożyłam warstwę kremu maślanego i ponownie schłodziłam. Górne piętro umieściłam dodatkowo na dociętej podkładce, dzięki czemu konstrukcja torebki będzie stabilniejsza.

    cake bag

    tort torebka Louis Vuitton

    Dekorację rozpoczęłam od okrycia lukrem plastycznym obu pięter tortu. Głęboki brązowy kolor nadaje mu wchodząca w jego skład czekolada. Czujecie ten zniewalający zapach - to najsłodsza torebka na świecie.

    tort artystyczny torebka

    wzór graficzny LV namalowałam ręcznie złotym barwnikiem spożywczym na całej powierzchni torebki. Osobno Wykonałam również uszy z maszynowymi ściegami.

    tort w stylu angielskim torebka

    Torebkę "zamknęłam" od góry zamkiem błyskawicznym, a do bocznych krawędzi "przypięłam" mocowania na lukrowe guziki.

    lukier plastyczny zamek

    tort na urodziny

    Zapraszam na film, na którym zobaczycie jak powstał ten wyjątkowy tort.

    Tagi:czekoladowy,karmelowy,piernikowy,tylko dziewczyny
     
    Tort w stylu angielskim "Louboutin"
    Większość kobiet pewnie skłoni się ku twierdzeniu, że butów nigdy dosyć.

    Tort Louboutin

    A zwłaszcza, kiedy są to TAKIE buty, bo czerwona podeszwa każdej z nas poprawi nastrój i to bynajmniej nie jest żadna sugestia ;).

    Tort buty

    Jako, że to właśnie buty wygrały nasz mały plebiscyt, Louboutin z najlepszymi życzeniami dla wszystkich kobiet w dniu naszego święta.

    Tort buty

    Upiekłam dwa biszopty waniliowe w prostokątnej blaszce. Po wystudzeniu przecięłam każdy na dwie części, dzięki temu otrzymałam cztery warstwy, które przełożone kremem utworzą pudełko na buty. Każdą z warstw nasączyłam od wewnętrznej strony ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

    Ciasto przełożyłam trzema warstwami kremu mascarpone, a w środkowej dodatkowo zatopiłam drobne kawałki domowych pierniczków. Nadały one lekki korzenny aromat, który nieodmiennie przywołuje w pamięci ciepło kominka i zapach grzanego wina. Tort odstawiłam na kilka godzin do lodówki.

    Przed nałożeniem  dekoracyjnej warstwy jasno brązowego lukru  plastycznego, o smaku mlecznej czekolady, nadałam ciastu ostateczny kształt za pomocą kremu maślanego. Prostokątną podkładkę obłożyłam osobno, przygotowanymi wcześniej, paskami brązowego lukru uformowanymi na kształt desek - tak powstała drewniana podłoga.

    Czekoladowy parkiet

    Zapraszam na film.

    Tagi:piernikowy,tiramisu,tylko dziewczyny
     
     
    Szpilka
    szpilka z czerwoną podeszwą

    Cukrowa szpilka, jak każdy element z lukru plastycznego, który robię po raz pierwszy był sporym wyzwaniem, ale właśnie to cieszy mnie najbardziej - ciągle coś nowego.
    Kiedy powiedziałam przyjaciółce, że właśnie kupiłam nowe, czarne szpilki tylko po to, żeby rozłożyć je na części pierwsze, uznała, że to świetny dowcip. I choć proste to nie było, dzięki temu przygotowałam ze sztywnej folii szablony wszystkich elementów oraz silikonową formę na obcas. Gdybym mieszkała za oceanem, kupiłabym gotowy zestaw i dalej poszłoby już z górki, ale fakt, że najpierw trzeba wymyślić rozwiązanie a potem jeszcze samemu zrobić narzędzia, czyni z nas bardziej cukierniczych artystów niż rzemieślników.

    tort Louboutin

    Wszystkie elementy buta, przed ostatecznym złożeniem, wymagały odpowiedniego wysuszenia, więc wycięłam je z lukru tydzień wcześniej i nadając im pożądany kształt, zostawiłam do wyschnięcia.
    Zanim włożyłam czarny lukier do formy na obcas, umieściłam w nim patyczek do szaszłyków. Dzięki temu stabilnie zakotwiczyłam gotowy but w torcie.

    Szpilka Louboutin

     
    Tort w stylu angielskim "Piknik"
    W okno puka już jesień i choć czasem bywa chłodno, zachłannie łapiemy ostatnie promyki słońca, czas więc najwyższy, na spotkanie integracyjne. Osiem niezwykłych kobiet, uśmiechniętych i radosnych przy wspólnym ognisku. Koleżanki z pracy, choć zupełnie nie w służbowych okolicznościach. Na co dzień doskonałe w tym co robią razem, jak jeden organizm, ale tutaj, każda wyjątkowa. Swoją drogą, ciekawe czy się rozpoznały.
    Dzisiejszy kawałek trawy o dziwo pachnie kawą ;).

    Tort Piknik
     
    W prostokątnej formie 25cm x 35cm, z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt kawowy. Po wystudzeniu  przecięłam go na dwie warstwy i każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony naparem kawy z dwoma łyżeczkami wódki cytrynowej.
    Pierwszą  warstwę  biszkopta  położyłam na podkładce  nasączoną częścią do góry i przykryłam połową kremu mascarpone z kawałkami kawowej czekolady.
    Z pojedynczej porcji ciasta w formie (25x35) upiekłam biszkopt kakaowy, nasączyłam go obustronnie i ułożyłam na kremie.
    Tort zakończyła druga połowa kremu i druga warstwa kawowego biszkopta.
    Ciasto włożyłam na kilka godzin do lodówki.
    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego. Ciasto ponownie schłodziłam aż krem zastygł.
    Budowanie dekoracji rozpoczęłam od rozwałkowania  zielonego lukru plastycznego i ułożenia go na całej powierzchni tortu - to łąka.
    Wokół płonącego ogniska umieściłam wykonane z lukru figurki kobiet.

    Tort Piknik - figurki z lukru plastycznego

    Boki tortu wykończyłam źdźbłami trawy.

    Tort Piknik - trawa z lukru plastycznego

    Tagi:kakaowy,kawowy,ogień,piknik,tylko dziewczyny
     
     
    Biszkopt kawowy
    Biszkopt kawowy powinien odróżniać się jedynie delikatną nutą kawy, aromatu nada mu dopiero ekstrakt, którym zostanie nasączony.

    Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego (60g.)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
    2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi  porcjami  na  przemian  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Krótko mieszamy mikserem na małych obrotach.
    4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

     
     
    Krem mascarpone z kawową czekoladą
    Serek mascarpone, słodycz czekolady i wyraźny kawowy aromat - hmm, to tygrysy lubią najbardziej ;).

    Składniki:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    4 łyżki cukru
    0,5 kg serka mascarpone
    1 tabliczka czekolady "kawa z mlekiem" (czekolada składa się z dwóch warstw: czarnej - kawowej i białej - śmietankowej).

    1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
    2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
    3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie biała.
    4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
    5. Na sam koniec do kremu wsypujemy posiekaną czekoladę.
    6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
     
     
    Biszkopt kakaowy
    Biszkopt kakaowy, choć aromatycznie dość ciężki i nie ze wszystkim da się połączyć jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

    Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    1 opakowanie budyniu kokaowego (60g.)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka gorzkiego kakao

    1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
    2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
    4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

    Tort Piknik - biszkopt kakaowy
     
     
    Krem maślany
    Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

    Składniki:

    3 żółtka
    250g. masła
    1 szklanka cukru

    1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
    2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
    4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

    Tort Piknik - krem maślany
     
     
    Ognisko
    Szczapy drewna zrobiłam z dwóch odcieni brązowego lukru, mieszając je tylko tyle, żeby kolory się połączyły  ale  nie  ujednoliciły. Uformowałam  wałki, odcisnęłam w nich rowki i zostawiłam do wyschnięcia
    Ogniki uformowałam ręcznie ze zmieszanych ze sobą trzech lukrów: czerwonego, pomarańczowego i żółtego.
    Z wyschniętych elementów ułożyłam ognisko i skleiłam klejem cukrowym.

    Tort Piknik - ognisko
     
     
    Figurki kobiet
    Do tworzenia  figurek używam  specjalnego  lukru, który  jest  bardziej  elastyczny i przez to mniej się kruszy.
    Poszczególne elementy figurki formuję osobno, a kiedy podeschną składam. Zaczynam od korpusu (od szyi do pasa), przez środek umieszczam patyczek, który ułatwi połączenie z pozostałymi elementami. Następnie głowę, nogi i ręce. Osobno wykrawam zaprojektowane wcześniej ubrania.
    Włosy układam na samym końcu, kiedy figurka jest już złożona i ubrana.

    Tort Piknik - figurki kobiet
    Tort Piknik - figurki kobiet