Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Tort pół na pół Parawaning

wpisy powiazane:

ParawanParawanLeżakLeżakBezaBezaKrem mascarpone - tiramisuKrem mascarpone - tiramisuWaniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjny
Letnie upały nad Bałtykiem zatarły się już nieco w pamięci, więc na kończące wakacje urodziny dziadka i wnuczki postanowiłam przypomnieć im tamten wspaniały czas. Zrobiłam dla nich jeden, wspólny tort "pół na pół" a granicę miedzy dziadkowym i wnuczkowym kawałkiem plaży wyznaczył parawan - parawaning po polsku ;).

Tort Parawaning - strona wnuczki

Tort Parawaning - strona dziadka

Jak zrobić tort w kształcie plaży.



W prostokątnej formie z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt waniliowy. Po wystudzeniu przecięłam go na dwie warstwy i każdą z nich nasączyłam z jednej strony naparem kawy z odrobiną esencji waniliowej.

Pierwszą warstwę biszkoptu ułożyłam na podkładce nasączoną częścią do góry i przykryłam 1/3 kremu mascarpone.
Na kremie ułożyłam warstwę cienkich pierniczków - około 15 dkg, które przykryłam połową pozostałego kremu.
Kolejną warstwę tortu utworzyła beza, przykryta resztą kremu.
Tort zakończyła od góry druga warstwa biszkoptu ułożona nasączoną stroną do kremu.
Po delikatnym dociśnięciu i wyrównaniu ciasta włożyłam je na kilka godzin do lodówki.

Kiedy wszystkie warstwy zwiążą się i usztywnią tort, czas na nadanie mu ostatecznego kształtu oraz obłożenie kremem maślanym. Warstwa kremu powinna być jak najcieńsza, gdyż nie nadaje on żadnych walorów smakowych, a służy jedynie jako wyrównujący podkład pod lukier, tzw tynk. Stanowi też warstwę izolującą lukier od kremów wewnątrz tortu, mogących go rozpuścić. Uformowany tort schłodziłam w lodówce, aż krem maślany zrobił się twardy.

Budowanie dekoracji rozpoczęłam od rozwałkowania lukru plastycznego w kolorze piaskowym, który ułożyłam na połowie tortu - to plaża. Kolejny kawałek lukru, w kolorze morskim, ułożyłam na drugiej połowie tortu tak, by wyglądał jak fale - lekko unosząc jego brzegi.
Pośrodku tortu wbiłam parawan dzielący tort na dwie części.

Na dziadkowej stronie plaży ustawiłam drewniany leżak i częściowo zanurzoną w wodzie butelkę piwa, a na stronie wnuczki - pasiasty ręcznik.

Plażę posmarowałam jadalnym klejem i obsypałam drobno pokruszonymi biszkoptami - świetnie imitują piasek. Dodałam pale wystające z wody i muszle na piasku.

Zanim zabrzmiało "Sto lat" i tort trafił na stół, zupełnie nieoczekiwanie na plaży pojawili się mali przyjaciele, chętni do pomocy w zbieraniu muszelek.

Obrazek: Tort z minionkami

Jak zbudować plażę? Zapraszam na film:



Jeżeli spodobał Ci się ten tutorial, możesz znaleźć ich więcej na słodkim kanale Piece A Cake.

Tagi: lato, pół na pół, waniliowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności