2017
2016
2015
Tort w stylu angielskim na Chrzest Niemowlę w piwonii
    Wiele się dzieje w życiu małej Olivki. Ledwie przyszła na świat a już trzeba szykować się na pierwsze w życiu przyjęcie - Chrzest.
    Dzisiejszy kawałek pochodzi z tortu w tonacji bieli i różu, zaprojektowanego na tę właśnie okazję. Kaskady różowych kwiatów a w centrum niemowlę otulone płatkami piwonii.

    Tort na chrzest

    Mamie od początku spodobał się ten pomysł, więc po obejrzeniu projektu młodzi rodzice nie mieli wątpliwości.

    Tort na chrzest - projekt

    W tortownicy o średnicy 26 cm. upiekłam biszkopt waniliowy, który przekroiłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam (górę i dół tylko od wewnątrz) ostudzonym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej.

    Warstwy tortu przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej podkładce, stanowiącej jego spód. Na każdą warstwę kremu nałożyłam smażone w cukrze skórki pomarańczowe - taka mała wariacja.

    Po kilku godzinach chłodzenia tortu, na całość nałożyłam warstwę kremu maślanego i ponownie umieściłam w lodówce.

    Dekorację rozpoczęłam od okrycia ciasta razem z podkładką białym lukrem plastycznym. W centralnej części z pojedynczych płatków różnej wielkości ułożyłam kwiat piwonii a w jego wnętrzu umieściłam niemowle z dyskretnym kwiatuszkiem we włoskach, podkreślającym wyjątkowy charakter uroczystości.

    niemowlę

    Przygotowałam tez specjalny płatek, aby przykryć dzidziusiowi pupę, ale rodzice uznali, że nie jest konieczny.

    dzidziuś

    Wokół górnej krawędzi tortu, nieregularnie ułożyłam drobne kwiatuszki wykonane wcześniej z lukru plastycznego w różnych odcieniach różu.

    kwiaty cukrowe

    Na koniec nasze słodkie logo.

    kwiaty z cukru

    A jeżeli chcecie zobaczyć jak powstawały poszczególne elementy tortu, zapraszam na filmowy tutorial:



    W każdym wpisie umieszczę jedno zdjęcie ze schematem kolorystycznym. Napiszcie jak się Wam podoba?

    niemowle - kolory
    Tagi:chrzest,kwiaty cukrowe,tiramisu
     
    Tort ślubny w stylu angielskim "Kwiatowe ecru"
    Tyle  przygotowań,  formalności,  kolejnych  spraw  niecierpliwie  odhaczanych w terminarzu i w końcu nadszedł ten dzień. Wszystkim udzielił się podniosły nastrój chwili, przysięga, na palcu złote tak...
    A kiedy emocje nieco opadły, nowożeńcy zaprosili gości na słodką kulminację wieczoru "Kwiatowe ecru".

    tort w stylu angielskim ecru

    Dzisiejszy kawałek pochodzi z piętrowego tortu ślubnego w dwóch odcieniach ecru i kusi dwoma smakami do wyboru: tiramisu lub korzennym aromatem piernika. Zdobi go delikatny, jednokolorowy bukiet kwiatów z lukru plastycznego.

    bukiet kwiatów z lukru plastycznego

    W tortownicy o średnicy 28 cm piekłam biszkopt waniliowy, i drugi mniejszy (24 cm) o smaku piernika.
    Oba torty przekroiłam na trzy warstwy i każdą z nich nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz): waniliowy - ostudzonym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej a piernikowy sokiem z pomarańczy.

    Oba torty przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, przystosowanej do umieszczenia na kolumienkach, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego.

    Dolne piętro tortu o smaku tiramisu razem z podstawą okryłam nieco ciemniejszym odcieniem lukru, a w miejscu, gdzie lukier okrywa już tylko podstawę odcisnęłam w nim drobne serduszka (jak na babeczkach - podziękowaniach).

    Górne, piernikowe piętro okryłam jaśniejszym odcieniem ecru i umieściłam na kolumienkach zakotwiczonych w dolnym torcie. Dzięki przestrzeni pomiędzy piętrami, całość nabrała dostojnego wyglądu.

    piętrowy tort ecru

    Na szczycie tortu  umieściłam bukiet delikatnych  kwiatów z lukru plastycznego w jednym kolorze.

    bukiet kwiatów na wierzchu tortu

    W kompozycji kwiatowej znalazły się całkiem rozwinięte i częściowo schowane jeszcze w pączkach róże, pęki drobnych hortensji i dopełniające całości liście.

    cukrowe kwiaty

    Kwiaty i liście umieściłam na drucikach, dzięki czemu kompozycje mogłam uformować przestrzennie.

    kompozycja kwiatów cukrowych

    A diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach ;)

    cukrowa hortensja
    Tagi:kwiatowy,kwiaty cukrowe,piernikowy,ślub,tiramisu
     
     
    Biszkopt piernikowy.
    Korzenny  zapach  zawsze  przenosi  mnie  myślami do Świąt Bożego Narodzenia, a ponieważ dla mnie to czas szczególny, biszkopt piernikowy stał się jednym z moich ulubionych. To on nastraja mnie ciepło i korzennie, gdy do świąt jeszcze bardzo daleko.

    Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

    6 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    2 opakowania budyniu waniliowego (a 60g.)
    1 łyżeczka przyprawy do piernika - można użyć gotowej lub zmieszać samemu wg przepisu tutaj

    1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
    2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy na przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane  ze  sobą  suche  składniki  (mąkę,  budyń  i  przyprawę  do  piernika) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
    4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termo obiegu na 40 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
     
     
    Tort ślubny w stylu angielskim "Piwonie i groszek"
    Szum białej sukni, muślin welonu, zapach świeżych kwiatów, wszystko na ten jeden, wyjątkowy dzień.
    Staramy się by przyjęcie weselne było niezapomniane i wyjątkowe, a cóż bardziej zapadnie w pamięć jak wyjątkowy, artystyczny tort.
    Nie jest to jednak tak proste jak myślałam, nie łatwo jest upiec tort, kiedy wiem, że to najważniejszy dzień w Ich życiu, a Oni wierzą, że tego dnia, właśnie dla Nich zrobię najpiękniejszy tort na świecie. Cóż, mogę powiedzieć Wam, że jest na to tylko jeden sposób - włożyć całe serce, i już.
    Dzisiejszy, kwiatowy  kawałek  rozkosznie  miesza  słodycz  i  świeżość  cytryn w subtelnym połączeniu kremu i lemon curd.

    Tort ślubny z cukrowymi piwoniami i groszkiem

    Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku z cytryny (1/4 szklanki), przegotowanej wody (1/2 szklanki) i kieliszka wódki cytrynowej.

    Trzy nasączone warstwy biszkopta umieściłam na podkładce i przełożyłam kremem mascarpone. Dodatkowo, na każdej kremowej warstwie rozłożyłam nieco lemon curd. Ile? Wszystko zależy jak bardzo wyczuwalny ma być cytrynowy aromat.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

    Tort, razem z podkładką, obłożyłam lukrem plastycznym w bardzo jasnym odcieniu pastelowego różu. Z nieco ciemniejszego lukru wycięłam drobne kwiaty, którymi wykończyłam spód tortu.

    pastelowy różowy lukier plastyczny

    Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych kwiatów: piwonii i groszku cukrowego

    Tort weselny piwonie i groszek

    Wedding cake piwonie i groszek
    Tagi:cytrynowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,ślub,waniliowy
     
     
    Lemon curd
    Lemon curd - doskonałe słodko-kwaśne połączenie wprowadza orzeźwienie cytryn i pomaga przełamać słodycz tortowych kremów.

    Składniki:

    1 cytryna
    100 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    50 g masła

    1. Skórkę z wyszorowanej cytryny ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części) a sok wyciskamy.
    2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
    3. Krem przecieramy przez drobne sitko, choć znam wielu amatorów lekkiej goryczki, którą pozostawiają drobinki cytrynowej skórki.
     
     
    Cukrowy groszek
    groszek cukrowy z lukru plastycznego

    W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort, znalazły się gałązki z rozwiniętymi kwiatami i pączkami a także zielonymi, skręconymi wąsikami.

    kwiaty cukrowego groszku

    Biały lukier plastyczny oraz kilka wskazówek jak z cukru zrobić gałązki pachnącego groszku - zapraszam na film.

     
    Tort w stylu angielskim "Dla Mamy"
    Czas, odchodząc zaciera za sobą pamięć codziennych zdarzeń, ale pozostawia coś - uczucia, wrażenia - nieuchwytny ślad.
    Nie pamiętam każdego dnia z mojego dzieciństwa, ale: miłość i pomocną dłoń bez względu na WSZYSTKO, cierpliwość, dobre słowa i ciepłe myśli na parapecie, strzegące moich snów przez całe życie.
    To oczywiste, mam przecież najwspanialszą Mamę na świecie.
    Dzisiejszy kawałek kwitnie słodkimi piwoniami specjalnie dla Niej, na ten jeden wyjątkowy dzień w roku - Dzień Mamy.

    cukrowa piwonia

    Upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam od wewnątrz (środkową z obu stron) mieszaniną soku pomarańczowego (1/2 szklanki), przegotowanej wody (1/4 szklanki) i czystej wódki cytrynowej (50 ml).

    Tort przełożyłam kremem mascarpone z nutą imbiru i umieściłam na podkładce, stanowiącej spód tortu. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam plastry, przygotowanej wcześniej, pomarańczowej galaretki, a na drugiej - smażone cząstki pomarańczy.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego.

    tort z cukrowymi piwoniami

    Tort, razem z podkładką, obłożyłam białym lukrem plastycznym i udekorowałam cukrowymi piwoniami.

    cukrowe piwonie

    Dwa "opadnięte" płatki piwonii pozostały na podkładce.

    ozdoba podkładki
     
    Tagi:kwiatowy,kwiaty cukrowe,pomarańczowy,waniliowy
     
     
    Krem mascarpone z nutą imbiru
    To nieco ostrzejsza wersja kremu, wspaniale komponuje się z cięższymi, słodkimi aromatami dodając im nieco "pazura".

    Składniki:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    4 łyżki cukru
    0,5 kg serka mascarpone
    ok 1 cm świeżego imbiru

    1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
    2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
    3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała, wtedy dodajemy sok odciśnięty ze startego imbiru (wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach).
    4. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
    5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
     
     
    Smażone cząstki pomarańczy
    Usmażone pomarańcze to świetny dodatek do deserów.

    Składniki:

    2 pomarańcze
    2 łyżki brazowego cukru
    100 ml półwytrawnego, białego wina
    1 łyżkę masła
    szczypta cynamonu

    1. Pomarańcze obieramy ze skóry i z białych błonek, ale w miarę możliwości zostawiamy cząstki w całości.
    2. Na patelni podgrzewamy cukier, aż się roztopi, a następnie zalewamy winem (musimy zachować szczególną ostrożność, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący). Po chwili dodajemy pomarańcze oraz cynamon i całość smażymy, stale mieszając, przez około dwie minuty.
    3. Patelnię zdejmujemy z pieca i dodajemy masło.
    4. Zanim pomarańcze wyłożymy na krem muszą zupełnie ostygnąć.
     
     
    Cukrowe piwonie
    Piwonie z lukru plastycznego

    W kwiatowej kompozycji, która ozdobiła tort na Dzień Mamy, znalazły się kwiaty na różnych etapach rozkwitu. W pełni rozkwitnięta piwonia, rozjaśniająca  się  od  różu   wewnętrznych, do  bieli   zewnętrznych   płatków,  różowa  w  pół  rozkwicie  i zamknięty jeszcze w liściach kielicha pączek. Kompozycję dopełniają pojedyncze kwiaty w odcieniach purpury i zielone, niesforne liście.

    Rozwinięty kwiat piwonii

    Kwiat piwonii

    Pączek piwonii

    Biały i liliowy lukier plastyczny oraz kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki piwonii - zapraszam na film.



     
    Tort w stylu angielskim "Bukiet stokrotek"
    Za oknem wiosna w pełni i cała przyroda tętni życiem. Co rusz rozkwitają bratki, wiśnie i ...
    Dzisiejszy kawałek pochodzi ze słodkiego kobierca śnieżnobiałych stokrotek. kocha, nie kocha, kocha ...

    Tort Stokrotki

    W  tortownicy  o  średnicy 20 cm. upiekłam  dwa  biszkopty: jeden  orzechowy a drugi czekoladowy, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, dzięki czemu wyrosły ponad obręcz formy i mogę każdy z nich przeciąć na cztery krążki. To ważne, by tort miał aż osiem warstw, bo dzięki temu "łodyżki" stokrotek będą odpowiednio długie i tort zachowa proporcje. Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) ostudzonym naparem kawy z odrobiną syropu lub likieru orzechowego.

    Oba torty przełożyłam kremem mascarpone śmietanowym i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu czekoladowego tortu posypałam granolą a orzechowego - posiekaną czekoladą z orzechami.

    W celu usztywnienia konstrukcji, w dolnym torcie umieściłam cztery stabilizatory, które zapobiegną zapadnięciu się tortu.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego.

    cukrowe stokrotki

    Na wierzchu tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych stokrotek a brzegi wykończyłam na kształt łodyżek paskami lukru plastycznego w różnych odcieniach zieleni.

    Zapraszam na filmowy tutorial:


    Tagi:czekoladowy,kwiaty cukrowe
     
     
    Biszkopt orzechowy
    Biszkopt orzechowy to jeden z moich ulubionych ciast tortowych, doskonale komponuje się z czekoladą i kremem mascarpone czy bitą śmietaną.

    Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

    8 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
    2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy, aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę z białek oraz  zmieszane  ze  sobą  suche  składniki ( mąkę, orzechy i proszek do pieczenia ) i mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
    4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

     
     
    Biszkopt czekoladowy
    Biszkopt czekoladowy, jest bardziej aromatyczny od kakaowego i choć dominuje aromatem jest bardzo popularny jako ciasto tortowe.

    Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    1 opakowanie budyniu z ciemnym kokao (60g.)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 tabliczki drobno startej gorzkiej czekolady

    1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo jest przebić. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
    2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  małymi   porcjami  na  przemian pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń, kakao, czekoladę i proszek do pieczenia). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
    4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
     
     
    Krem mascarpone śmietanowy
    Krem mascarpone jest dość lekki więc do połączenia z cięższymi biszkoptami, na przykład orzechowym warto go wzmocnić ubitą na sztywno śmietanką. Nie tylko usztywni ona konsystencję kremu, ale sprawi również, że będzie bardziej kremowy.

    Składniki:

    4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    6 łyżek cukru
    0,5 kg serka mascarpone
    200 ml. śmietanki kremowej 36%
    1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

    1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
    2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
    3. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.
    4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    5. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko i śmietanę mieszając delikatnie rózgą.
    6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
     
     
    Granola
    Granola jest doskonałym uzupełnieniem tortowych kremów, stanowi zaskakujący, chrupki dodatek i wzbogaca go orzechowo-cynamonowym aromatem.

    Składniki:

    200 g płatków owsianych
    50 g płatków migdałowych
    50 g orzechów laskowych
    100 g miodu
    20 g masła
    10 g mielonego cynamonu

    1. Na blaszce rozkładamy płatki owsiane, płatki migdałowe oraz orzechy rozbite na grube kawałki i posypujemy cynamonem.
    2. Całość oblewamy równomiernie miodem oraz roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
    3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu i pieczemy 30 minut co jakiś czas mieszając.
     
     
    Cukrowe stokrotki
    Stokrotki z lukru plastycznego

    W bukiecie znalazły się w pełni rozwinięte stokrotki, częściowo zamknięte jeszcze kwiaty oraz zielone trochę niesforne liście, osadzone na cienkich łodyżkach w różnych odcieniach zieleni.

    Stokrotka

    Lukier plastyczny w trzech kolorach i kilka przydatnych wskazówek - spróbujcie. Zapraszam na filmowy tutorial.


     
    Wielkanocne słodkości
    Za oknami wiosennie i powoli wpadamy w świąteczny nastrój, czas więc rozpocząć świąteczne przygotowania.

    Baby już upieczone i polukrowane więc czas na świąteczny tort - ukoronowanie świątecznego, rodzinnego przyjęcia. Tort składa się się z piętrowo ułożonych mufinek w dwóch smakach: czekoladowym i cynamonowym udekorowanych kwiatami z lukru plastycznego.

    ciasto drożdżowe

    Zdradzę Wam mój ulubiony przepis na mufinki, które zawsze się udają.

    Składniki na 18 mufinek:

    3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
    1 szklanka cukru
    300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    3 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 kostki masła - (roztapiamy i studzimy)
    1 tabliczka ciemnej czekolady

    1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
    2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
    3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), wlewamy mleko i chłodne masło a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
    4. Co do czekolady, to ja wkładam po kostce do każdej babeczki przed włożeniem do pieca, ale można ją też drobno posiekać i wmieszać do ciasta - Jak kto lubi. Ciasto wkładamy do papilotek lub specjalnej formy na mufinki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° bez termoobiegu na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

    W Cynamonowych  mufinkach zamieniam  kakao na solidną  łyżeczkę cynamonu i ciemną czekoladę na białą lub zupełnie z niej rezygnuję.

    Teraz już wystarczy udekorować je lukrowymi kwiatami

    Zdrowych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych wśród najbliższych przy świątecznym stole.

    Wesołych Świąt
    Tagi:czekoladowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,Wielkanoc
     
     
    Zacznij od baby
    Dzisiejszy wpis jest nieco inny, bo przyjął formę kartki z przepiśnika pewnego zaprzyjaźnionego Królika.
    Matilda z KiciNici, bo o niej mowa często bywa ze swoją przyjaciółką Soniulindą, w naszej magicznej kuchni, uczymy się tu razem i bawimy, a że święta już wkrótce, wypieki czas zacząć.

    ciasto drożdżowe

    A co nam z tego wyszło?

    ciasto drożdżowe
     
     
    Mufinkowy tort w stylu angielskim "Wiosna"
    Świętujemy, więc TORT musi być, a że to najbardziej radosne i wiosenne święta przygotowałam oczywiście kwiatowy, choć nie do końca tradycyjny tort.
    Składają się na niego dwa rodzaje mufinek: czekoladowe i cynamonowe ozdobione w stylu angielskim cukrowymi kwiatami. Żonkile, narcyze, stokrotki oraz kiście fioletowego bzu okrywają babeczki na kolejnych piętrach świątecznego tortu.

    ciasto drożdżowe

    Bez to moje ukochane kwitnące drzewo, ogrom delikatnych, misternych kwiatów, szaleństwo odcieni no i ten zapach... Ależ się rozmarzyłam i choć na drzewach zaledwie śpiące pąki ja czekam już na barwne pachnące kaskady za oknem.

    Bez

    Kiść bzu

    Mufiny ozdobione kwiatami bzu

    Jak je zrobić, to proste, zapraszam na filmowy tutorial.



    Na piwonie za oknem przyjdzie nam niestety jeszcze poczekać, ale "zakwitłam" je dla Was na świątecznym torcie i zapachniało malinami.

    Piwonie

    Mufiny ozdobione kwiatami piwonii

    Zobaczcie jak łatwo je zrobić.



    Żonkile i narcyze już cieszą nas swoimi kwiatami, więc nie mogło ich zabraknąć.

    Żonkile

    Narcyze i żonkile



    Zostały nam jeszcze roześmiane do słońca stokrotki i radosne, żółte motyle.

    Stokrotki

    Zapraszam na film.



    Radosnej wiosny.
     
    Tort w stylu angielskim "Walentynkowe serce"
    O miłości bezwzględnie powiedziano już wszystko, podobno nawet istnieje ;).
    I zgodzą się ze mną ci, którzy jej  doświadczyli, a może wciąż  doświadczają i ci, co nadal żyją nadzieją, że gdzieś, kiedyś...
    Choć wszyscy  desperacko jej szukamy, tylko  nielicznym  udaje się ją odnaleźć i choć wydaje się to takie proste, większości nie będzie dane jej zatrzymać, bo nie tak łatwo jest postawić kogoś ponad siebie.
    U progu Święta Zakochanych powiem Wam tylko jedno: KOCHAJCIE SIĘ.

    Dla Waszych słodkich Walentynek i szarmanckich Walentych tort "Serce"

    Tort serce

    Upiekłam biszopt waniliowy w prostokątnej blaszkce. Po wystudzeniu  przecięłam go na trzy warstwy, każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej  strony (środkowy z obu stron) ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

    Warstwy przełożyłam kremem mascarpone i odstawiłam na kilka godzin do lodówki, potem wycięłam z nich serca.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy różowego lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam tort za pomocą kremu maślanego. Boczne krawędzie tortu oraz część podkładki ozdobiłam mniejszymi serduszkami w wielu odcieniach różu.

    Ale to jeszcze nie koniec...

    Tagi:kwiaty cukrowe,tiramisu,Walentynki
     
     
    Serce z gałązką kwiatów wiśni
    Pierwsze serce przyozdobiłam kwitnącą gałązką wiśni.
    Najpierw wyrysowałam, jadalnymi farbkami, brązową gałąź, na którą przykleiłam delikatne, drobniutkie kwiatuszki. Zrobiłam je wcześniej z różowego lukru i pozostawiłam do wyschnięcia, żeby utrzymały kształt. W samym sercu kielichów kwiatowych umieściłam drobne perełki w kolorze ecru. Całości dopełniły ciemno-różowe błyszczące perełki.

    Tort serce z gałęzią wiśni

    gałąź wiśni

    Zapraszam na film:

     
     
    Serce ze stokrotkami
    Na drugim sercu od serca zakwitły stokrotki.
    Najpierw skomponowałam kwiaty. Przykleiłam dwie warstwy przygotowanych wcześniej i podeschniętych białych płatków, na których centralnie umieściłam żółty środek. Potem jadalnymi farbkami wymalowałam łodyżki i liście. Kompozycję dopełnił jeden liść uformowany z zielonego lukru.

    Tort serce ze stokrotkami

    stokrotki

    Zapraszam na filmowy tutorial:


     
     
    Serce z bratkiem
    Trzecie serce ozdobił cukrowy bratek.
    Najpierw przykleiłam podeschnięte wcześniej kwiaty, a potem jadalnymi farbkami wymalowałam łodyżkę i liście. Kompozycję dopełniły liście uformowane wcześniej z zielonego lukru.

    Tort serce z bratkami

    bratek

    Zapraszam na film:

     
    Tort w stylu angielskim "Bratki"
    Najważniejsze święta w styczniu to Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie wiem jakie kwiaty najbardziej lubiła moja babcia, nie zdążyłam jej o to zapytać, ale radosne bratki pasowały mi najbardziej. Są wytrzymałe jak Ona, na skrawku skalistej ziemi, wątła łodyga dźwiga wielki kwiat i wystarczy kropla deszczu, by rozkwitł.

    Tort Bratki

    Upiekłam dwa biszopty waniliowe, jeden w większej a drugi w mniejszej tortownicy. Po wystudzeniu większy przecięłam na dwie warstwy a mniejszy na trzy. Każdą z nich nasączyłam od wewnętrznej strony (środkowy z obu stron) ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

    Warstwy większego tortu przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej i większej podkładce, jako spód tortu.
    Mniejszy tort złożyłam na cienkiej podkładce takiej samej wielkości, również przekładając warstwy kremem mascarpone. Na każdej warstwie kremu ułożyłam cienkie plastry fioletowej galaretki, którą zrobiłam wcześniej i pozostawiłam do zastygnięcia w lodówce.

    Przed nałożeniem dekoracyjnej warstwy lukru plastycznego, ostatecznie uformowałam torty za pomocą kremu maślanego. Większy tort razem z podkładką obłożyłam lukrem w kolorze jasnej zieleni, a mniejszy na biało.

    cukrowe bratki

    Na obu piętrach tortu ułożyłam kompozycję z cukrowych bratków, którą wykończyłam ręcznie malowanymi elementami łąki.

    Zapraszam na filmowy tutorial:


    Tagi:kawowy,kwiatowy,kwiaty cukrowe,waniliowy
     
     
    Cukrowe bratki
    Bratki z lukru plastycznego

    W kwiatowej kompozycji babcinego tortu znalazły się bratki na różnych etapach rozkwitu. Trójkolorowe w pełni rozwinięte kwiaty, żółte z częściowo schowanymi płatkami i granatowe zupełnie zamknięte jeszcze pączki. Kompozycję dopełniają zielone, niesforne liście wyrastające z muśniętej pędzlem łąki.

    Pączek bratka

    Lukier plastyczny w trzech kolorach i kilka przydatnych rad jak z cukru zrobić kwiaty i pączki bratka - zapraszam na film.



    Pączek bratka