2018
2017
2016
2015
Tort dla chłopaka grill Audi
Marzenia dużych chłopców często oscylują wokół czterech kółek: na ziemi, a czasem także na masce, choć jak mnie ostatnio skorygowano, to nie kółka, a pierścienie i pozwolicie, że nie zrymuję ;)
Dzisiejszy kawałek grilla pachnie białą czekoladą i orzeźwia świeżą cytryną.

Tort na osiemnastkę grill Audi

Jak zrobić tort na osiemnaste urodziny w kształcie grilla Audi



Upiekłam biszkopt waniliowy w prostokątnej blaszce 25x35 cm (z podwójnej porcji składników). Przecięłam go na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz ponczem z wody, soku wyciśniętego z cytryny i wódki cytrynowej.
Do przełożenia użyłam trzech rodzajów kremów. Pierwsze przełożenie to krem kremem mascarpone z białą czekoladą, na którym ułożyłam cienkie plastry cytrynowej galaretki. Drugie natomiast to intensywne i aromatyczne lemon curd - czyli krem cytrynowy, który nałożyłam na kremem mascarpone i delikatnie przemieszałam.

Tort schłodziłam i obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej oraz czarnym lukrem plastycznym wraz w podkładką.

Z szarej masy cukrowej wycięłam paski oraz cztery pierścienie składające się na logo Audi, które po przyklejenieu pomalowałam srebrnym barwnikiem spożywczym.

Tort urodzinowy dla chłopaka pierścienie Audi

Zobaczcie film z powstawania tego tortu w Piece A Cake.




Podoba się Wam ten tort? Podzielcie się swoją opinią.



 
 
Krem mascarpone z białą czekoladą

Krem z serka mascarpone idealnie komponuje się z białą czekoladą. Jest delikatny, nie za słodki - doskonały.



Obrazek: Krem mascarpone z białą czekoladą

Przepis na krem mascarpone z białą czekoladą


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
500 ml. śmietanki kremowej 30%
2 tabliczki białej czekolady a 100g

1. Podgrzewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę, chwilę podgrzewamy, ale nie gotujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
2. Studzimy i dobrze schładzamy - co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną masę czekoladową, dodajemy zimny serek mascarpone oraz szczyptę wanilii.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.