2017
2016
2015
Tort w stylu angielskim "Louboutin"
Większość kobiet pewnie skłoni się ku twierdzeniu, że butów nigdy dosyć.

Tort Louboutin

A zwłaszcza, kiedy są to TAKIE buty, bo czerwona podeszwa każdej z nas poprawi nastrój i to bynajmniej nie jest żadna sugestia ;).

Tort buty

Jako, że to właśnie buty wygrały nasz mały plebiscyt, Louboutin z najlepszymi życzeniami dla wszystkich kobiet w dniu naszego święta.

Tort buty

Upiekłam dwa biszopty waniliowe w prostokątnej blaszce. Po wystudzeniu przecięłam każdy na dwie części, dzięki temu otrzymałam cztery warstwy, które przełożone kremem utworzą pudełko na buty. Każdą z warstw nasączyłam od wewnętrznej strony ostudzonym naparem kawy z odrobiną czystej wódki cytrynowej.

Ciasto przełożyłam trzema warstwami kremu mascarpone, a w środkowej dodatkowo zatopiłam drobne kawałki domowych pierniczków. Nadały one lekki korzenny aromat, który nieodmiennie przywołuje w pamięci ciepło kominka i zapach grzanego wina. Tort odstawiłam na kilka godzin do lodówki.

Przed nałożeniem  dekoracyjnej warstwy jasno brązowego lukru  plastycznego, o smaku mlecznej czekolady, nadałam ciastu ostateczny kształt za pomocą kremu maślanego. Prostokątną podkładkę obłożyłam osobno, przygotowanymi wcześniej, paskami brązowego lukru uformowanymi na kształt desek - tak powstała drewniana podłoga.

Czekoladowy parkiet

Zapraszam na film.

Tagi:piernikowy,tiramisu,tylko dziewczyny
 
 
Szpilka
szpilka z czerwoną podeszwą

Cukrowa szpilka, jak każdy element z lukru plastycznego, który robię po raz pierwszy był sporym wyzwaniem, ale właśnie to cieszy mnie najbardziej - ciągle coś nowego.
Kiedy powiedziałam przyjaciółce, że właśnie kupiłam nowe, czarne szpilki tylko po to, żeby rozłożyć je na części pierwsze, uznała, że to świetny dowcip. I choć proste to nie było, dzięki temu przygotowałam ze sztywnej folii szablony wszystkich elementów oraz silikonową formę na obcas. Gdybym mieszkała za oceanem, kupiłabym gotowy zestaw i dalej poszłoby już z górki, ale fakt, że najpierw trzeba wymyślić rozwiązanie a potem jeszcze samemu zrobić narzędzia, czyni z nas bardziej cukierniczych artystów niż rzemieślników.

tort Louboutin

Wszystkie elementy buta, przed ostatecznym złożeniem, wymagały odpowiedniego wysuszenia, więc wycięłam je z lukru tydzień wcześniej i nadając im pożądany kształt, zostawiłam do wyschnięcia.
Zanim włożyłam czarny lukier do formy na obcas, umieściłam w nim patyczek do szaszłyków. Dzięki temu stabilnie zakotwiczyłam gotowy but w torcie.

Szpilka Louboutin