2017
2016
2015
Wiosenne babeczki
Dlaczego Wielkanoc przypada wiosną?
Nowe życie, przebaczenie win i nowy początek, a wokoło cała przyroda zaczyna życie, na nowo.
I choć jeszcze ziąb skuwa ziemię, wystarczy kilka ciepłych promieni słońca, by radośnie ogłosiły nowy start - żółte i fioletowe polany wiosennych krokusów.

mufinki z krokusami

To one ozdobią czekoladowe babeczki na świątecznym stole.

świąteczne babeczki

Upiekłam czekoladowe babeczki w fioletowych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki cukru
1 cukier walniliowy
0,5 kostki roztopionego masła
1/2 tabliczki roztopionej, mlecznej czekolady
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, jogurt, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Babeczki piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° bez termoobiegu.

Po wystudzeniu nasączyłam babeczki ponczem cytrynowym a następnie ozdobiłam kwiatami i listkami z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, wykonanymi za pomocą szprycy.

kwiaty z kremu maślanego

W tym zestawie kolorystycznym powstała cała wielkanocna dekoracja.

wielkanocne babeczki

Czy macie ochotę spróbować?

wiosenne babeczki
 
 
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.


Składniki:

3 białka
150g cukru
kostka masła

krem maślany na bezie szwajcarskiej - składniki

1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Krem przekładamy do worka cukierniczego i schładzamy dopiero po nałożeniu.
 
 
Dekoracja wielkanocnego stołu
Żółty i fiolet stanowią doskonałe tło dla wielkanocnych, czekoladowych babeczek z kremowymi krokusami.


kosz z wiosennymi kwiatami

wielkanocne dekoracje

Dekoracja stołu składa się z wielu skomponowanych ze sobą warstw. Najpierw stół został okryty obrusem w delikatnym odcieniu ecru. Na środku, znalazły się misternie ułożone fałdy z delikatnego, jasnofioletowego szyfonu, a na samej górze bieżnik ecru z fioletowo-zielonym kwiatowym motywem.
Dwa szklane, fioletowe świeczniki, przypominające nieco rozwinięte gerbery, roztaczają wokoło nie tylko delikatny blask świec, ale także subtelny malinowy zapach.

dekoracje wielkanocnego stołu

Na dzisiejszy, świąteczny obiad nawet jajka przybrały fioletu, więc już czas nawoływać gości do stołu - żurek nadchodzi.

świąteczne jajka

Radosne, miniaturowe żonkile ozdobiły stół

stroik świąteczny

i babę. :)

baba wielkanocna

Radosnych i słodkich Świąt

jajka wielkanocne