2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.