2018
2017
2016
2015
Tort antygrawitacyjny kanapka z nutellą
Tort urodzinowy dla największego łasucha na świecie?
Nie zastanawiałam się ani sekundy, waniliowo-kawowe wnętrze oblane grubą strugą czekolady.
Brzmi apetycznie? Tylko kto trzyma ten słoik?

Tort antygrawitacyjny nutella

Jak zrobić tort antygrawitacyjny nutella



W prostokątnej blaszce upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na dwie warstwy, a każdą z nich przecięłam jeszcze na połowę. Otrzymałam cztery niezbyt grube, prawie kwadratowe blaty, z których uformuję kanapkę.

Tort antygrawitacyjny, czyli taki, który wygląda jakby przeczył prawom ciążenia musi być zbudowany na stelażu. Do tego tortu wykorzystałam grubą, drewnianą deskę kuchenną, która doskonale spełniła funkcję realnego podkładu pod kanapkę oraz drewnianego drążka, który zamontowałam pionowo w desce za pomocą męża.

Blaty nasączyłam od wewnątrz aromatycznym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej, a następnie przełożyłam kremem mascarpone ze śmietanką, który przygotowałam bez cukru. Wyraźnej, kawowej słodyczy nadały kremowi pokruszone na wierzchu każdej warstwy kawowe beziki.

Choć tort składa się z czterech blatów gęsty krem na bazie serka ze śmietanką usztywnił go na tyle, by zachował formę.

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, odcięłam niepotrzebne kawałki ciasta i uformowałam kształt kanapki. Całość obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Tort okryłam lukrem plastycznym w kolorze jasnego brązu i namalowałam na min brązowym barwnikiem skórki chleba. Pomiędzy kanapkami wylałam polewę ganache z gorzkiej czekolady.

Antygrawitacyjny tort urodzinowy kanapka z nutellą

Następnie na końcu drążka, klejem na gorąco, przykleiłam umyty słoik po nutelli tak, by sprawiał wrażenie, że czekolada się z niego wylewa. Zachowajcie ostrożność, by podczas mycia nie uszkodzić i nie zabrudzić nalepki na słoiku.

Na koniec "wybrudziłam" czekoladą wewnętrzną stronę słoika,

Tort antygrawitacyjny chleb z nutellą

i drążek, zakańczając jego połączenie z tortem dużym czekoladowym kleksem.

Tort urodzinowy z nutellą

I gotowe. :)

Tort antygrawitacyjny na urodziny z nutellą

Zobaczcie krok po kroku jak łatwo zrobić ten tort.

Tagi:czekoladowy,kawowy,Nutella
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Bezy kawowe
bezy kawowe

Beziki o przeróżnych smakach i kolorach cieszą się u mnie dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieciaków. Powiem Wam jednak w sekrecie, że bezy o delikatnym smaku kawy to mój nr 1.



beziki kawowe

Przepis na bezy o smaku kawy


Składniki na około 60 średnich bezików:

4 białka
200 g cukru kryształu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki gorącej wody
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

1.Kawę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Białka ubijamy mikserem przez chwilkę, aż lekko się spienią i partiami dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
3. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz kawę i miksujemy, aż wszystko zupełnie się połączy.
4. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki nieco urosną, więc musimy zostawić między nimi niewielkie odstępy.
5. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150° i od razu zmniejszamy temperaturę do 130°. Suszymy około 90 minut.
 
 
Ganache z gorzkiej czekolady

Ganache to nic innego jak połączenie na ciepło czekolady z wysokoprocentową śmietanką.
W zależności od temperatury i ilości użytej czekolady możemy otrzymać różne postacie ganache do różnych celów.


Najbardziej klasyczny ganache ma konsystencję nutelli i służy do obkładania tortu (lub jak to określają tortomaniacy tynkowania ;). Tak obłożony tort po schłodzeniu stanowi stabilną podstawę pod lukier plastyczny bądź dowolny, inny rodzaj dekoracji.

Przepis na ganache z gorzkiej czekolady do tynkowania


Składniki:

400 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć konsystencję nutelli, wtedy możemy już obłożyć nim tort. Możemy go też lekko zmiksować, uzyska wtedy bardziej kremową konsystencję, ale jednocześnie zgęstnieje, co może utrudnić jego rozsmarowanie.


Ganache czekoladowe może przybrać również formę kremu do przełożenia tortu, wtedy przed przełożeniem miksujemy go na puszysty krem.

Przepis na krem ganache z gorzkiej czekolady do przełożenia tortu


Składniki:

600 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu po zmiksowaniu uzyskamy puszysty, łatwy do rozsmarowania krem.


Od razu po wykonaniu, kiedy ganache lekko przestygnie możemy użyć jej jako drip - czyli płynną, lśniącą polewę, która efektownie spłynie z tortu.

Przepis na polewę ganache z gorzkiej czekolady do drip cake


Składniki:

100 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady

1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia i lekko ciepłego możemy użyć jako polewy. Po schłodzeniu polewa ulegnie zestaleniu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Parawaning - biszkopt
 
Przyjęcie z okazji chrztu - słodkie prezenty dla gości
Przyjęcie z okazji chrztu - słodkie prezenty dla gości
    Dzieci zawsze budzą w nas ciepłe uczucia, a mała Olivka już dawno skradła serca wszystkich wokoło. Więc tego dnia, by zachować wyjątkowość tej chwili, wraz z rodzicami obdarowała swoich gości słodką, pasującą do tortu niespodziaką,

    przyjęcie z okazji chrztu

    zamkniętą w białym, misternym pudełku z kilkoma słowami podziękowania.

    upominki dla gości

    Upiekłam piernikowe muffinki w białych papilotkach:

    Składniki na 12 sztuk:

    2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    0,5 szklanki cukru
    0,5 kostki roztopionego masła
    0,5 tabliczki roztopionej białej czekolady
    2 jajka
    100 ml mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika

    1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia).
    2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
    3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

    Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam łagodnym naparem kawy i okryłam białym lukrem plastycznym.
    Na górze umieściłam kompozycję kwiatuszków z lukru plastycznego w różnych odcieniach różu.

    muffiny z kwiatami cukrowymi

    Babeczki zapakowałam w ozdobne białe pudełeczka z różową kokardką oraz karteczką z ciepłymi słowami podziękowania za wspólnie spędzony czas.

    ozdobne pudełka

    A jeżeli chcecie zobaczyć jak łatwo zrobiłam słodkie upominki, zapraszam na filmowy tutorial:



    Jeszcze dzisiejszy schemat kolorów, Jak Wam się podoba?

    słodkie upominki
    Tagi:chrzest,kawowy,piernikowy
     
    Ślub w kolorach ecru i starego złota
    Ślub w kolorach ecru i starego złota
      Termin ustalony, suknia wybrana więc kolejne wielkie pytanie brzmi: jak będzie wyglądało to wymarzone przyjęcie? I choć to naprawdę wiele kwestii, zanim zdążyłam zapytać, panna młoda miała już gotową odpowiedź: ecru i stare złoto. 

      przyjęcie ślubne ecru i stare złotoł

      Stosownie do charakteru ślubnego stołu zaprojektowałam i wykonałam papierowe wizytówki z drobnymi kwiatuszkami i wstążką w kolorze starego złota zwieńczającą serce. Wizytówki nie tylko subtelnie wskażą gościom ich miejsca przy stole, ale przydadzą podniosłego charakteru stołowej dekoracji.

      wizytówki na ślub

      Kolejny element ślubnego projektu to słodkie upominki dla gości. Są one nie tylko symbolicznym podziękowaniem za wspólne przeżycie tych wyjątkowych chwil, lecz słodkim wspomnieniem, kiedy następnego dnia świat wróci już do rzeczywistości.

      Upiekłam czekoladowe muffinki w białych papilotkach:

      Składniki na 12 sztuk:

      2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
      0,5 szklanki cukru
      0,5 kostki roztopionego masła
      0,5 tabliczki roztopionej mlecznej czekolady
      2 jajka
      100 ml mleka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta cynamonu

      1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia).
      2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
      3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

      muffiny czekoladowe

      Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam łagodnym naparem kawy i okryłam białym lukrem plastycznym.
      Na powierzchni lukru odcisnęłam delikatnie wzór z drobnymi sercami.

      muffiny okryte białym lukrem

      Elementem dekoracyjnym babeczek są złote obrączki, które uformowałam wcześniej z żółtego lukru plastycznego, a po całkowitym wyschnięciu musnęłam nieco złotym barwnikiem spożywczym.

      złote obrączki

      Teraz wystarczy ułożyć je na babeczce.

      muffinki z obrączkami na ślub

      Ostatnim szlifem są koronkowe, papierowe owijki, które nadały całości subtelny ślubny charakter.

      koronkowe owijki muffinek

      Zanim muffiny trafiły do gości, opakowałam je w przeźroczystą folię i ozdobiłam drobnymi kwiatuszkami.
      Dołączyłam też karteczkę z podziękowaniem, imionami nowożeńców i datą uroczystości.

      prezent dla gości weselnych

      upominki dla gości weselnych

      Wszystko już gotowe, więc oczekujemy na wielki finał.
      Tagi:czekoladowy,kawowy
       
      Tort w stylu angielskim "Bratki"
      Najważniejsze święta w styczniu to Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie wiem jakie kwiaty najbardziej lubiła moja babcia, nie zdążyłam jej o to zapytać, ale radosne bratki pasowały mi najbardziej. Są wytrzymałe jak Ona, na skrawku skalistej ziemi, wątła łodyga dźwiga wielki kwiat i wystarczy kropla deszczu, by rozkwitł.

      Tort Bratki

      Upiekłam dwa biszopty waniliowe, jeden w większej a drugi w mniejszej tortownicy. Po wystudzeniu większy przecięłam na dwie warstwy a mniejszy na trzy. Każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony (środkowy z obu stron) ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

      Warstwy większego tortu przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej i większej podkładce, jako spód tortu.
      Mniejszy tort złożyłam na cienkiej podkładce takiej samej wielkości, również przekładając warstwy kremem mascarpone. Na każdej warstwie kremu ułożyłam cienkie plastry fioletowej galaretki, którą zrobiłam wcześniej i pozostawiłam do zastygnięcia w lodówce.

      Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego. Większy tort razem z podkładką obłożyłam lukrem w kolorze jasnej zieleni, a mniejszy na biało.

      cukrowe bratki

      Na obu piętrach tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych bratków, którą wykończyłam ręcznie malowanymi elementami łąki.

      Zapraszam na filmowy tutorial:


      Tagi:kawowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,waniliowy
       
       
      Cukrowe bratki
      Bratki z lukru plastycznego

      W kwiatowej kompozycji babcinego tortu znalazły się bratki na różnych etapach rozkwitu. Trójkolorowe w pełni rozwinięte kwiaty, żółte z częściowo schowanymi płatkami i granatowe zupełnie zamknięte jeszcze pączki. Kompozycję dopełniają zielone, niesforne liście wyrastające z muśniętej pędzlem łąki.

      Pączek bratka

      Lukier plastyczny w trzech kolorach i kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki bratka - zapraszam na film.



      Pączek bratka

       
      Tort w stylu angielskim "Piknik"
      W okno puka już jesień i choć czasem bywa chłodno, zachłannie łapiemy ostatnie promyki słońca, czas więc najwyższy, na spotkanie integracyjne. Osiem niezwykłych kobiet, uśmiechniętych i radosnych przy wspólnym ognisku. Koleżanki z pracy, choć zupełnie nie w służbowych okolicznościach. Na co dzień doskonałe w tym co robią razem, jak jeden organizm, ale tutaj, każda wyjątkowa. Swoją drogą, ciekawe czy się rozpoznały.
      Dzisiejszy kawałek trawy o dziwo pachnie kawą ;).

      Tort Piknik
       
      W prostokątnej formie 25cm x 35cm, z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt kawowy. Po wystudzeniu  przecięłam go na dwie warstwy i każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony naparem kawy z dwoma łyżeczkami wódki cytrynowej.
      Pierwszą  warstwę  biszkopta  położyłam na podkładce  nasączoną częścią do góry i przykryłam połową kremu mascarpone z kawałkami kawowej czekolady.
      Z pojedynczej porcji ciasta w formie (25x35) upiekłam biszkopt kakaowy, nasączyłam go obustronnie i ułożyłam na kremie.
      Tort zakończyła druga połowa kremu i druga warstwa kawowego biszkopta.
      Ciasto włożyłam na kilka godzin do lodówki.
      Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego. Ciasto ponownie schłodziłam aż krem zastygł.
      Budowanie dekoracji rozpoczęłam od rozwałkowania  zielonego lukru plastycznego i ułożenia go na całej powierzchni tortu - to łąka.
      Wokół płonącego ogniska umieściłam wykonane z lukru figurki kobiet.

      Tort Piknik - figurki z lukru plastycznego

      Boki tortu wykończyłam źdźbłami trawy.

      Tort Piknik - trawa z lukru plastycznego

      Tagi:kakaowy,kawowy,ogień,piknik,tylko dziewczyny
       
       
      Biszkopt kawowy
      Biszkopt kawowy powinien odróżniać się jedynie delikatną nutą kawy, aromatu nada mu dopiero ekstrakt, którym zostanie nasączony.

      Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

      4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
      1 szklanka cukru
      1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
      1 opakowanie budyniu śmietankowego (60g.)
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

      1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
      2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
      3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi  porcjami  na  przemian  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Krótko mieszamy mikserem na małych obrotach.
      4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

       
       
      Krem mascarpone z kawową czekoladą
      Serek mascarpone, słodycz czekolady i wyraźny kawowy aromat - hmm, to tygrysy lubią najbardziej ;).

      Składniki:

      4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
      4 łyżki cukru
      0,5 kg serka mascarpone
      1 tabliczka czekolady "kawa z mlekiem" (czekolada składa się z dwóch warstw: czarnej - kawowej i białej - śmietankowej).

      1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
      2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
      3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie biała.
      4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
      5. Na sam koniec do kremu wsypujemy posiekaną czekoladę.
      6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
       
       
      Biszkopt kakaowy
      Biszkopt kakaowy, choć aromatycznie dość ciężki i nie ze wszystkim da się połączyć jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

      Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

      4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
      1 szklanka cukru
      1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
      1 opakowanie budyniu kokaowego (60g.)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka gorzkiego kakao

      1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
      2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
      3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
      4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

      Tort Piknik - biszkopt kakaowy
       
       
      Krem maślany
      Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

      Składniki:

      3 żółtka
      250g. masła
      1 szklanka cukru

      1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
      2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
      3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
      4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

      Tort Piknik - krem maślany
       
       
      Ognisko
      Szczapy drewna zrobiłam z dwóch odcieni brązowego lukru, mieszając je tylko tyle, żeby kolory się połączyły  ale  nie  ujednoliciły. Uformowałam  wałki, odcisnęłam w nich rowki i zostawiłam do wyschnięcia
      Ogniki uformowałam ręcznie ze zmieszanych ze sobą trzech lukrów: czerwonego, pomarańczowego i żółtego.
      Z wyschniętych elementów ułożyłam ognisko i skleiłam klejem cukrowym.

      Tort Piknik - ognisko
       
       
      Figurki kobiet
      Do tworzenia  figurek używam  specjalnego  lukru, który  jest  bardziej  elastyczny i przez to mniej się kruszy.
      Poszczególne elementy figurki formuję osobno, a kiedy podeschną składam. Zaczynam od korpusu (od szyi do pasa), przez środek umieszczam patyczek, który ułatwi połączenie z pozostałymi elementami. Następnie głowę, nogi i ręce. Osobno wykrawam zaprojektowane wcześniej ubrania.
      Włosy układam na samym końcu, kiedy figurka jest już złożona i ubrana.

      Tort Piknik - figurki kobiet
      Tort Piknik - figurki kobiet