2018
2017
2016
2015
Tort wielkanocny drzewko
Choć za oknem mróz okrywa ogrody i wydaje nam się, że wiosna jeszcze śpi, nabrzmiałe pąki łapią każdy, ulotny promyk słońca, by już wkrótce stanąć na wielkanocnym stole w eksplozji zieleni.
Dzisiejszy kawałek wiosennego drzewa pachnie sernikiem i migdałami.

Tort na Święta - wielkanocne drzewko

Jak zrobić tort na Wielkanoc w kształcie drzewka



Upiekłam dwa biszkopty waniliowe dodając do każdego połowę szklanki rodzynek namoczonych wcześniej w rumie, bądź soku pomarańczowym. Przecięłam je na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz ponczem z wody i soku wyciśniętego z cytryny.
Z pięciu blatów uformowałam doniczkę, natomiast z szóstego, na cienkiej podkładce, połowę kuli. Do przełożenia użyłam kremu mascarpone o smaku sernika. Każdą warstwę kremu posypałam płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Są cudownie chrupkie, a prażenie wydobywa z nich niesamowicie intensywny aromat.

Tort wymaga wykonania stelaża, dzięki któremu ciasto można umieścić nie tylko w doniczce, ale także w koronie drzewka.

Obie części tortu schłodziłam i obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, a następnie lukrem plastycznym. Dolną część toru - doniczkę lukrem w kolorze brązowym o smaku czekolady, natomiast ciasto stanowiące górną część korony drzewka, najpierw umieściłam na spodniej - styropianowej części kuli, a następnie całość okryłam zielonym lukrem plastycznym .

Z zielonej masy cukrowej przygotowałam też listki, które ozdobiły koronę drzewka, a z białej połówki jajeczek, które pomalowałam na żółto i umieściłam pomiędzy listkami.

Tort na Wielkanoc - wielkanocne drzewko

W koncepcji świątecznego tortu, dla wszystkich gości, powstały również desery - babeczki w kształcie wiosennych drzewek. Składają się one z czekoladowej babeczki i lizaka cake pop oblanego czekoladą i ozdobionego lukrowymi listkami.

Tort na Święta - wielkanocne drzewka

Całości dopełniają papierowe zajączki, wykonane z zielonych serwetek.

Obrazek: Zajączki wielkanocne - świąteczna dekoracja

Obrazek: wiosenne babeczki - wielkanocna dekoracja stołu

Jeżeli chcecie zobaczyć jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.



Tort na Wielkanoc - wielkanocne drzewko


Życzę Wam spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy,
w gronie najbliższych i wśród ciepłych promieni wiosennego słońca, budzących do życia cały świat.


 
 
Krem mascarpone o smaku sernika

Krem z serka mascarpone doprawiłam przyprawą do sernika oraz smażoną skórką pomarańczową - smakuje zupełnie jak sernik i idealnie pasuje do wielkanocnego tortu.



Obrazek: Krem mascarpone o smaku sernika

Przepis na krem mascarpone o smaku sernika


Składniki:

500 g serka mascarpone
500 ml. śmietanki kremowej 30%
0,5 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżeczki przyprawy do sernika
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

1. Dobrze schłodzoną śmietankę, serek i mleko oraz przyprawę do sernika ubijamy razem mikserem, aż do uzyskania gęstego kremu.
2. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy ruzgą.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewka

Wiosenne drzewka to tak naprawdę dwa ciacha w jednym ;)
Pierwsze to babeczka czekoladowa w roli doniczki, natomiast drugie stanowi oblany czekoladą cake pop ozdobiony zielonymi listkami z masy cukrowej.



babeczki wielkanocne

Przepis na babeczki czekoladowe


Składniki na 12 szt:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki ciemnej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance - nie gotujemy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
1. W osobnych miskach umieszczamy mokre (jajka, rozpuszczoną czekoladę oraz roztopione masło) i suche składniki: (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.
4. Po ostudzeniu babeczki przycinamy od góry na równo (okrawki kruszymy do miseczki i zachowujemy - to ziemia do dekoracji) i obkładamy brązowym lukrem plastycznym na kształt doniczki.

Drugim elementem drzewka są oblane czekoladą lizaki cake pops.

Przepis na cake pops czekoladowe


Składniki na 12 szt:

6 dodatkowych babeczek czekoladowych z powyższego przepisu.
100 g serka mascarpone
0,5 szklanki śmietanki 30% (100 ml)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
1 szklanka śmietanki 30% (200 ml)
patyczki do lizaków lub grubsze słomki

1. Babeczki kruszymy drobno do miski.
2. Ubijamy serek, pół szklanki śmietanki oraz cukier waniliowy na sztywny krem, który dodajemy do pokruszonego ciasta razem ze skórką pomarańczową.
3. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy 3-4 cm.
4. Obie czekolady rozpuszczamy na parze w szklance śmietanki, ale nie gotujemy.
5. Patyczki do lizaków moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki z ciasta, które następnie całe zanurzamy w czekoladzie.
6. lizaki dekorujemy listkami z lukru plastycznego lub zieloną posypką, możemy też zabarwić na zielono zwykłe wiórki kokosowe.
7. Następnie umieszczamy lizaki w babeczkowych doniczkach i obsypujemy - okrawkami do dekoracji.

babeczki wielkanocne

Cały proces powstawania wiosennych drzewek możecie zobaczyć na filmie, zapraszam.



babeczki wielkanocne dekoracje


Czy spodobał się Wam pomysł na świąteczny deser i dekorację w jednym? Podzielcie się swoją opinią.


 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Parawaning - biszkopt