2017
2016
2015
Naked cake czekoladowo - truskawkowy
    Afrykańskie upały znów w natarciu, więc może by tak zrzucić co nieco?
    Dzisiejszy - całkiem  "nagi"  kawałek  pochodzi  z  letniego  tortu,  zupełnie  nie w angielskim stylu. Swój przydomek "Naked cake" zyskał dzięki wykończeniu samym kremem i faktycznie brak warstwy lukru plastycznego czyni go poniekąd nagim ;).
    Czekolada i truskawki tworzą połączenie idealne, odzwierciedla je również dekoracyjne wykończenie elementami w kolorach różu i czekolady.

    Naked cake

    W tortownicy o średnicy 16 cm. upiekłam trzy biszkopty czekoladowe, nie zmniejszyłam jednak ilości składników, a każdy z nich przekroiłam na dwa - grubsze niż zwykle krążki (1,5 - 2 cm). Każdą z warstw nasączyłam z obu stron (górę i dół tylko z zewnątrz) przegotowaną wodą z sokiem malinowym i odrobią wódki cytrynowej.

    Każdy z tortów składający się z trzech biszkoptów przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na podkładkach. Jeden na cienkiej, a drugi na grubej, stanowiącej spód tortu. Każdą warstwę kremu przykryłam odrobiną musu ze zmiksowanych truskawek (około 200 gram), cukru waniliowego i szczypty kardamonu.

    Szczyt  i  boki  tortu  również  obłożyłam  kremem  i  wyrównałam  korzystając z długiej łopatki do kremu oraz obrotowego talerza.

    Naked cake nie jest obłożony lukrem plastycznym, ale od góry spływają z niego kaskady czekolady, więc zupełnej golizny chyba nie możemy mu zarzucić. Czekolada jest dostępna w wielu kolorach w formie wygodnych do stopienia płatków. Ja wybrałam tradycyjną mleczną, doskonałą również do fontann czekoladowych.

    Ozdobę tortu stanowią kostki czekolady, czekoladowe wafelki i soczyste, świeże truskawki.

    naked cake

    Kwiaty na torcie zawsze stanowią ciekawy dodatek, dlatego w kompozycji umieściłam też bukiet różowych kwiatów wykonanych z lukru plastycznego.

    cukrowe kwiaty

    Całości dopełniają biało-różowe bezy.

    bezy

    To chyba najłatwiejszy tort jaki w życiu robiłam, sami zobaczcie jakie to proste. Zapraszam na filmowy tutorial:


    Tagi:czekoladowy,kwiatowy,truskawkowy