2017
2016
2015
Tort w stylu angielskim Bombon
    Dawno temu, w sercu Śląska urodził się mały Romek, miał jeszcze czterech braci, ale to właśnie jego nazywano "Bombon", czyli po śląsku cukierek.
    Lata mijały i Romek stał się Panem Romanem a potem dziadziem Romciem - właśnie tak nazywają go moje dzieci.
    Teraz, kiedy zbliżają się jego urodziny, przypomniałam sobie, jak kiedyś opowiadał o swoim dzieciństwie i już nie miałam żadnych wątpliwości jak powinien wyglądać jego urodzinowy tort.
    Dzisiejszy, zakręcony kawałek cukierka pachnie gorzką czekoladą i przenosi najwspanialszego Tatę na świecie do jego beztroskich, dziecięcych lat.

    Tort cukierek

    W tortownicy o średnicy 26 cm, upiekłam biszkopt czekoladowy, który przekroiłam na trzy warstwy. Każdą warstwę nasączyłam od środka nieco rozcieńczonym czekoladowym ajerkoniakiem.

    Biszkopty przełożyłam kremem mascarpone, w którym zatopiłam kawałki ciemnej czekolady i ułożyłam na środku prostokątnej podkładki.
    Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam kremem maślanym i ponownie schłodziłam.

    Tort okryłam razem z podkładką białym lukrem plastycznym, a następnie ułożyłam na powierzchni niebieskie, paski lukru tak, aby sprawiały wrażenie, że całość się obraca.

    tort artystyczny cukierek

    Do dwóch przeciwległych brzegów dokleiłam kawałki lukru uformowane jak zawinięty papierek.

    tort w stylu angielskim cukierek

    Pozostaje już tylko zakręcić się na słodko. :)

    tort obłożony lukrem plastycznym

    Piece a Cake

    tort na urodziny

    zaprasza na film.



    Choć pierwszy dzień wiosny nie rozpieścił nas zbytnio pogodą, spoglądając na paletę tego tortu przychodzi mi na myśl piaszczysta plaża i ciepłe morze a Wam?

    Kawał ciacha / Piece a Cake