2018
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
Tort komunijny w stylu angielskim Piwonie i hortensje
Pierwsza Komunia kojarzy się z niewinnością i czystością bieli, dlatego tort, zaprojektowany na tę własnie okazję, okryty jest śnieżnobiałym lukrem i zdobi go tylko bukiet pastelowych, cukrowych kwiatów. W prosty i oczywisty sposób idealnie.

tort z cukrowymi hortensjami

Ulubione przez Sonię i Mamę hortensje stały się motywem przewodnim jej komunijnego przyjęcia.
Otulone różowym szyfonem doniczki z żywymi krzaczkami hortensji stanęły na komunijnym stole, a każde z nakryć ozdobiła biała serwetka w kształcie sukienki, na której umieściłam jeden ususzony kwiat. Kwiaty hortensji wykonane z lukru plastycznego znalazły się również na czekoladowych babeczkach - słodkich upominkach dla gości i oczywiście na komunijnym torcie.

hortensje z lukru plastycznego

Dzisiejszy, biały jak śnieg kawałek łączy w sobie dwa zupełnie różne aromaty: bardziej dorosły - tiramisu i truskawki w kremie dla milusińskich.

Upiekłam dwa waniliowe biszkopty, jeden prostokątny 25x35 cm a drugi okrągły o średnicy 18 cm.
Każdy z nich przecięłam na trzy warstwy i nasączyłam, prostokątny naparem kawy z odrobiną likieru kawowego, a okrągły lemoniadą cytrynową.
Prostokątny tort przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej podkładce. Okrągły złożyłam na cienkiej podkładce a kremem mascarpone połączyłam ze świeżymi truskawkami. Pierwszą warstwę kremu oblałam truskawkami zmiksowanymi z ziarenkami wanilii, a drugą obłożyłam cieniutkimi plastrami owoców.
Po kilku godzinach chłodzenia tortów w lodówce, oba obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.
Torty umieściłam jeden na drugim i okryłam razem z podkładką białym lukrem plastycznym, a następnie na szczycie umieściłam bukiet z cukrowych hortensji oraz piwonii

Wszystko już gotowe, więc czas usiąść do stołu.

przyjęcie komunijne dla dziewczynki

Przyjęcie powoli dobiega końca. Odrobina słońca zaprosiła jeszcze wszystkich gości do ogrodu na wspólne, pamiątkowe zdjęcie i znikła w chłodzie wieczoru. Sonia i jej Mama mają jeszcze jedną niespodziankę, na pożegnanie obdarują swoich gości słodkimi upominkami.
Babeczki udekorowane cukrowymi hortensjami i ukryte w małych, ażurowych pudełeczkach urzekły komunijnych gości, a słowa podziękowania za wspólnie spędzony czas, pozostawią go w żywej pamięci.

Kawał ciacha / Piece a Cake
Tagi:truskawkowy,waniliowy
 
 
Przyjęcie komunijne 2.1
Można by śmiało powiedzieć, że ogród Soni to hortensjowy zakątek, bo obie z Mamą je uwielbiają, nie dziwi więc nic, że jej pierwszokomunijne przyjęcie zdominowały te właśnie kwiaty.

Zaczęłam więc od przygotowania wyjątkowych serwetek w kształcie białych sukienek ozdobionych ususzonymi kwiatami hortensji.

serwetki w kształcie sukienek

Na pożegnanie, Sonia wręczyła swoim gościom wyjątkowy, słodki prezent - babeczki udekorowane białym lukrem plastycznym i cukrowymi hortensjami ukryte w małych, ażurowych pudełeczkach.

słodkie prezenty dla gości

Wszystko oczywiście w komplecie do wyjątkowego tortu z cukrowymi kwiatami.

tort z cukrowymi hortensjami i piwoniami

zapraszam również do obejrzenia przyjęcia komunijnego 1.1. oraz
przyjęcia komunijnego 1.2.


 
 
Babeczki na komunię z cukrowymi hortensjami
Babeczki okryte białym lukrem i ozdobione hortensjami w komplecie do komunijnego tortu, stały się idealnym prezentem pożegnalnym dla gości.

cupcakes with sugar hydrangeas

Upiekłam piernikowe muffinki w białych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki roztopionej białej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam sokiem z pomarańczy i okryłam białym lukrem plastycznym.
Na górze ułożyłam cukrowe hortensje wykonane wcześniej z lukru plastycznego.

Babeczki zapakowałam w malutkie, białe pudełeczka i ozdobiłam fioletową wstążką.

prezenty dla gości

Jak wykonać babeczki z hortesjami pokazałam w filmowym tutorialu, zapraszam również do obejrzenia babeczek - słodkich prezentów dla gości weselnych.


 
 
Cukrowe piwonie II
To już moje drugie podejście do kwiatów piwonii i pewnie nie ostatnie, właśnie kwitną więc będzie okazja na ponowne przyjrzenie się im z bliska i kolejne próby stworzenia piwonii doskonałej, bo to moje ulubione kwiaty.

piwonie z lukru plastycznego

Piwonie w połączeniu z fioletowymi hortensjami stały się ozdobą tortu komunijnego dla dziewczynki.

piwonie i hortensje z lukru plastycznego

Jak wykonać te cukrowe piwonie pokazałam w filmowym tutorialu, zapraszam również do obejrzenia poprzedniego wpisu z cukrowymi piwoniami.



 
 
Cukrowe hortensje
hortensje z lukru plastycznego

Na torcie komunijnym przestrzenne kwiatostany hortensji utworzyły kompozycję z kwiatami piwonii. Pojedyncze kwiatuszki hortensji ozdobiły również babeczki, które Sonia podarowała swoim gościom na pożegnanie.

babeczki z cukrowymi hortensjami

W filmowym tutorialu pokazałam jak wykonać obie wersje hortensji z lukru plastycznego, więc zapraszam na film.



Fiolet, zieleń i smuga turkusu nakreślają schemat kolorów cukrowych hortensji, mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu.

kolory cukrowych hortensji
 
 
Krem maślany
Tradycyjny krem maślany służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka   warstwa  okrywająca  ciasto  pomaga  je  uformować,  wygładza  nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.

Składniki:

3 żółtka
250g. masła
1 szklanka cukru

1. Przed  użyciem  surowych  jajek do kremu  należy je bezwzględnie  wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło i ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Tort Parawaning - krem maślany
 
 
Krem mascarpone
W swoich przepisach odchodzę od ciężkich, maślanych kremów, które były domeną naszych babć, szukam nowych rozwiązań w smaku i konsystencji kremów które nadają tortom takiej lekkości, że nikt nie odmawia kolejnego kawałka ;). Moją ulubioną  bazą  do   kremu   jest   włoski  serek   mascarpone, jest  bardzo  delikatny i doskonale  komponuje  się z wieloma nutami smakowymi.

Esencję waniliową przygotowuję sama umieszczając trzy nacięte wzdłuż laski wanilii w 300 ml czystej wódki. Po około dwóch tygodniach esencja nabierze brązowego koloru, a to znak, że nadaje się do użycia. W miarę zużywania esencji możemy uzupełniać alkohol oraz laski wanilii, nawet jeśli ich nasionka wykorzystaliśmy w innym przepisie.

Składniki:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
4 łyżki cukru
0,5 kg serka mascarpone
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

1. Przed  użyciem  surowych jajek do kremu  należy je  bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do kremu. Po dodaniu cukru ubijanie  powinno  trwać około 5 minut, piana  zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku - wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy po łyżce serka mascarpone ciągle mieszając na średnich obrotach miksera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodajemy partiami ubite białko mieszając delikatnie rózgą.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
 
 
Biszkopt waniliowy
Biszkopt waniliowy to najbardziej uniwersalna warstwa w torcie. Doskonale komponuje się zarówno z lekkimi owocowymi nutami jak i nieco cięższymi aromatami tortowych kremów.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:

4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego (60g.)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do  miski  z  żółtkami  wkładamy  na  przemian  małymi  porcjami  pianę  z  białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Obrazek: Biszkopt waniliowy