2018
2017
2016
2015
Tort dla dziecka z Kubusiem Puchatkiem
Z wielką łatwością przychodzi mi lepienie Elz i księżniczkowych koron, a różowy lukier plastyczny, dziwnym trafem jakoś zawsze jest pod ręką.
Ale nie tym razem, tym razem, na swój urodzinowy tort czeka mały chłopczyk.
Więc, kiedy rodzice pozostawili mi pełną dowolność w wyborze dekoracji (to zaufanie to ogromna radość, i tym większa odpowiedzialność), spanikowałam.
Zawsze mam na tę okoliczność kilka pytań, które pomagają mi odkryć co sprawi solenizantowi przyjemność, co go uszczęśliwi, ale jak zapytać o to roczne dziecko?
I wtedy mama powiedziała: "Kubuś jest bardzo pogodnym dzieckiem"..., a moje myśli poszybowały daleko, daleko do Stumilowego Lasu, gdzie nieustanne słychać bzyczenie, a mały miś...

Tort Kubuś Puchatek

Jak zrobić tort dla chłopca z Kubusiem Puchatkiem



Tort na pierwsze urodziny Kubusia składa się z dwóch pięter. Pierwsze okrągłe piętro w kolorze zieleni to łąka.

I piętro tortu - łąka

Drugie, brązowe to przewrócony ogromny garnek,

II piętro tortu - garnek

z którego wypływa szeroka fala miodku. I Kubuś.

Tort z Kubusiem Puchatkiem

Ups, Tu znajdziecie instrukcję, jak zrobić Kubusia.

Ale od początku.

W tortownicy o średnicy 26 cm. upiekłam biszkopt piernikowy, przecięłam go na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz sokiem wyciśniętym z pomarańczy, który zagotowałam z goździkami.
Biszkopt przełożyłam kremem orzechowym, na wierzchu którego ułożyłam smażone cząstki pomarańczy i złożyłam na grubej podkładce.

Drugi biszkopt, czekoladowy upiekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Po ostygnięciu przekroiłam go również na 3 warstwy, a każdą z nich jeszcze na pół. Półkola przełożyłam kremem z Michałków, który przemieszałam lekko z frużeliną mango. To piętro złożyłam jednak na cienkiej podkładce, która zostanie zupełnie ukryta pod dekoracjami.
Po kilku godzinach w lodówce odcięłam niepotrzebne fragmenty ciasta tak, aby uformować połowę garnka.

oba torty obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej oraz lukrem plastycznym: łąkę - zielonym, a garnek czekoladowym w kolorze brązu.

Zanim umieściłam jeden tort na drugim, włożyłam pod niego drewniane wsporniki.
Teraz pozostaje już tyko ułożenie dekoracji: kwiatów, kamieni,

Tort urodzinowy Kubuś puchatek

Kubusia

Kubuś puchatek figurka z lukru plastycznego

i bzyczących pszczółek

Pszczółki z lukru plastycznego

Zobaczcie krok po kroku jak powstawał ten tort, mam nadzieję, że film Wam się spodoba.




Jeżeli macie pytania, albo chcecie się podzielić swoimi przepisami, zapraszam do pozostawienia komentarza.




Tagi:dla dzieci,mango,michałkowy,orzechowy,piernikowy,pomarańczowy
 
 
Masa marshmallow do wypełnienia figurek
ryż marshmallow do wypełnień

Duże elementy ozdobne wykonane z lukru plastycznego są ciężkie i trudno je dobrze wysuszyć, dlatego lepiej jest użyć jako wypełnienia czegoś lekkiego i pokryć lukrem na zewnątrz. Doskonale nadaje się do tego masa z pianek marshmallow oraz ryżu preparowanego.


Ryż możemy dodać w całości, albo zmielić na mniejsze cząstki.
Do masy wypełniającej nadaje się każdy ekspandowany produkt, ale najmniejszy granulat ma amarantus, możemy wtedy bardzo dokładnie wyrzeźbić figurkę przed pokryciem jej lukrem plastycznym.

Przepis na masę marshmallow do wypełnień



ryż marshmallow

Składniki:

60g masła
60g ryżu preparowanego
150g pianek marshmallow

Na patelni roztapiamy masło.

masa marshmallow do wypełnień

Dodajemy pianki marshmallow.

masa marshmallow do wypełnień

Podgrzewamy, aż pianki zaczną się roztapiać

masa marshmallow do wypełnień

i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

masa marshmallow do wypełnień

Dodajemy ryż i mieszamy.

masa marshmallow do wypełnień

Masę przekładamy na papier do pieczenia.

masa marshmallow do wypełnień

Uwaga, masa jest gorąca i trzeba chwile odczekać zanim zaczniemy ją formować.

Do pracy z masą trzeba solidnie natłuścić ręce masłem.
 
 
Cukrowe pszczółki
cukrowe pszczółki

Na kubusiowym torcie znalazła się: wielka fala miodku, więc nie mogło tam zabraknąć małych, brzęczących pszczółek.



Wykonałam je całkowicie z lukru plastycznego, a część z nich osadziłam na drucikach, żeby "latały" nad ciastem.

Jak zrobić cukrowe pszczółki



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Kubuś Puchatek - figurka z lukru
cukrowy Kubuś puchateki

Bohaterem dzisiejszego tortu urodzinowego jest Kubuś Puchatek. Zaczęłam od wykonania wypełnienia z ryżu preparowanego i pianek marshmallow



Okryłam je czerwonym lukrem plastycznym i uformowałam w ubranko. Następnie na patyczku osadziłam głowę i dokleiłam łapki.

Jak zrobić cukrowego Kubusia Puchatka



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Frużelina mango

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy. Mango jest słodkie, więc doprawimy go nieco sokiem z cytryny.


Przepis na frużelinę mango


Składniki:

2 duże dojrzałe mango
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa
sok z 1 cytryny
szczypta imbiru

1. Mango obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, imbir oraz sok z cytryny i smażymy ok 10 minut, aż owoce częściowo się rozpadną.
2. Po zdjęciu masy owocowej z pieca, wsypujemy galaretkę cytrynową i delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem z Michałków

Kolejna słodka wariacja z kremem mascarpone. Podaję w składnikach alternatywnie kremówkę lub 4 jajka - kto co woli :)


Przepis na krem mascarpone z Michałkami


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36% lub 4 jajka
2 łyżki cukru
15 szt cukierków Michałki

1. Podgrzewamy śmietankę i dodajemy rozgniecione Michałki, podgrzewamy chwilę, aż cukierki się rozpuszczą, ale nie gotujemy.
2. Masę studzimy i dobrze schładzamy - co najmniej kilka godzin,
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną masę michałkową, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.

W wersji z jajkami:

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
4. Do miski z żółtkami dodajemy pokruszone Michałki oraz serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem z orzechów laskowych

Uwielbiam krem orzechowy, robię go na bazie budyniu - jest wtedy stabilniejszy


Przepis na krem z orzechów laskowych


Składniki:

0,5 l. mleka 2%
2 żółtka
6 płaskich łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100 ml. śmietanki kremowej 36%
100 g masła
200g łuskanych orzechów laskowych w całości lub zmielonych, wolę przyprażyć orzechy i potem dopiero je zmielić, mają wtedy wyjątkowy aromat.

1. Obrane ze skórki orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie drobno mielimy.
2. 100 ml mleka dokładnie mieszamy z żółtakami i mąkami, a resztę gotujemy.
3. Wlewamy mleko z jajkami i mąkami do gotującego się mleka i mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje. Następnie na wierzch szczelnie nakładamy woreczek lub folię i zostawiamy do wystygnięcia.
4. Miękkie masło i zimną śmietankę wkładamy do miksera i ubijamy dodając po łyżce zimnego budyniu.
5. Na koniec dodajemy orzechy.
6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.