Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Tort lodowisko Naprzód Janów

wpisy powiazane:

Logo drużyny Naprzód JanówLogo drużyny Naprzód JanówBramkaBramkaKrem mascarpone z nutą cytrynyKrem mascarpone z nutą cytrynyWaniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjny
Aura za oknem nieuchronnie prowadzi nas już ku jesieni, a to znak, że właśnie rozpoczął się nowy sezon hokejowy. W tym roku ukochany klub obchodzi 95 lecie, więc jak nic tort się należy i klubowi i jego najwierniejszemu kibicowi. Dzisiejszy kawałek jest biały jak tafla lodowiska i ma orzeźwiający cytrynowy aromat.

Obrazek: Tort lodowisko Naprzód Janów

W prostokątnej formie, z podwójnej porcji składników upiekłam biszkopt waniliowy. Po wystudzeniu przecięłam go na trzy warstwy i każdą z nich nasączyłam z jednej strony sokiem z 1 cytryny zmieszanym z przegotowaną wodą w stosunku 1:2 i łyżeczką miodu (najlepiej lipowego lub wrzosowego). Nigdy nie nasączam ciasta od strony skórki, ponieważ jako podstawa nie kruszy się podczas krojenia i doskonale utrzymuje kształt z wierzchu tortu.

Pierwszą warstwę biszkopta położyłam na podkładce nasączoną częścią do góry i przykryłam 1/3 kremu mascarpone z nutą cytryny.
Na kremie ciastem w dół rozłożyłam warstwę delicji o smaku pomarańczowym i okryłam połową pozostałego kremu - zużyłam 3 niepełne opakowania, co bardzo ucieszyło moje domowe łasuchy.

Na kremie spoczął środkowy kawałek biszkopta, nasączoną częścią do czekolady, a jego górną część skropiłam nieco wódką cytrynową. Biszkopt przykryłam resztą kremu, w którym zatopiłam karmelizowane gruszki.
Na górę położyłam ostatnią część biszkopta, nasączoną częścią w stronę gruszek i lekko całość docisnęłam, wyrównując brzegi.
Ciasto włożyłam na kilka godzin do lodówki.
Przed nałożeniem lukru ostatecznie uformowałam tort za pomocą cienkiej warstwy kremu maślanego. Ciasto ponownie schłodziłam aż krem stał się wystarczająco twardy.

Budowanie dekoracji rozpoczęłam od rozwałkowania lukru plastycznego w kolorze czystej bieli. Ułożyłam go równo na całej powierzchni dokładnie wyrównując krawędzie. Lukrem objęłam także podstawę tortu, dzięki czemu utworzyła z nim całość.
Na dwóch krawędziach lodowiska ustawiłam przygotowane wcześniej stelaże bramek. Między nimi nakleiłam linie i okręgi a na samym środku cukrowe logo.

Logo Naprzód Janów

Ostatniego szlifu nadały białe siatki zawieszone na bramkach.

Tort Lodowisko

Zapraszam na film.



Pierwszą tercję czas zacząć ;).

Jeżeli masz pytanie, napisz do mnie w komentarzu, chętnie służę pomocą.

Tagi: cytrynowy, mascarpone, zima
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności