2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort na roczek z bucikami
Doskonale pamiętam pierwsze urodzinki obu moich córek, choć dziś to już nastolatki.

Na Śląsku, gdzie nie obchodzimy imienin, tradycja świętowania urodzin jest głęboko zakorzeniona. Pierwsze urodziny to zawsze wyjątkowe święto, pierwsze prezenty, pierwszy tort i pierwsza zdmuchnięta świeczka.

Dzisiejszy, cukierkowo różowy kawałek urodzinowego tortu małej księżniczki, kusi zapachem truskawek.

Tort na roczek dla dziewczynki

Jak zrobić tort na roczek



W tortownicy o średnicy 24 cm upiekłam biszkopt waniliowy, który przecięłam na trzy krążki.

Blaty nasączyłam od wewnątrz sokiem truskawkowym rozcieńczonym z wodą (1:2) i odrobiną soku z cytryny, a następnie przełożyłam truskawkowym kremem mascarpone. Na kremie ułożyłam duże kostki galaretki truskawkowej przygotowanej w 0,4 lita wody.

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.

Tort razem z podkładką okryłam różowym lukrem plastycznym. Zmieszałam go z kilku odcieni różu, ale tylko trochę, dzięki czemu kolor nie ujednolicił się całkowicie i powstały delikatne, kolorowe smugi.

Na podkładce wykonałam imitację bielonej, różowej podłogi z pokoju małej księżniczki, szczegóły możecie zobaczyć na filmie poniżej.

różowy tort dla dziewczynki

U podstawy tortu "upięłam" kokardę z lukru plastycznego i ozdobiłam ją drobniutkimi, białymi kwiatuszkami.

tort urodzinowy dla dziewczynki - kokarda

Na górnej płaszczyźnie tortu ułożyłam ozdobną cyfrę jeden

tort na pierwsze urodziny

oraz różowe buciki z lukru plastycznego

buciki z z cukru na tort

wykonane według tego szablonu.

Jak dokładnie zrobić cukrowe buciki pokazałam w osobnym rozdziale, gdzie również zamieściłam film.

szablon cukrowe buciki

Zapraszam na film jak zrobić tort artystyczny na roczek



Ciekawi Was jak krok po kroku powstał ten tort? Zapraszam na film.

Tagi:dla dziewczynki,truskawkowy,urodziny
 
 
Cukrowe buciki
cukrowe buciki

Buciki z cukru są często wykorzystywanym motywem w tortach dla małych dzieci z okazji narodzin, chrztu czy pierwszych urodzin. wykonałam je z lukru plastycznego w kolorze białym i różowym, według tego szablonu.



buciki z lukru plastycznego

Buciki ozdobiłam drobnymi, białymi kwiatuszkami i perełkami w jasnym odcieniu różu.

Jak zrobić cukrowe buciki



Zapraszam na film krok po kroku :).

 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Krem mascarpone z truskawkami
Nadszedł czas na świeże truskawki, ich połączenie z kremem mascarpone daje spektakularny efekt - już nie mogłam się doczekać.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
20 dkg świeżych truskawek
2 łyżeczki żelatyny

1. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
3. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru łatwo przebić a wtedy się rozwarstwią. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
4. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż cały cukier się rozpuści. Masa zwiększy  swoją  objętość  i  zrobi się  prawie  całkowicie  biała.
5. Do miski z żółtkami dodajemy partiami serek mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy po łyżce ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
6. Truskawki miksujemy i łączymy z żelatyną a następnie dodajemy do kremu.
7. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy