2017
2016
2015
Tort antygrawitacyjny kanapka z nutellą
    Tort urodzinowy dla największego łasucha na świecie?
    Nie zastanawiałam się ani sekundy, waniliowo-kawowe wnętrze oblane grubą strugą czekolady.
    Brzmi apetycznie? Tylko kto trzyma ten słoik?

    Tort antygrawitacyjny nutella

    Jak zrobić tort antygrawitacyjny nutella



    W prostokątnej blaszce upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na dwie warstwy, a każdą z nich przecięłam jeszcze na połowę. Otrzymałam cztery niezbyt grube, prawie kwadratowe blaty, z których uformuję kanapkę.

    Tort antygrawitacyjny, czyli taki, który wygląda jakby przeczył prawom ciążenia musi być zbudowany na stelażu. Do tego tortu wykorzystałam grubą, drewnianą deskę kuchenną, która doskonale spełniła funkcję realnego podkładu pod kanapkę oraz drewnianego drążka, który zamontowałam pionowo w desce za pomocą męża.

    Blaty nasączyłam od wewnątrz aromatycznym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej, a następnie przełożyłam kremem mascarpone ze śmietanką, który przygotowałam bez cukru. Wyraźnej, kawowej słodyczy nadały kremowi pokruszone na wierzchu każdej warstwy kawowe beziki.

    Choć tort składa się z czterech blatów gęsty krem na bazie serka ze śmietanką usztywnił go na tyle, by zachował formę.

    Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, odcięłam niepotrzebne kawałki ciasta i uformowałam kształt kanapki. Całość obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

    Tort okryłam lukrem plastycznym w kolorze jasnego brązu i namalowałam na min brązowym barwnikiem skórki chleba. Pomiędzy kanapkami wylałam polewę ganache z gorzkiej czekolady.

    Antygrawitacyjny tort urodzinowy kanapka z nutellą

    Następnie na końcu drążka, klejem na gorąco, przykleiłam umyty słoik po nutelli tak, by sprawiał wrażenie, że czekolada się z niego wylewa. Zachowajcie ostrożność, by podczas mycia nie uszkodzić i nie zabrudzić nalepki na słoiku.

    Na koniec "wybrudziłam" czekoladą wewnętrzną stronę słoika,

    Tort antygrawitacyjny chleb z nutellą

    i drążek, zakańczając jego połączenie z tortem dużym czekoladowym kleksem.

    Tort urodzinowy z nutellą

    I gotowe. :)

    Tort antygrawitacyjny na urodziny z nutellą

    Zobaczcie krok po kroku jak łatwo zrobić ten tort.

    Tagi:czekoladowy,kawowy,Nutella
     
    Przyjęcie z okazji chrztu - słodkie prezenty dla gości
    Przyjęcie z okazji chrztu - słodkie prezenty dla gości
      Dzieci zawsze budzą w nas ciepłe uczucia, a mała Olivka już dawno skradła serca wszystkich wokoło. Więc tego dnia, by zachować wyjątkowość tej chwili, wraz z rodzicami obdarowała swoich gości słodką, pasującą do tortu niespodziaką,

      przyjęcie z okazji chrztu

      zamkniętą w białym, misternym pudełku z kilkoma słowami podziękowania.

      upominki dla gości

      Upiekłam piernikowe muffinki w białych papilotkach:

      Składniki na 12 sztuk:

      2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
      0,5 szklanki cukru
      0,5 kostki roztopionego masła
      0,5 tabliczki roztopionej białej czekolady
      2 jajka
      100 ml mleka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      2 łyżeczki przyprawy do piernika

      1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia).
      2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
      3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

      Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam łagodnym naparem kawy i okryłam białym lukrem plastycznym.
      Na górze umieściłam kompozycję kwiatuszków z lukru plastycznego w różnych odcieniach różu.

      muffiny z kwiatami cukrowymi

      Babeczki zapakowałam w ozdobne białe pudełeczka z różową kokardką oraz karteczką z ciepłymi słowami podziękowania za wspólnie spędzony czas.

      ozdobne pudełka

      A jeżeli chcecie zobaczyć jak łatwo zrobiłam słodkie upominki, zapraszam na filmowy tutorial:



      Jeszcze dzisiejszy schemat kolorów, Jak Wam się podoba?

      słodkie upominki
      Tagi:chrzest,kawowy,piernikowy
       
      Ślub w kolorach ecru i starego złota
      Ślub w kolorach ecru i starego złota
        Termin ustalony, suknia wybrana więc kolejne wielkie pytanie brzmi: jak będzie wyglądało to wymarzone przyjęcie? I choć to naprawdę wiele kwestii, zanim zdążyłam zapytać, panna młoda miała już gotową odpowiedź: ecru i stare złoto. 

        przyjęcie ślubne ecru i stare złotoł

        Stosownie do charakteru ślubnego stołu zaprojektowałam i wykonałam papierowe wizytówki z drobnymi kwiatuszkami i wstążką w kolorze starego złota zwieńczającą serce. Wizytówki nie tylko subtelnie wskażą gościom ich miejsca przy stole, ale przydadzą podniosłego charakteru stołowej dekoracji.

        wizytówki na ślub

        Kolejny element ślubnego projektu to słodkie upominki dla gości. Są one nie tylko symbolicznym podziękowaniem za wspólne przeżycie tych wyjątkowych chwil, lecz słodkim wspomnieniem, kiedy następnego dnia świat wróci już do rzeczywistości.

        Upiekłam czekoladowe muffinki w białych papilotkach:

        Składniki na 12 sztuk:

        2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
        0,5 szklanki cukru
        0,5 kostki roztopionego masła
        0,5 tabliczki roztopionej mlecznej czekolady
        2 jajka
        100 ml mleka
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        szczypta cynamonu

        1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia).
        2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
        3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

        muffiny czekoladowe

        Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam łagodnym naparem kawy i okryłam białym lukrem plastycznym.
        Na powierzchni lukru odcisnęłam delikatnie wzór z drobnymi sercami.

        muffiny okryte białym lukrem

        Elementem dekoracyjnym babeczek są złote obrączki, które uformowałam wcześniej z żółtego lukru plastycznego, a po całkowitym wyschnięciu musnęłam nieco złotym barwnikiem spożywczym.

        złote obrączki

        Teraz wystarczy ułożyć je na babeczce.

        muffinki z obrączkami na ślub

        Ostatnim szlifem są koronkowe, papierowe owijki, które nadały całości subtelny ślubny charakter.

        koronkowe owijki muffinek

        Zanim muffiny trafiły do gości, opakowałam je w przeźroczystą folię i ozdobiłam drobnymi kwiatuszkami.
        Dołączyłam też karteczkę z podziękowaniem, imionami nowożeńców i datą uroczystości.

        prezent dla gości weselnych

        upominki dla gości weselnych

        Wszystko już gotowe, więc oczekujemy na wielki finał.
        Tagi:czekoladowy,kawowy
         
        Tort w stylu angielskim "Bratki"
        Najważniejsze święta w styczniu to Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie wiem jakie kwiaty najbardziej lubiła moja babcia, nie zdążyłam jej o to zapytać, ale radosne bratki pasowały mi najbardziej. Są wytrzymałe jak Ona, na skrawku skalistej ziemi, wątła łodyga dźwiga wielki kwiat i wystarczy kropla deszczu, by rozkwitł.

        Tort Bratki

        Upiekłam dwa biszopty waniliowe, jeden w większej a drugi w mniejszej tortownicy. Po wystudzeniu większy przecięłam na dwie warstwy a mniejszy na trzy. Każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony (środkowy z obu stron) ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

        Warstwy większego tortu przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej i większej podkładce, jako spód tortu.
        Mniejszy tort złożyłam na cienkiej podkładce takiej samej wielkości, również przekładając warstwy kremem mascarpone. Na każdej warstwie kremu ułożyłam cienkie plastry fioletowej galaretki, którą zrobiłam wcześniej i pozostawiłam do zastygnięcia w lodówce.

        Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego. Większy tort razem z podkładką obłożyłam lukrem w kolorze jasnej zieleni, a mniejszy na biało.

        cukrowe bratki

        Na obu piętrach tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych bratków, którą wykończyłam ręcznie malowanymi elementami łąki.

        Zapraszam na filmowy tutorial:


        Tagi:kawowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,waniliowy
         
         
        Cukrowe bratki
        Bratki z lukru plastycznego

        W kwiatowej kompozycji babcinego tortu znalazły się bratki na różnych etapach rozkwitu. Trójkolorowe w pełni rozwinięte kwiaty, żółte z częściowo schowanymi płatkami i granatowe zupełnie zamknięte jeszcze pączki. Kompozycję dopełniają zielone, niesforne liście wyrastające z muśniętej pędzlem łąki.

        Pączek bratka

        Lukier plastyczny w trzech kolorach i kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki bratka - zapraszam na film.



        Pączek bratka

         
        Tort w stylu angielskim "Piknik"
        W okno puka już jesień i choć czasem bywa chłodno, zachłannie łapiemy ostatnie promyki słońca, czas więc najwyższy, na spotkanie integracyjne. Osiem niezwykłych kobiet, uśmiechniętych i radosnych przy wspólnym ognisku. Koleżanki z pracy, choć zupełnie nie w służbowych okolicznościach. Na co dzień doskonałe w tym co robią razem, jak jeden organizm, ale tutaj, każda wyjątkowa. Swoją drogą, ciekawe czy się rozpoznały.
        Dzisiejszy kawałek trawy o dziwo pachnie kawą ;).

        Tort Piknik
         
        W prostokątnej formie 25cm x 35cm, z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt kawowy. Po wystudzeniu  przecięłam go na dwie warstwy i każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony naparem kawy z dwoma łyżeczkami wódki cytrynowej.
        Pierwszą  warstwę  biszkopta  położyłam na podkładce  nasączoną częścią do góry i przykryłam połową kremu mascarpone z kawałkami kawowej czekolady.
        Z pojedynczej porcji ciasta w formie (25x35) upiekłam biszkopt kakaowy, nasączyłam go obustronnie i ułożyłam na kremie.
        Tort zakończyła druga połowa kremu i druga warstwa kawowego biszkopta.
        Ciasto włożyłam na kilka godzin do lodówki.
        Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego. Ciasto ponownie schłodziłam aż krem zastygł.
        Budowanie dekoracji rozpoczęłam od rozwałkowania  zielonego lukru plastycznego i ułożenia go na całej powierzchni tortu - to łąka.
        Wokół płonącego ogniska umieściłam wykonane z lukru figurki kobiet.

        Tort Piknik - figurki z lukru plastycznego

        Boki tortu wykończyłam źdźbłami trawy.

        Tort Piknik - trawa z lukru plastycznego

        Tagi:kakaowy,kawowy,ogień,piknik,tylko dziewczyny
         
         
        Biszkopt kawowy
        Biszkopt kawowy powinien odróżniać się jedynie delikatną nutą kawy, aromatu nada mu dopiero ekstrakt, którym zostanie nasączony.

        Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

        4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
        1 szklanka cukru
        1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
        1 opakowanie budyniu śmietankowego (60g.)
        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
        1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

        1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
        2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
        3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi  porcjami  na  przemian  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Krótko mieszamy mikserem na małych obrotach.
        4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

         
         
        Krem mascarpone z kawową czekoladą
        Serek mascarpone, słodycz czekolady i wyraźny kawowy aromat - hmm, to tygrysy lubią najbardziej ;).

        Składniki:

        4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
        4 łyżki cukru
        0,5 kg serka mascarpone
        1 tabliczka czekolady "kawa z mlekiem" (czekolada składa się z dwóch warstw: czarnej - kawowej i białej - śmietankowej).

        1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
        2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
        3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie biała.
        4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
        5. Na sam koniec do kremu wsypujemy posiekaną czekoladę.
        6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
         
         
        Biszkopt kakaowy
        Biszkopt kakaowy, choć aromatycznie dość ciężki i nie ze wszystkim da się połączyć jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

        Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

        4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
        1 szklanka cukru
        1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
        1 opakowanie budyniu kokaowego (60g.)
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        1 łyżka gorzkiego kakao

        1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
        2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
        3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
        4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

        Tort Piknik - biszkopt kakaowy
         
         
        Krem maślany
        Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

        Składniki:

        3 żółtka
        250g. masła
        1 szklanka cukru

        1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
        2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
        3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
        4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

        Tort Piknik - krem maślany
         
         
        Ognisko
        Szczapy drewna zrobiłam z dwóch odcieni brązowego lukru, mieszając je tylko tyle, żeby kolory się połączyły  ale  nie  ujednoliciły. Uformowałam  wałki, odcisnęłam w nich rowki i zostawiłam do wyschnięcia
        Ogniki uformowałam ręcznie ze zmieszanych ze sobą trzech lukrów: czerwonego, pomarańczowego i żółtego.
        Z wyschniętych elementów ułożyłam ognisko i skleiłam klejem cukrowym.

        Tort Piknik - ognisko
         
         
        Figurki kobiet
        Do tworzenia  figurek używam  specjalnego  lukru, który  jest  bardziej  elastyczny i przez to mniej się kruszy.
        Poszczególne elementy figurki formuję osobno, a kiedy podeschną składam. Zaczynam od korpusu (od szyi do pasa), przez środek umieszczam patyczek, który ułatwi połączenie z pozostałymi elementami. Następnie głowę, nogi i ręce. Osobno wykrawam zaprojektowane wcześniej ubrania.
        Włosy układam na samym końcu, kiedy figurka jest już złożona i ubrana.

        Tort Piknik - figurki kobiet
        Tort Piknik - figurki kobiet