Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Naked cake czekoladowo - truskawkowy

wpisy powiazane:

Biszkopt czekoladowyBiszkopt czekoladowyKrem mascarpone - tiramisuKrem mascarpone - tiramisu
Afrykańskie upały znów w natarciu, więc może by tak zrzucić co nieco?

Dzisiejszy - całkiem "nagi" kawałek pochodzi z letniego tortu, zupełnie nie w angielskim stylu. Swój przydomek "Naked cake" zyskał dzięki wykończeniu samym kremem i faktycznie brak warstwy lukru plastycznego czyni go poniekąd nagim ;).


Czekolada i truskawki tworzą połączenie idealne, odzwierciedla je również dekoracyjne wykończenie elementami w kolorach różu i czekolady.

Obrazek: Naked cake truskawkowy

Jak zrobić naked cake z polewą czekoladową



W tortownicy o średnicy 16 cm. upiekłam trzy biszkopty czekoladowe, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, a każdy z nich przekroiłam na dwa - grubsze niż zwykle krążki (1,5 - 2 cm). Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) przegotowaną wodą z sokiem malinowym i odrobią wódki cytrynowej.

Każdy z tortów składający się z trzech biszkoptów przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu przykryłam odrobiną musu ze zmiksowanych truskawek (około 200 gram), cukru waniliowego i szczypty kardamonu.

Szczyt i boki tortu również obłożyłam kremem i wyrównałam korzystając z długiej łopatki do kremu oraz obrotowego talerza.

Naked cake nie jest obłożony lukrem plastycznym, ale od góry spływają z niego kaskady czekolady, więc zupełnej golizny chyba nie możemy mu zarzucić. Czekolada jest dostępna w wielu kolorach w formie wygodnych do stopienia płatków. Ja wybrałam tradycyjną mleczną, doskonałą również do fontann czekoladowych.

Ozdobę tortu stanowią kostki czekolady, czekoladowe wafelki i soczyste, świeże truskawki.

naked cake

Kwiaty na torcie zawsze stanowią ciekawy dodatek, dlatego w kompozycji umieściłam też bukiet różowych kwiatów wykonanych z lukru plastycznego.

cukrowe kwiaty

Całości dopełniają biało-różowe bezy.

bezy

To chyba najłatwiejszy tort jaki w życiu robiłam, sami zobaczcie jakie to proste. Zapraszam na filmowy tutorial:



Przydał Ci się ten film? Daj mi znać w komentarzu.

Tagi: czekoladowy, drip cake, kwiatowy, truskawkowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności