2018
2017
2016
2015
Tort na Dzień Chłopaka w kształcie Audi
"Cztery pierścienie robią wrażenie" - takie określenie usłyszałam ostatnio od absolutnego "Audi - maniaka" i choć może na co dzień jeżdżą Volvo, albo Toyotą, to nie da się ukryć, że wypasiona,  czarna  limuzyna  Audi  zrobi  wrażenie na  facecie w każdym wieku.

Dzisiejszy, czarny kawałek nadwozia zaskakuje delikatnym, truskawkowym wnętrzem.

Tort Audi A4

Jak zrobić tort Audi



W prostokątnej blaszce upiekłam biszkopt waniliowy, z podwójnej porcji składników i przecięłam na trzy warstwy.

Blaty nasączyłam od wewnątrz ponczem z soku z cytryny i wody (1:3), odrobiną syropu truskawkowego oraz wódki cytrynowej, a następnie przełożyłam kremem mascarpone ze śmietanką. Na pierwszej warstwie kremu ułożyłam paski galaretki truskawkowej przygotowanej w 0,4 lita wody, a na drugiej frużelinę truskawkową.

Korzystając ze schematu* Audi A4 przeliczyłam wymiary

Tort według schematu Audi A4

i przygotowałam podkładki, większą, którą pokryję zielonym lukrem plastycznym i mniejszą w kształcie tortu, na której uniosę samochód ponad podkładką.

Tort w kształcie samochodu Audi

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, ostrym nożem wycięłam kształt samochodu, obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Całą bryłę samochodu obłożyłam czarnym lukrem plastycznym.

Tort w kształcie samochodu Audi

Dodałam grill, lusterka i reflektory, a w miejscu szyb przykleiłam odpowiednio docięte kawałki błękitnej masy cukrowej.

Wykrawaczką w kształcie okręgu wycięłam z lukru plastycznego cztery koła, uformowałam i pomalowałam srebrnym barwnikiem spożywczym, tak, aby przypominały felgi.

Tort na dzień chłopaka Audi

W celu uniesienia tortu nad podkładką podłożyłam pod nim kawałek biszkopta obłożony czarnym lukrem plastycznym. Ukryją go doklejone koła i kamienie formowane ręcznie z czekoladowego lukru.

Prezent na dzień chłopaka - tort Audi

Jeszcze rury wydechowe i stopy.

Tort Artystyczny Audi A4

I gotowe :)

Tort na Dzień Chłopaka w kształcie Audi

* Schematy pochodzą ze strony www.autocentrum.pl.
Tagi:pojazd,truskawkowy,tylko chłopaki
 
 
Frużelina truskawkowa

Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy.


Przepis na frużelinę truskawkową


Składniki:

0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa

1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
 
 
Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)

Wiele głosów słyszę od Was ostatnio, że z różnych przyczyn wolicie nie używać surowych jajek do kremu, dlatego przygotowałam dla Was przepis na krem mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki.
Muszę Was jednak uprzedzić, że jest on bardziej kaloryczny od klasycznej wersji kremu tiramisu z jajkami.


Przepis na krem mascarpone ze śmietanką


Składniki:

0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
6 łyżek cukru
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i esencję waniliową. Zamiast esencji możemy użyć ziarenek ze świeżej wanilii albo cukru wanilinowego.
2. Całość ubijamy kilka miut na średnich obrotach miksera, aż całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Tort Parawaning - biszkopt