2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort komunijny z gałązką kwitnącej wiśni
W dzisiejszych czasach, kiedy dzieci podjeżdżają pod kościół 10 metrowymi limuzynami, a w prezencie dostają kłady czy plastyczną korekcję nosa, prośba mamy o skromny komunijny tort dla swojej córki wzbudziła moją radość i nadzieję, że prawdziwy sens tego święta nie zaginął w narodzie, a jedynie gdzieś się na chwilę zawieruszył.
Projekt powstał szybko, wiedziałam jak powinien wyglądać idealny tort komunijny dla dziewczynki - od dawna mieszkał w mojej głowie, a teraz uświetni komunijne przyjęcie Zuzi.

tort z cukrowymi kwiatami wiśni

Miał być prosty i elegancki z drobnymi kwiatami, wiec kwitnąca gałąź wiśni nadaje się idealnie.

tort komunijny dla dziewczynki

Doniosły, komunijny charakter nadała mu wykonana w całości z cukru złota czarka wypełniona białymi jak śnieg hostiami

hostie z cukru

Dzisiejszy, biały, komunijny kawałek na dwóch piętrach łączy w sobie dwa zupełnie różne aromaty: tiramisu i truskawki w kremie.

Upiekłam dwa waniliowe biszkopty, jeden prostokątny 25x35 cm, a drugi kwadratowy o boku 15 cm.
Każdy z nich przecięłam na trzy warstwy i nasączyłam: prostokątny naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej, a kwadratowy wodą z odrobiną cukru i świeżego soku z cytryny.
Prostokątny tort przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej podkładce. Mniejszy natomiast, złożyłam na cienkiej podkładce, a kremem mascarpone połączyłam ze świeżymi truskawkami i cienko pokrojoną truskawkową galaretką. Pierwszą warstwę kremu obłożyłam plastrami owoców, a drugą galaretką.
Po kilku godzinach chłodzenia tortów w lodówce, oba obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.
Torty okryłam śnieżnobiałym lukrem plastycznym i umieściłam jeden na drugim z użyciem drewnianych stabilizatorów. Przez całą wysokość za pomocą barwników spożywczych namalowałam na nim gałąź, na której dokleiłam wykonane wcześniej z różowego lukru drobne kwiatuszki z perełkami w środku.

cukrowe kwiaty wiśni

Jak powstał ten tort, krok po kroku? Zapraszam na film :).



Kawał ciacha / Piece a Cake
Tagi:truskawkowy
 
 
Czarka z hostiami
tort na komunię dla dziewczynki

Tort komunijny Zuzi został pokryty lukrem w kolorze czystej bieli i ozdobiony gałązką kwitnącej wiśni. Subtelny, komunijny charakter nadaje mu prosta, złota czarka wypełniona białym chlebem - to istota dzisiejszej uroczystości.

czarka z hostiami z lukru plastycznego

W filmowym tutorialu pokazałam jak wykonać naczynie i hostie, zapraszam na film.



 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy