2017
2016
2015
Tort urodzinowy Spiderman

DC czy Marvel? Tego pytania mało nie przypłaciłam życiem ;).
..."No wiesz mamo?"

Moja córka jest wielkim fanem komiksów, ale jak się okazało nie wszystkich. Najlepsi według niej są superbohaterowie DC, łatwiej jej utożsamić się z Teen Titans niż z Avengerami, co oczywiście jest zupełnie zrozumiałe. Dziś jednak na pierwszy plan wychodzi Spider-man - bohater komiksów Marvela, a to z racji premiery kinowej najnowszych przygód człowieka - pająka.

Dzisiejszy, kawałek pajęczej sieci pachnie miętą i czekoladą, a to wyjątkowe zestawienie.



Tort spajder-men

Jak zrobić tort urodzinowy Spiderman



W tortownicy o średnicy 24 cm upiekłam biszkopt waniliowy, który przecięłam na dwa krążki oraz biszkopt czekoladowy z połowy składników.

Biszkopt waniliowy

Blaty nasączyłam ponczem cytrynowo - miętowym i przełożyłam kremem miętowym z kawałkami czekolady. Biszkopt czekoladowy włożyłam do środka, natomiast waniliowe na zewnątrz tortu.

wzdłuż 2/3 długości obwodu wycięłam półkola za pomocą metalowej obręczy - to granice pajęczej sieci.

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.

Marvel Spider-man cake

Tort razem z podkładką okryłam białym lukrem plastycznym, który przybrudziłam nieco czarnym barwnikiem spożywczym.

tort spider-man

Kolejnym etapem było namalowanie pajęczyny czarnym barwnikiem spożywczym.

Spiderman cake

Na bocznej krawędzi tortu wolnej od pajęczyny, warstwami ułożyłam czarne wizerunki budynków, tak by wyglądały jak miasto nocą.

Spider-man cake

Pozostała już tylko postać superbohatera czuwającego nad miastem.
Figurki z lukru plastycznego są po cukrowych kwiatach największym wyzwaniem, więc jak to z wyzwaniami bywa, rzeźbienie postaci człowieka - pająka przyniosło sporo frajdy.

Spider-man z lukru plastycznego

I już w całej okazałości.

Spider-man z lukru plastycznego

Zapraszam na film jak zrobić tort artystyczny Spiderman



Jeżeli ciekawi Was jak krok po kroku powstał ten tort, zapraszam na film.

Tagi:czekoladowy,miętowy
 
 
Krem czekoladowo - miętowy

Ten wyjątkowy krem czekoladowo - miętowy łączy w sobie intensywny aromat świeżej mięty oraz głęboki smak gorzkiej czekolady.
Doskonale współgra z czekoladowym i szpinakowym biszkoptem nie tylko smakowo, spróbujcie. :)


Przepis na krem czekoladowo - miętowy


Składniki:

400 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
50 ml intensywnego naparu ze świeżej mięty
sok z połowy cytryny
15 szt czekoladek Mints (lub innych z gorzkiej czekolady z nadzieniem miętowym)

1. Ubijamy śmietankę na sztywno.
2. Miksujemy serek mascarpone z cukrem, naparem mięty i sokiem z cytryny.
3. Małymi partiami dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy rózgą.
4. Czekoladki siekamy na kawałeczki (jakie lubimy) i dodajemy do kremu.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.